Nem vicc a lejárati dátum! Ezeknél az ételeknél figyelj rá a legjobban

Képek

Néha kitolható, de ezeknél az ételeknél nem játék a lejárat ideje.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak ételek, ahol nem jelent nagy gondot, ha pár napig vagy hétig még legyintesz a lejárati időre - például a ketchup, a mustár vagy a mogyorókrém esetében igaz ez -, némelyeknél viszont nem árt nagyon komolyan venni a címkén szereplő dátumot. Vagy legalábbis érdemes odafigyelni, és szag- vagy színmintát venni a termékről, ha pár óra miatt még nem dobnád ki.

Képeken mutatjuk, melyek esetében érdemes a leginkább odafigyelni!

A húskészítményeken a lejárathoz közeli időben könnyedén megtelepedhetnek olyan baktériumok, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Kialakulhat például liszteriózis, amelynek komoly szövődményei is lehetnek - a betegségről korábban itt írtunk részletesen.

A darált hús ezek közül kiemelten veszélyes, hiszen a feldolgozás során különböző felületekkel érintkezik a termék, illetve olyan is lehetséges, hogy különböző helyekről származnak az üzemben egybedarált húsok - ami baktériumok szempontjából nem veszélytelen.

Az előzőkben leírtak igazak a halakra és a különböző tengeri herkentyűkre is. A fagyasztott termékek kevésbé veszélyesek, az élő vagy friss halak, ekkor pár napig még a lejáratot követően is megeheted őket. Szerencsére ezek esetében, hasonlóan a húshoz, a szag és a szín is megüzenheti, ha már nem alkalmas az étel arra, hogy megedd, míg konzerveknél a felpúpozódó konzervtető árulkodik arról, ha baj van.

A húsok mellett a tejtermékek is közeli lejáratú termékek, és ezek esetében sem szabad félvállról venni a címkén szereplő tájékoztatást. A tartós UHT tejeket szobahőmérsékleten tárolhatod a megadott időpontig, a felbontást követően viszont ezeket is két-három napon belül idd meg. A friss, illetve házi tejeket pedig egy-két napon belül fogyaszd el, mert gyorsan elszaporodhatnak bennük a baktériumok. Ugyanígy vigyázz a tejjel, tejszínnel vagy joghurttal készült sütikkel is. A friss alapanyagok használatának hátránya a korai romlandóság, pár napnál tovább ne tartogasd őket a hűtőben.

A kenyérfélék esetében a dátumra nem muszáj szigorúan figyelni - ez esetben ez arra utal, meddig nem következik be változás a termék állagában. Viszont amennyiben apró, fehér vagy zöldes penészpöttyöket találsz a kenyéren, esetleg a szagán akárcsak enyhén is érzed a penész jelenlétét, azonnal dobd ki. A méreganyagok akár az idegek károsodásához is vezethetnek!

A gombánál a legfontosabb, hogy ne vásárolj belőle nem megbízható forrásból! Ekkor ugyanis nem lehetsz biztos abban, meddig jó. Ha feldolgozott, szeletelt gombát veszel, mindenképpen figyelj a címkén jelzett időpontra, ha pedig frisset, akkor se tárold otthon egy-másfél hétnél tovább. Ha otthon dolgozod fel, a gombás ételt négy-öt napon belül edd meg. A nyálkássá és ragacsossá váló felületet gyorsan követheti a penész megjelenése is, a gomba ugyanis igen gyorsan romló élelmiszer.

A tojás esetében is figyelj a lejárat dátumára, de ha hűtőben tárolod, utána pár napig még fogyasztható. Viszont kizárólag alaposan megfőzve vagy megsütve, hogy elkerüld a fertőzésveszélyt! Honnan tudod, hogy romlott, és hogyan hosszabbíthatod meg az eltarthatóságát? Régebbi cikkünkből elolvashatod!

A csomagolt saláták vagy csírafélék is viszonylag gyorsan lejárnak, sőt, gyakran a zacskón vagy dobozon szereplő dátumot sem várják meg. A salátákon gyorsan érezhető, ha már nem megfelelő a minőségük, a csírákra viszont nagyon ügyelj: a meleg, párás közeg, amelyben fejlődnek, sok baktériumnak biztosít táptalajt.

Hétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozol

Minden nap veszélynek teszed ki magad, ha ezekkel érintkezel vagy ezeket eszed. Megmutatjuk, mit igyekezz kerülni!

Hétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozol

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük