4 élelmiszer, ami fokozhatja a daganatos megbetegedések kialakulását: az elkészítés módja is számít
Ezekkel az ételekkel és elkészítési módokkal nem árt vigyázni, jelentősen károsíthatják az egészséget.

rákkeltő ételek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, melyek nem is minden esetben ismertek. Az örökletesség mellett a környezeti hatások és az életmód sem lebecsülendő, de fontos megjegyezni, hogy annak ellenére is létrejöhet a probléma, hogy az ember odafigyel magára és az egészségére.

Mégis lényeges néhány dolgot szem előtt tartani. Az étkezés szoros kapcsolatot mutat az egészséggel, illetve annak hiányával is. Rossz hír, hogy a nyugati típusú, feldolgozott élelmiszerekre építő étrend kedvez a különböző kórképek, így a rosszindulatú elváltozások kialakulásának is. 

Problémás ételek

Az étkezés többféleképpen jelenthet kockázatot: egyes táplálékok növelik az elhízás és a cukorbetegség valószínűségét, ami bizonyos ráktípusok hátterében megfigyelhető. A túlsúlyos vagy elhízott személyeknél a vizsgálatok szerint például kétszer olyan gyakori a vese- és a májrák, mint a normál testalkatúaknál.

Némely ételek pedig karcinogén, vagyis rákkeltő anyagokat tartalmaznak, de nem törvényszerű, hogy a fogyasztásuk mindenképpen előidézi a betegséget. Mindenesetre a következő táplálékok esetében ajánlott körültekintően eljárni, az semmiképp sem jó, ha túlzottan gyakran kerülnek az asztalra.

Feldolgozott húskészítmények

A feldolgozott húskészítmények közé tartoznak azok a többnyire vörös húsok, amelyeket füstöléssel, sózással, pácolással vagy konzerválással tartósítanak, például a kolbász, a sonka, a virsli vagy a szalámi. A Nemzetközi Rákkutató Intézet (International Agency for Research on Cancer - IARC) már 2015-ben a karcinogén élelmiszerek közé sorolta a feldolgozott húsokat.  Egy 2019-es tanulmány szerint a vastagbélrák fő rizikótényezői között szerepelnek, egy 2018-as vizsgálat pedig a túlzott fogyasztásuk és a mellrák közötti kapcsolatra hívta fel a figyelmet. Fontos megjegyezni, hogy ezek a termékek, bár a vásárlók nem mindig gondolnak rá, gyakran hozzáadott cukrot is tartalmaznak.

Magas hőmérsékleten túlsütött ételek

A túlsütés hatására, különösen a húsok esetében, karcinogén anyagok, PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének), illetve heterociklusos aminok jöhetnek létre, amelyek a DNS-ben idézhetnek elő potenciálisan daganat kialakulásához vezető változásokat. A túlsütés gyakori hiba grillezés, serpenyőben készítés vagy barbecue során. A magas hőmérsékleten elkészített nagy keményítőtartalmú ételek (például a sült burgonya) az akrilamid nevű vegyület forrásai, ami szintén növelheti a daganatok előfordulásának valószínűségét.

Finomított szénhidrátot tartalmazó táplálékok

A finomított szénhidrátot, hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát. Mindkét állapot fokozza a gyulladást, és oxidatív stresszt jelent a sejtek számára. A diabétesz szerepet játszhat egyebek mellett a hasnyálmirigy-, a mell-, a petefészek- és a méhrák kialakulásában is. A hozzáadott cukrok kikerülése nem egyszerű feladat, az édességek és üdítőitalok mellett a péktermékek és a húskészítmények is általában tartalmaznak ilyen anyagokat, de konzervekben és olykor még a mirelit zöldségekben is megtalálhatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Alkohol

Ugyan nem ételről van szó, de nem szabad elmenni szó nélkül a túlzott alkoholfogyasztás mellett sem: amikor az alkoholt a máj lebontja, acetaldehid keletkezik, amit szintén a rákkeltő anyagok közé sorolnak. Megzavarja az immunrendszer működését, károsíthatja a DNS-t.  A menopauza utáni nők esetében megfigyelték, hogy már az alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét.

A jól összeállított, antioxidáns hatású vegyületekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag étrend sokat segíthet az egészség megőrzésében, a testsúly optimális szinten tartásában és a vércukorszint stabilizálásában is.

Antioxidánsokban gazdag ételek

A szabad gyökök nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak - akár daganatok kialakulásához, érelmeszesedéshez is vezethetnek -, így ennek ellensúlyozására a szervezet ezeket semlegesítő antioxidáns hatású vegyületeket is termel. Antioxidánsokat a táplálkozás útján is be lehet juttatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük