Fehér tészta helyett ezt használd köretként, ha fogyni akarsz: fel sem tűnik a csere

Ha valaki szeretne túlsúlyt leadni, fehér tészta helyett inkább válassza a cikkben részletezett alternatívákat.

Spagetti tészta helyett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogyha valaki szeretne lecsippenteni a szénhidrátokból és a kalóriákból, a hagyományos fehér tésztát érdemes időnként alternatívákkal helyettesíteni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a tészta ördögtől való élelmiszer lenne, hiszen ugyanúgy része lehet a teljes értékű étrendnek, de vannak olyan változatai, amik több rostot, fehérjét tartalmaznak, és elnyújtják a jóllakottságérzetet, támogatják az emésztést. 

A szénhidrátok jelentik a szervezet számára az üzemanyagot, fogyasztásuk tekintetében fontos, hogy főleg a lassú felszívódású fajták kerüljenek előtérbe. Ezek nem dobják meg hirtelen a vércukorszintet sem, és ha a cukorgörbe lapos marad, akkor elkerülhető a szénhidrátéhség és a falásrohamok, ezáltal észrevétlenül is kevesebb kalóriát visz be az ember egy nap.

Fehér tészta helyett ezeket használd

Shirataki tészta

A shirataki vagy konjac tészta nagyon különleges élelmiszer, mely Japánból terjedt el, és Magyarországon is kapható. A hagyományos tésztával ellentétben nem tartalmaz egyáltalán búzalisztet, hanem egy oldható élelmi rostból, a glükomannánból készül, melyet a konjac gyökeréből nyernek ki. Ez azt jelenti, hogy jóformán nincs benne kalória és felszívódó szénhidrát. 

GettyImages-877753878

Különböző változatokban is kapható, spagettiként, makaróniként, de akár már előre főzve tasakokban is beszerezhető - ez utóbbi esetében a tésztának sokkal jobb íze lesz, hogyha még meleg vízben áztatod néhány percig. Tökéletes köret, akár házi bolognai szósszal, szaftos csirkével vagy zöldségraguval is tálalhatod.

A glükomannán nem csak szinte zéró kalóriatartalma miatt jó választás, hanem a benne lévő rostok közben mintegy probiotikumként táplálják a bélflóra jótékony baktériumait, és mivel lassan emészthető, sokáig laktat.

Csicseriborsó-tészta

A csicseriborsó-tészta szénhidráttartalma jóval alacsonyabb, mint a hagyományos tésztáké, és mindemellett kiemelkedő rosttartalommal is bír. Mivel csicserilisztből készült, alacsony glikémiás indexű, és nem dobja meg a vércukorszintet, így a már előbb említett cukorgörbe is lapos marad. A rostokon kívül fehérjéket is tartalmaz, ami amellett, hogy az izmok tápanyaga, még az éhségérzetet is elnyomja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Általában 3-5 percig kell főzni, majd leszűrni, de egyesek úgy tartják, hogy az állagmegtartás érdekében érdemes kicsit kevesebb ideig főzni, majd leöblíteni. Szintén semleges íze miatt bármivel lehet párosítani, szokták tofuval, de zöldségekkel, hússal is lehet, vagy szószokkal, de hideg tésztasaláták alapjaként is jól szolgál. 

Vöröslencse-tészta

A vöröslencse-tészta hasonlít a csicseritésztához, hiszen ugyanolyan magas rost- és fehérjetartalommal bír, sőt némileg magasabb is, tekintve, hogy lisztté őrölt lencséből készül. A lencse pedig az egyik legmagasabb oldhatatlan rosttartalommal bíró zöldség, hosszan tartó teltségérzetet okoz, és táplálja a bélbaktériumokat is.

GettyImages-1467520334

Paradicsomszósszal, hidegen tésztasalátaként vagy bármilyen főétel mellé köretként tökéletesen megállja a helyét. 3-4 perc alatt készre fő, és miután bő vízzel leöblítetted, egy az egyben helyettesíteni tudod vele a hagyományos tésztát. 

Olvass tovább: 8 alternatíva kenyér helyett, ami kevés szénhidrátot, sok rostot tartalmaz

Fogyókúra alatt sokaknak a legnehezebb a kenyér fogyasztását mérsékelni. Szerencsére vannak olyan alternatívák, amik kevesebb szénhidrátot tartalmaznak.

Diétázol? 8 alternatíva kenyér helyett, ami kevés szénhidrátot, sok rostot tartalmaz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük