Csökkenti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát, ha így étkezel: a növények színanyagai nagyon egészségesek
Ezért éri meg különböző színű zöldségeket és gyümölcsöket enni mindennap.
A táplálkozással foglalkozó szakemberek nem győzik felhívni a figyelmet a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának fontosságára. Ezt hivatott elősegíteni az az egyszerű üzenet is, hogy lehetőség szerint mindenki próbáljon meg minél színesebben étkezni - és itt a dietetikusok nem az ételszínezék miatt élénk árnyalatokban pompázó termékekre gondolnak.
A tányéron felbukkanó színek korántsem csak a szemet gyönyörködtetik, a növények színanyagai rendkívül egészségesek, a szervezet számtalan úton-módon profitálhat belőlük. Ezek az anyagok óvják a növényeket a környezeti ártalmaktól, és általánosságban kijelenthető, hogy az emberi testtel is hasonlóképpen viselkednek.
Ilyen egészséges a színes étkezés
Az egészségtudatosságra törekvők körében az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek a többféle gyümölcsből és zöldségből készülő smoothie-k, valamint a szintén változatos összetevőkből álló Buddha-tálak is. Közös jellemzőjük, hogy színesek, illetve friss, vitaminokban és ásványi anyagokban, rostokban gazdag alapanyagokból állnak.
A növények azonban nem csak ezért egészségesek: a színükért felelős vegyületek, az úgynevezett fitonutriensek fogyasztása számos pozitívummal járhat.
A zöldségek és gyümölcsök - paradicsom, bogyós gyümölcsök, pirospaprika, dinnye - piros színét biztosító karotin, a likopin erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, védi a sejteket a szabad gyökök öregítő hatásától, a bőrt a nap káros sugaraitól, sőt még az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is hasznos lehet. Az egyebek mellett a sárgarépa vagy az édesburgonya élénk színéért felelős béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez, a látás és a bőr egészségéhez.
A kék és a lila árnyalatok - például a padlizsán, az áfonya vagy a lila káposzta esetében - az antociánok jelenlétét jelzik. Ezek az antioxidánsok gyulladáscsökkentő és szívvédő hatásukról ismertek, fogyasztásukból az agy is profitálhat. A zöld színű növények bővelkednek sejtvédő, rákellenes hatóanyagokban, mint például a szulforafán vagy az izocianát. A keresztesvirágú zöldségek, így a brokkoli és a káposzta, különösen kedvezőek az egészségre nézve.
Óvja az agyat és a szívet is
Egy 2021 nyarán publikált kutatás arra a megállapításra jutott, hogy azoknál, akik a vizsgálatban részt vevők között a legtöbb flavonoidokban gazdag táplálékot fogyasztották, 20 százalékkal alacsonyabb volt a kognitív hanyatlás rizikója, mint azoknál, akik a legkevesebbet vitték be a vegyületekből. A flavonoidok a fitonutriensek legnagyobb csoportját adják. A színes zöldségek és gyümölcsök hangsúlyos jelenléte az étrendben összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedésekből kifolyólag bekövetkező halálozás, valamint a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Érdemes tehát tudatosan törekedni arra, hogy minél színesebben és változatosabban étkezz a mindennapok során, a legjobb, ha a zöldségek és a gyümölcsök jelentik a táplálkozásod alapját. Ezek az alapanyagok rendkívül kreatívan használhatók fel, salátákban, smoothie-kban, levesekben, Buddha-tálakban egyszerűen kombinálhatod őket, de a kisétkezésekre készíthetsz különböző krémeket is, amelyekbe a szeletekre vágott, nyers zöldséget mártogathatod.
8 egészséges étel paradicsomból
A paradicsom körülbelül 95%-a víz, a maradék szénhidrát, rost, így a hidratálásban is segíthet. 100 grammja 18 kalóriát tartalmaz. Meglepően jó forrása az immunrendszert támogató C-vitaminnak, a folsavnak és a káliumnak is, utóbbi révén a vérnyomás szabályozásában is segíthet. Többek között ezért is ér- és szívvédő hatású.
Csökkenti a koleszterinszintet, óvja a szívet és az ereket: 8 egészséges étel paradicsomból
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
- egészséges étkezés
- egészséges táplálék
- zöldség
- gyümölcs
- szívvédő
- rákellenes táplálék
- antioxidáns
- növények színanyagai
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- egészséges étkezés