A magas vérnyomás az életmódtényezők megváltoztatásával, így egyes ételekkel is csökkenthető, néhány tápanyag kifejezetten jót tesz a szív-érrendszernek. Optimális értéke maximum 120/80 Hgmm, tartósan magas szintje komoly problémákat okozhat.
A magas vérnyomás és súlyos egészségügyi szövődményei valóságos népbetegséget jelentenek manapság, melyet nem csupán a genetika befolyásol. Az életmód újragondolása is sokat segíthet az állapotromlás megelőzésében, a rossz szokások, így a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása, a koffeinbevitel csökkentése, a megfelelő testtömeg elérése, a rendszeres mozgás, valamint az egészséges, tápanyagokban gazdag, nátriumban szegényebb étrend egyaránt jelentős javulással járhat.
Vérnyomáscsökkentő ételek
A vérnyomás hosszú távú csökkentéséhez és stabilizálásához a megfelelő, orvos által előírt kezelés mellett hosszú távú életmódváltás is szükséges. A káliumban, magnéziumban, kalciumban, vitaminokban gazdag élelmiszereket érdemes minél gyakrabban felvenni az étrendbe: szerencsére a fogások így is rendkívül sokszínűek, finomak, nem járnak nagy lemondással.

Az olajos magvak temérdek jótékony hatással bírnak, gazdagok magnéziumban, kalciumban, káliumban, omega-3 zsírsavban, így kiemelten fontosak a szív egészsége érdekében. A mandulából, dióból készült
energiagolyó remek uzsonna vagy desszert lehet.
Fotó: Vesnaandjic / Getty Images Hungary

A leveles zöldségek magas kálium- és K-vitamin-tartalommal rendelkeznek, melyek mindegyike támogatja a szív-érrendszer egészségét, stabilizálja a vérnyomást. Kelkáposztából
finom krémleves készülhet, amelybe liszt helyett sűrítésre burgonya kerül. De a spenót, a sóska, a mángold, a petrezselyem is ideális.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

Jó minőségű, egészséges halakat minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étrendbe, hiszen sok fehérjét, D-vitamint és omega-3 zsírsavat tartalmaznak, csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet is. A
csicsókával és dióval készülő pisztráng gazdag rostban, magnéziumban, káliumban, mangánban, kalciumban is.
Fotó: Széll Tamás, Szulló Szabina

A gyökérzöldségek fogyasztása javasolt az egészségmegőrzés érdekében, mivel gazdagok rostban, antioxidáns anyagokban, így karotinokban, káliumban, K-vitaminban is. A
fokhagymával sült cékla finom köret vagy könnyű főfogás is lehet, a cékla
bizonyítottan csökkenti a vérnyomást.
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary

A tökmag fehérjében gazdag magnéziumban, vasban, cinkben, egészséges zsírsavakban, így vérszegénység és vérnyomásproblémák esetén is hasznos.
Pirítva uzsonnára, tízóraira is érdemes gyakran csipegetni belőle, természetesen sózás nélkül.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A piros, sötét bogyós gyümölcsök tele vannak antioxidáns, érvédő flavonoidokkal, melyek a vérnyomásproblémákat is mérséklik és megelőzik. Az áfonya, a szőlő, a fekete ribiszke, a ribizli, a szeder mind-mind szuper választás a csemegézéshez, jól illenek egy
mindenmentes vaníliapudingra és müzlibe is.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

Jó hír az édesszájúaknak: tökéletes kálium-, réz- és flavonoidforrás a magas, legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé is. Egy-egy kocka napi fogyasztása is hozzájárul a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkenéséhez.
Fotó: Funwithfood / Getty Images Hungary

A zabpehely remek forrása a rostnak, a magnéziumnak, a káliumnak, a kalciumnak, sőt
béta-glükánt is tartalmaz, mely csökkenti a koleszterinszintet, illetve a vérnyomásértékeket. A
házi granola bogyós gyümölcsökkel, magvakkal, étcsokoládéval megszórva szívvédő édesség, de a cukrot és a tejet kerüld el!
Fotó: undefined undefined / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)