3 életmentő szűrővizsgálat, amit tilos elmulasztanod
A szűrővizsgálat életeket ment. Egy kis odafigyeléssel megóvhatod magad a rád is leselkedő betegségektől.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szűrővizsgálatok nem csak az idősebb korosztály számára fontosak. A méhnyakrákszűrést már 18 év felett ajánlják, és mivel az emlőrák is egyre gyakoribb betegség a huszonéves, harmincas nők körében, a mellrákszűrésről sem szabad elfeledkezned.

Lassú és alattomos kór

A méhnyakrákszűrés jelentőségéről úton-útfélen hallhatsz. Ennek ismeretében szinte sokkolóan hathat az információ, hogy a nők 10%-a sem megy el az évente esedékes szűrővizsgálatra. További megdöbbentő adalék, hogy a méhnyak hámeredetű, rosszindulatú daganata Magyarországon két-háromezer megbetegedést okoz, ha azonban későn derül ki, hogy baj van, akkor sokkal kisebb az esély a gyógyulásra.

Ezzel szemben, ha már a korai stádiumban felismerik a betegséget, a korszerű kezelési - sebészi, sugaras, gyógyszeres terápiás - módszereknek köszönhetően a túlélési arány igen magas.

A lassan fejlődő daganatos elváltozás akkor alakul ki, amikor a méhnyak sejtjei szabályozatlan osztódásba kezdenek. Keletkezését a méhnyak felszínét borító hám - különböző súlyosságú - elváltozásai előzik meg. Ha nem észlelik időben, akkor a sejtek a méhnyak felszínéről betörhetnek a mélyebb szövetrétegekbe, és tumorsejtekké fejlődhetnek. A kockázati tényezők közül messze a legjelentősebb a humán papilloma vírussal - HPV - való fertőzöttség, mely az összes méhnyakrákos eset legalább 82%-áért felelős. További rizikófaktort jelent a dohányzás, a magasabb életkor vagy a tartósan legyengült immunrendszer.

Sajnos a legtöbb ráktípushoz hasonlóan a betegség korai stádiumában a méhnyakrák sem okoz tüneteket. A figyelmeztető jelek már csak akkor jelennek meg, ha a rák beszűri a méhnyak izomállományát, és ráterjed a környező szövetekre is. Aggodalomra akkor van okod, ha a vérzésed abnormálisan - a menstruációs időszak között vagy közösülés után - jelentkezik. Egy másik gyakori tünet a visszatérő hasi fájdalom.

A leggyakoribb veszélyforrás

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Évente átlagosan 7500 új megbetegedést regisztrálnak a többnyire harminc éves kor fölött jelentkező kórból. A sunyi betegség egy - a mellben tapintható - csomó formájában jelentkezik, és általában fájdalommentes. Ám a környező erek nyomása miatt jelentkezhet fájdalom is. A mellrák oka, hogy az emlő hámszövetének egyes sejtjei megváltoztatják normális működésüket, és kórossá válnak.Ezek a kóros sejtek - bizonyos idő után - a szervezet keringési rendszerén keresztül a test többi részébe is szétszóródhatnak, és tovább növekedhetnek. Bár a betegség elsősorban az idősebb korosztályt veszélyezteti, harminc éves kor fölött is gyakran diagnosztizálják. A mellrák kialakulásának kockázatát növeli, ha volt a családban hasonló megbetegedés, illetve, ha keveset mozogsz, súlyfelesleged van, vagy dohányzol.

Haladéktalanul keresd fel a nőgyógyászodat akkor is, ha az emlődben csomót tapintasz, vagy a mellbimbód bőrén behúzódást észlelsz. Szintén érdemes időpontot kérned a szakorvostól, ha a mellet borító bőr duzzadttá, keménnyé, pirossá válik. Aggasztó jele a betegségnek a hónaljban tapintható csomó, valamint az emlőbimbóból szivárgó váladék is. A mammográfiai vizsgálatok kapcsán sem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét, hiszen minél kisebb daganatot kell elpusztítani, annál hatékonyabbak a különféle terápiák. A betegség szakszerű önvizsgálattal és rendszeres szűréssel könnyebben felismerhető.

A néma betegség

A Chlamydia nevű húgy- és ivarszeri fertőzést a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza. Nemi úton terjed, így leginkább a szexuálisan aktív, fiatal korosztályt érinti.

Tekintettel arra, hogy a betegség az esetek többségében - és főleg a nők körében - szinte teljesen tünetmentes, a kórokozót célzott mikrobiológiai vizsgálatokkal tudják kimutatni. A felismert fertőzés - kellő ideig és mennyiségben adagolt - baktérium elleni gyógyszerekkel kezelve eredményesen gyógyítható. Bár a tünetek ritkán - és szinte soha nem együttesen - jelentkeznek, figyelmeztető jel lehet, ha rendellenes hüvelyi folyást tapasztalsz, alhasi fájdalmaid vannak, és rendszertelen a vérzésed.

Az elsősorban nemi úton terjedő kórokozók - ha nem ismerik fel őket időben - kezelés hiányában meddőséget, méhen kívüli terhességet, petefészek-elzáródást, koraszülést, vetélést okozhatnak. Éppen ezért érdemes évente egyszer elvégeztetni az úgynevezett STD - sexually transmitted disease - nevű szűrővizsgálatot, illetve vásárolni a gyógyszertárban egy Chlamydia-tesztet. Ennek ára hét-nyolcezer forint, és 97%-os pontossággal kimutatja a fertőzöttséget.

Ezt is szeretjük