Teljes testes HIIT-edzés, amitől látványosan beindul a fogyás: csak 20 perc, kezdők és haladók is végezhetik

A HIIT-edzéssel alaposan meg lehet dolgoztatni az izmokat, mutatunk pár gyakorlatot motivációképpen.

GettyImages-1167940621
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A HIIT, azaz high intensity intervall training, magyarul magas intenzitású intervallumedzés kardio- és erősítő gyakorlatokat ötvözve dolgoztatja meg a testet. Minden mozdulatsort dinamikusan, viszonylag rövid intervallumokban kell végezni - bármennyire is hosszúnak érződnek.

Nagyon hatékony zsírégető edzésmód a HIIT, azonban jelentős túlsúllyal, vagy kezdőként szinte lehetetlen feladatnak tűnik elvégezni őket. A könnyített verziók szerencsére annyira megerősítenek, hogy idővel már a bonyolultabb gyakorlatok is menni fognak.

Teljes testes HIIT-edzés

Az edzések előtt mindig érdemes néhány percet a bemelegítésre fordítani, ahogy az edzések utáni nyújtó gyakorlatok is elősegítik az izmok regenerálódását. A következő gyakorlat mindössze 20 perces, a nap bármelyik szakába beépíthető, és garantáltan pár héten belül meglátszik az eredménye.

GettyImages-487539390

Helyben futás / váltott lábas térdemelés

Az első lépés a helyben futás magas térdemeléssel, amit egy percen keresztül kell folyamatosan végezni. Kezdőknek, vagy jelentős túlsúly esetén váltott lábas térdemelés javasolt helyette. Utóbbi esetben az azonos oldalú alkarral érinteni kell a térdeket.

GettyImages-507274268

Oldalirányú lépések

Ezután végezz oldalirányú lépéseket enyhén behajlított térdekkel. Amikor a kezdőhelyzetbe érkezel, és egymás mellett vannak a lábfejeid, páros lábbal szökkenj egyet a levegőbe. Kezdőknek dinamikus, ellentétes kézzel történő lábfejérintésből áll ez a rész. Amelyik lábad felé nyújtod a karod, azt a térdedet rogyaszd be, a másikat pedig nyújtsd ki, ahogy a képen is látszik. Egy percen keresztül végezd.

Négyütemű fekvőtámasz

Egyperces négyütemű fekvőtámasz következik. A kezdők ugrás nélkül végezzék a gyakorlatot, és a lábaikkal sem kell visszarugaszkodniuk a fekvőtámaszból guggoló állásba. Figyelj arra, hogy a hátad egyenes maradjon, és a végén lévő ugrásnál vagy felállásnál emeld fel mindkét karod a fejed fölé. Tarts egy perc pihenőt ezután.

GettyImages-1199615481

Guggolásból ugrás

A lábizmokat és a törzsizmot is alaposan átdolgoztató guggolásból ugrás a következő gyakorlat. Ahogy leguggolsz, azzal párhuzamosan emeld fel magad elé az összezárt karokat, majd a szökkenéskor dobd magad mellé őket, hogy lendületet adjanak. Kezdők kihagyhatják az ugrást a guggolások végén. Szintén egy percig végezd, figyelj arra, hogy a térdek ne menjenek a lábfej elé, a fenekedet told hátra, és legyen egyenes a gerinced.

GettyImages-1176356314

Váltott lábas hátrafele lépés

Ezután álló helyzetből lépj váltott lábbal hátrafelé. Közben figyelj arra, hogy a gerinced egyenesen álljon, a hátralépés közben nyújtsd ki a lábadat, és a mozgás ütemes legyen. Ezt kezdők és haladók is végezhetik egy percen át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Helyben futás / váltott lábas térdemelés

Ezután ismét egyperces magas térdemeléses helyben futás - vagy váltott lábas térdemelés - következik, edzettségi szinttől függően. A gyakorlat végeztével tarts egy perc szünetet, igyál egy korty vizet, és törülközz meg.

GettyImages-1213616980

Jumping jack

Ütemes terpeszbe ugrás jön, miközben a tenyereket a fejed fölött összeérinted: ez a jumping jack, ami szintén egy percen keresztül végezendő. Ennek is létezik egy könnyített verziója, ilyenkor csak az egyik, majd a másik lábbal lépsz ki oldalra, miközben a karokat a lépéseknél felemeled a fejed fölé. Figyelj arra, hogy a lábak legyenek enyhén behajlítva, egy percig végezd.

Guggolásból rúgás / guggolás

Guggolásból sosem elég, újból az jön soron, de ezúttal a felegyenesedés közben pedig váltott lábbal rúgj a levegőbe. A rúgásokat úgy végezd, hogy a térded emeld fel, és nagyjából a tested közepétől indítsd el, miközben a csípődet is enyhén betolod. A könnyített verzióban csak végezz guggolásokat egy percig.

GettyImages-1254672682 (1)

Rövid guggolások

Ezután maradj lovaglópózban, mintha egy láthatatlan széken ülnél, és végezz egyperces rövid guggolásokat. A karokat nyújtsd ki magad elé, és a tekintetedet szegezd előre. Ezután egy percet pihenj.

Helyben futás / váltott lábas térdemelés

Ismét a magas térdemeléssel végzett helyben futás vagy erőnléttől, fizikumtól függően váltott lábas térdemelés következik, ami egy percen át végezendő.

GettyImages-1281672735

Fekvőtámasz

Végezz fekvőtámaszokat fél percen át, vagy tedd le a térdeidet a képen látható módon, és egyenes háttal végezz női fekvőtámaszokat ugyanennyi ideig. Figyelj arra, hogy a hátad egyenes legyen, és ne essen be a derekad. Tarts fél perc szünetet, majd ismét fél percig fekvőtámaszozz.

Hegymászópóz

Maradj fekvőtámasz vagy alkartámaszos plank pozícióban, és fél percig végezd a hegymászógyakorlatot. Dinamikusan, ütemesen hajlítsd be a térdedet, mintha tényleg hegyet másznál, végezz váltott lábas térdemelést ebben a pózban. A könnyített verzióban lassan is elvégezheted ezt a gyakorlatot, nem kell elrugaszkodnod a talajtól a lábaiddal. Pihenj egy percet ezután.

GettyImages-637025586

Hasprés

Egy percen keresztül folyamatosan végezz hasprést. Haladók 90 fokos szögben felemelhetik az összekulcsolt lábaikat közben. Csak a hátad felső harmada emelkedjen fel a talajtól, és próbáld minél gyorsabban végezni. A karokat a mellkasodon keresztezve, a tarkóra téve, vagy a fejed mellett is tarthatod.

GettyImages-516417148

Páros lábemelés

Feküdj a hátadra, és a nyújtott lábaidat egyszerre emeld fel 90 fokos szögben, majd lassan engedd vissza őket. A felemeléskor szívd be a levegőt az orrodon, a leengedéskor pedig fújd ki a szádon. Szintén egy percig végezendő. Könnyített verzióban fél percig emeld fel nyújtva az egyik lábad, majd fél percig a másikat.

GettyImages-1215741874

Plank

Végezetül plankot vagy alkartámaszos plankot tarts ki egy percig. Figyelj a lélegzetedre, ne lefelé nézz, hanem magad elé, feszítsd be az izmaidat. Könnyítés gyanánt leteheted a térdeidet, és női fekvőtámasz pozícióban is elvégezheted az izometrikus gyakorlatot, ha nem sikerül egy percig kitartani, indulj fél percről.

Miután végeztél, tarts egy perc pihenőt, feküdj a hasadra, és told ki a mellkasodat a karjaiddal, ezzel megnyújtod a hasizmodat, majd feküdj a hátadra, és nyújtózz egyet. 

Így variáld a plankot 5-féleképpen

A deszkatartással az egész testedet formálhatod. Öt különböző gyakorlatot mutatunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük