Villámgyorsan lefaragja a zsírt és építi az izmot ez a 7 súlyzós gyakorlat: az egyik legjobb otthoni edzés

Az súlyzós edzések hatékonyabbak tudnak lenni, mint önmagában a kardiózás.

Otthoni súlyzós edzés nőknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a súlyzózás, súlyemelés építi az izmokat, ám azt már kevesebben tudják, hogy eközben a sejtek belső működését is megváltoztatja.

A 2021 májusában megjelent tanulmány szerint súlyzós edzések után az izmok egy bizonyos anyagot bocsátanak ki magukból, ami a zsírsejtekhez áramlik, és beindítja a zsírégetési folyamatokat. 

Súlyzós edzés hatása

Több korábban megjelent kutatás is részletezte anyagcsere-serkentő, hosszú távú kalóriaégető hatását - mely az edzések után 72 órán keresztül tart, és nagyjából naponta, a szervezet passzív állapotban, 100 kalóriával többet éget el. Bebizonyították, hogy jelentősen csökken az elhízás kockázata azoknál, akik súlyzókkal edzenek. A testi-lelki egészséget is pozitívan befolyásolja, csont- és immunerősítő, hangulatjavító hatással bír, csökkenti a szorongást is.

Az alábbi gyakorlatsor otthon is elvégezhető. Mint minden edzés előtt, a súlyzózást megelőzően is be kell melegíteni, a végén pedig le kell nyújtani a sérülések elkerülése végett, és a kezdőknek akár fél-1 kilós súlyok is elegendőek lehetnek. Minden egyes elemét a gyakorlatnak 4-szer ismételd meg, és 10-10 darabot végezz belőlük.

GettyImages-855121488

A guggolással egybekötött súlyzózással az egész testet átmozgatod. Állj legalább vállszéles terpesztben, a lábfejeid nézzenek kifelé, majd a fenekedet hátratolva guggolj le vízszintig. Minden egyes guggolásnál húzd fel az egyenként 2-2 kilós súlyzókat a mellkasodig, majd felálláskor lassan engedd le, közben orron szívd be, majd szájon át fújd ki a levegőt. 

GettyImages-1172508391

Zárd össze a lábaidat, majd egyenes háttal enyhén hajolj előre, és a képen látható módon lógasd le az egyenként 2 kilós súlyzókat térdmagasságig. Hajlítsd be enyhén a könyöködet, majd húzd fel oldalirányba a súlyokat, közben figyelj a tartásodra. Ezzel megdolgoztatod a vállakat, a hátizmot és a mellizmot is.

GettyImages-855123912

A közismert izometrikus gyakorlat egy felturbózott változata a súlyzóval végzett plank. Vedd a kezeidbe a 2 kilós súlyzókat, helyezkedj fekvőtámasz-pozícióba, majd minden izmodat feszítsd be, a hátad legyen egyenes! Minél szélesebbre veszed a terpeszt, annál könnyebb elvégezni a gyakorlatot, de a térdeidet le is teheted, ha eleinte nem sikerül megtartani magad. Amikor elhelyezkedtél, felváltva végezz karemeléseket anélkül, hogy a csípőd mozogna. A törzsizmokat, lábizmokat, karizmokat is alaposan megdolgoztatod ezzel a mozdulattal.

GettyImages-855123992

A kitöréses gyakorlatok igazi comb- és fenékgyilkosok, természetesen ezeket is végezheted súlyzókkal. Állj enyhe terpeszben, mindkét kezedbe vegyél 1-1 két kilós súlyzót. Váltott lábbal végezz kitöréseket, közben a képen látható módon emeld a fejed felé a súlyzókat, majd amikor visszaállsz terpeszbe, engedd le. 

GettyImages-855149946

Akár a mellizmaidat is fejlesztheted a dinamikus gyakorlattal, ebben az esetben hajlítsd be a karodat és emeld fel vállmagasságba őket, miközben fogod az egyenként 2 kilós súlyzókat. Minden egyes előrelépésnél végezz tárogató mozdulatot a karjaiddal.

GettyImages-855121570

A következő gyakorlathoz ülj le, majd húzd fel a lábaidat 45 fokos szögben, és tartsd meg a levegőben őket. Egy 3 kilós súlyzót fogj meg a két végénél, és az egyik, majd a másik oldalra fordulj vele. Ez a haránt hasizom egyik leghatékonyabb edzése.

GettyImages-855121548

A felüléseket végezd eleinte 3 kilós súlyzókkal, a nehezék mértékét idővel megemelheted. Feküdj hanyatt, húzd fel a térdeidet és telitalppal tedd le a lábaidat. Ezután fogd meg a súlyzót magad előtt, és végezz hasprést vagy felülést. Ez az egyenes hasizmodat edzi.

 

8 otthoni kettlebellgyakorlat

Nem véletlen, hogy az egyik legjobb zsírégető mogzásformának tartják.

 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük