Természetes gyulladáscsökkentő és immunerősítő: 9 isteni recept káposztából

A káposztafélék tele vannak vitaminokkal, és sok finom fogás készülhet belőlük.

Receptek káposztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősszel és télen különösen fontos, hogy egészséges, vitamindús zöldségeket építsen be az étrendjébe az ember. A káposzta, ami sokféle színben és formában elérhető, nagyszerű megoldás ilyenkor. Vitaminokban és ásványi anyagokban, C-, A-, K-vitaminban, káliumban és kalciumban gazdag, rendkívül változatosan elkészíthető.

Ráadásul a szervezet egészére nézve számos jótékony hatással bír, többek között rákmegelőző, gyulladáscsökkentő és emésztést segítő tulajdonságai miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. A diétázóknak pedig különösen jó hír, hogy a kalóriatartalma kifejezetten alacsony, 100 gramm fejes káposzta mindössze 25 kalóriát tartalmaz.

Receptötletek az egészséges káposztából 

A káposzta a többi keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan csökkenti a krónikus gyulladást a szervezetben, ami különböző kóros állapotok, például az irritábilis bél szindróma, az érelmeszesedés, a rheumatoid arthritis vagy épp a szívbetegségek velejárója lehet. A zöldség antioxidáns hatású vegyületekben, polifenolokban, kénvegyületekben, immunerősítő C-vitaminban gazdag. Az antioxidánsai felveszik a harcot a szabad gyökök ellen, amelyek több krónikus betegség, illetve daganatos elváltozás kialakulásában is szerepet játszanak. A káposzta tele van emészthetetlen rostokkal, így támogatja a belek egészséges működését, különösen hasznos a vastagbélrák elleni védekezésben. Oldható rosttartalmának köszönhetően pedig a hasznos baktériumok számát növeli a bélrendszerben.

Az egészséges zöldség szerencsére sokféleképpen elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a kedvére való fogást, amit be tud építeni az étrendjébe.

Tepsiben olívaolajjal sütve ízletes, ropogós és fűszeres káposztasteaket készíthetsz. Felturbózhatod egy kevés baconnel, a fokhagyma allicintartalmának köszönhetően véd a megfázástól, a spenót pedig többek között magnéziumban gazdag, szívvédő tulajdonságú.
Fotó: Getty Images Hungary
A dinsztelt lila káposzta pikáns ízét az almának és a köménymagnak köszönheti. A zöldség jellegzetes színét az antocián nevű természetes vegyület okozza, ami segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Fotó: Getty Images Hungary
A szabolcsi töltött káposzta a sok paradicsomtól lesz igazán zamatos. A paradicsom színéért felelős likopin antioxidáns hatású, segít a szabad gyökök elleni harcban.
Fotó: Getty Images Hungary
A házilag készített, probiotikus hatású savanyú káposztának nincsen párja. Az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásán túl az immunrendszer működését is segíti.
Fotó: iuliia_n / Getty Images Hungary
Savanyú káposztából készül ez a régimódi székelykáposzta, amit borssal, babérlevéllel és fokhagymával fűszerezhetsz. Isteni és vitamindús fogás lesz belőle.
Fotó: Getty Images Hungary
A csípős káposztasaláta a kínai étkezdék kedvelt fogása, de te is egyszerűen elkészítheted. Fontos összetevője a sárgarépa, amely béta-karotint tartalmaz, ami az A-vitamin provitaminja. Fontos a látás és a bőr egészségének megőrzésében is.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors
A káposztás tészta egyszerű és laktató fogás, ami még másnapra is finom marad. Ki borssal, ki cukorral szereti, és vannak, akik mindkettővel megszórják.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Ez a savanyúkáposzta-leves nem diétás fogás, ám annál finomabb. A fehérjebevitelről a hús mellett a gomba gondoskodik.
Fotó: Getty Images Hungary
Hideg esték kényeztető elemózsiája vagy kiadós köret lehet a káposztás rétes. A családi recept alapján te is magabiztosan elkészítheted.
Fotó: Eising / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük