A refluxbetegség során a gyomorsav a gyomorszáj záróizomzatának gyengesége miatt rendszeresen felkúszik a nyelőcsőbe, és károsítja annak nyálkahártyáját. Ugyan lehetnek genetikai okai, de a betegség a helytelen életmód és táplálkozás, sőt, baktériumfertőzés következtében is kialakulhat.
Időnként mindenkinél előfordul, hogy túl sok sav termelődik a gyomrában, hiszen akár a stressz is egyike lehet a stimuláló tényezőknek. Akkor válik a helyzet krónikussá, ha hetente többször küzd gyomorégéssel az ember.
Ezek az ételek tilosak reflux esetén
A reflux tünetei a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő táplálkozással enyhíthetők. Ehhez azonban a betegeknek sokszor újra kell tanulniuk, melyek azok az ételek, amelyek számukra egészségesek, hiszen a hagyományosan vitamindús, tápanyagokban gazdag élelmiszerek gyakran fokozzák a savtermelést.

A paradicsom rendkívül gazdag vitaminokban, ám gyomorégés esetén fokozza a problémát. Különösen éhgyomorra és nyersen nem ajánlott fogyasztani.
Fotó: Getty Images Hungary

Az avokádó rendkívüli népszerűségnek örvend mostanában, saláták, szendvicskrémek alapanyaga lehet. Refluxszal viszont jobb kerülni, mert magas zsírtartalma miatt ronthat az állapoton.
Fotó: tashka2000 / Getty Images Hungary

Az ananász a benne levő bromelain enzim miatt hasznos az emésztésnek. Refluxban szenvedőknek azonban nem ajánlott, mivel elősegíti a gyomorsav képződését, és irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját.
Fotó: Getty Images Hungary

A citrusféléknek is le kell kerülniük a refluxosok bevásárlólistájáról, mert fokozzák a gyomorsav képződését.
Fotó: Getty Images Hungary

Hasonló a helyzet az összes paprikafélével is, a csípősek különösen negatívan hatnak a refluxra.
Fotó: Getty Images Hungary

A tejfölös és joghurtos salátaöntetek, akármilyen finomak is, a gyomorsavtermelést serkentik. A tejtermékek egyáltalán nem ajánlottak reflux esetén, maximum kis mennyiségben, zsírszegény formában megengedettek.
Fotó: zia_shusha / Getty Images Hungary

A fokhagyma és a hagyma tele van értékes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, ám sajnos fokozza a gyomorégéses panaszokat.
Fotó: Creative-Family / Getty Images Hungary

A zsíros húsok nehezítik a gyomor munkáját, és fokozzák a savtermelést, így reflux esetén korlátozni kell a fogyasztásukat, vagy helyettük a sovány, fehér húsokat, édesvízi halakat, esetleg a tofut választani.
Fotó: alle12 / Getty Images Hungary

A kávé talán nem olyan meglepő, de a súlyos refluxban szenvedőknek a fekete teáról is le kell mondaniuk, mert a csersav fokozza a savképződést.
Fotó: Pexels

Hiába vitaminbombák, a bogyós gyümölcsök nem tesznek jót az akut refluxnak. Térj át a banánra, ami segít csillapítani az égő gyomrot!
Fotó: peterpankostas / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)