Megduplázza a fogyást, tele van rostokkal, és véd a rák ellen - Mi az?
A spárga szezonja éppen most van, így itt a lehetőség, hogy beiktasd a friss zöldséget a fogyókúrádba!
A tavasz érkezését nemcsak a kertben nyiladozó első virágok jelzik, de a zöldségesstandok kínálatának megújulása is. A szezonális zöldségek között pedig egyre gyakrabban bukkan fel a tavasszal érő spárga, mely nem csupán az egészséges étkezésben lehet segítségedre, hanem számos, a fogyókúrázók számára előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.
A spárga leggyakoribb változata a zöld, ám már a magyar zöldségeseknél is előfordul a nehezebben gyűjthető fehér és a gyümölcsösebb ízű, kisebb lila spárga is. Mindegy azonban, hogy melyik fajtát választod, a változatos, alacsony kalóriatartalmú zöldség számos receptbe és fogyókúrába jól illeszkedik, legyen szó nyers salátákról, grillezésről, vagy ha nem vagy biztos benne, milyen recepttel próbálhatnád ki a zöldséget, akkor ajánljuk ezt a tavaszi tésztaételt és ezt az isteni krémlevest.
A spárga jótékony hatásai
Nemcsak rostokban, folsavban és A-, C-, E-, K-vitaminokban gazdag, de a spárga krómot is tartalmaz, melyre nagy szüksége van a szervezetednek, ugyanis ez segít az inzulinnak a véráramból a sejtekhez szállítani a glukózt, így elnyújtja az ételek laktató hatását. Ez azonban nem a zöldség egyetlen pozitív hatása.
Segít a rák elleni küzdelemben
A spárga - akárcsak az avokádó, a kelkáposzta és a brokkoli - időnként már gyógynövényként is említésre kerül. A rákos betegeknek azért érdemes különösen spárgát fogyasztaniuk, mert az gazdag egy glutation elnevezésű szerves vegyületben. A glutation erős méregtelenítő hatással bír, ugyanis lebontja a karcinogén - rákkeltő - anyagokat és sok más káros dolgot is szervezetben, mint például a szabadgyököket. A spárga fogyasztása nemcsak csökkentheti az egyes rákfajták, mint a csontvelő-, a mell-, a vastagbél-, a gége- és a tüdőrák kialakulásának esélyét, de az ezek elleni küzdelemben is hasznos.
Erőteljes antioxidáns
A spárga az összes zöldség és gyümölcs közül az egyik leghatékonyabb, ha a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítéséről van szó. Sőt, már arról is szó esett, hogy hatóanyagai akár az öregedési folyamatot is lassíthatják, így segít újra feszessé tenni a hízás során megnyúlt bőrt, mely hátramarad a fogyás után.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Élénkíti a vérkeringést
A spárga öregedést gátló hatása az agy kognitív működésére is jó hatással van. Akárcsak a leveles zöldségek, a spárga is folsavat tartalmaz, mely a halban, a szárnyasokban, a vörös húsban és a tejtermékekben megtalálható B12-vitaminnal együttműködve véd az öregkori szellemi leépülés ellen.
Természetes vízhajtó
A zöldségből sikerült először kinyerni a róla elnevezett aminosavat, az aszparagint, mely erőteljes vízhajtó hatású, így nemcsak a többszöri vizeletürítést serkenti, de segít a szervezetnek megszabadulni a lerakódott felesleges sóktól. Vízhajtó hatásának és magas rosttartalmának együtteseként az egyik legjobb salaktalanító zöldségről van szó. Ez különösen a fogyásra, méregtelenítésre vágyók és az ödémától szenvedők számára előnyös, ám azoknak is érdemes beiktatniuk a heti menübe a spárgát, akik a vérnyomásukat szeretnék csökkenteni, vagy más szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.
Egy különös, ám ártalmatlan mellékhatás
A spárga fogyasztása után jellemzően erőteljes szagúvá változik a vizelet. Ez a zöldség egyik összetevőjének megemésztéséből származik, és teljesen veszélytelen. A fiatalabb hajtások fogyasztása erősebb, kénes szagot eredményez, de ez sem ad okot az aggodalomra.
- fogyasztó praktikák
- egészséges étkezés
- zsírégető zöldség
- vízhajtó táplálék
- szívvédő
- rákellenes táplálék
- antioxidáns
- rost
- spárga
- agypörgető
- Életmód