Csökkenti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát, ha így étkezel: a növények színanyagai nagyon egészségesek

Ezért éri meg különböző színű zöldségeket és gyümölcsöket enni mindennap.

Színes étkezés előnyei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A táplálkozással foglalkozó szakemberek nem győzik felhívni a figyelmet a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának fontosságára. Ezt hivatott elősegíteni az az egyszerű üzenet is, hogy lehetőség szerint mindenki próbáljon meg minél színesebben étkezni - és itt a dietetikusok nem az ételszínezék miatt élénk árnyalatokban pompázó termékekre gondolnak. 

A tányéron felbukkanó színek korántsem csak a szemet gyönyörködtetik, a növények színanyagai rendkívül egészségesek, a szervezet számtalan úton-módon profitálhat belőlük. Ezek az anyagok óvják a növényeket a környezeti ártalmaktól, és általánosságban kijelenthető, hogy az emberi testtel is hasonlóképpen viselkednek. 

Ilyen egészséges a színes étkezés

Az egészségtudatosságra törekvők körében az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek a többféle gyümölcsből és zöldségből készülő smoothie-k, valamint a szintén változatos összetevőkből álló Buddha-tálak is. Közös jellemzőjük, hogy színesek, illetve friss, vitaminokban és ásványi anyagokban, rostokban gazdag alapanyagokból állnak. 

A növények azonban nem csak ezért egészségesek: a színükért felelős vegyületek, az úgynevezett fitonutriensek fogyasztása számos pozitívummal járhat. 

A zöldségek és gyümölcsök - paradicsom, bogyós gyümölcsök, pirospaprika, dinnye - piros színét biztosító karotin, a likopin erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, védi a sejteket a szabad gyökök öregítő hatásától, a bőrt a nap káros sugaraitól, sőt még az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is hasznos lehet. Az egyebek mellett a sárgarépa vagy az édesburgonya élénk színéért felelős béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez, a látás és a bőr egészségéhez.

A kék és a lila árnyalatok - például a padlizsán, az áfonya vagy a lila káposzta esetében - az antociánok jelenlétét jelzik. Ezek az antioxidánsok gyulladáscsökkentő és szívvédő hatásukról ismertek, fogyasztásukból az agy is profitálhat. A zöld színű növények bővelkednek sejtvédő, rákellenes hatóanyagokban, mint például a szulforafán vagy az izocianát. A keresztesvirágú zöldségek, így a brokkoli és a káposzta, különösen kedvezőek az egészségre nézve.  

Óvja az agyat és a szívet is

Egy 2021 nyarán publikált kutatás arra a megállapításra jutott, hogy azoknál, akik a vizsgálatban részt vevők között a legtöbb flavonoidokban gazdag táplálékot fogyasztották, 20 százalékkal alacsonyabb volt a kognitív hanyatlás rizikója, mint azoknál, akik a legkevesebbet vitték be a vegyületekből. A flavonoidok a fitonutriensek legnagyobb csoportját adják. A színes zöldségek és gyümölcsök hangsúlyos jelenléte az étrendben összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedésekből kifolyólag bekövetkező halálozás, valamint a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdemes tehát tudatosan törekedni arra, hogy minél színesebben és változatosabban étkezz a mindennapok során, a legjobb, ha a zöldségek és a gyümölcsök jelentik a táplálkozásod alapját. Ezek az alapanyagok rendkívül kreatívan használhatók fel, salátákban, smoothie-kban, levesekben, Buddha-tálakban egyszerűen kombinálhatod őket, de a kisétkezésekre készíthetsz különböző krémeket is, amelyekbe a szeletekre vágott, nyers zöldséget mártogathatod. 

8 egészséges étel paradicsomból

A paradicsom körülbelül 95%-a víz, a maradék szénhidrát, rost, így a hidratálásban is segíthet. 100 grammja 18 kalóriát tartalmaz. Meglepően jó forrása az immunrendszert támogató C-vitaminnak, a folsavnak és a káliumnak is, utóbbi révén a vérnyomás szabályozásában is segíthet. Többek között ezért is ér- és szívvédő hatású. 

Csökkenti a koleszterinszintet, óvja a szívet és az ereket: 8 egészséges étel paradicsomból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük