Régimódi, ízes székelykáposzta: a nagy kedvenc bevált receptje
Ha a székelykáposztát sok tejföllel, füstölt hússal tálalod, mindenki megnyalja mind a tíz ujját.

szekelykaposzta-receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a székelykáposzta erdélyi étel, pedig igazi pesti fogás. A legenda szerint Székely József főlevéltárosról kapta a nevét, székelygulyásként is emlegették. Ha túl sós a káposzta, öblítsd át, és nyomkodd ki. Ha elöl a bogrács, abban is megfőzheted. 

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 40 dkg füstölt csülök
  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 4 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejföl
  • bors
  • zsír
Recept idők

Elkészítés:

A húsokat mosd meg, és vágd fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel, és kevés zsiradékon dinszteld meg. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, tedd hozzá a kétféle húst. Keverd hozzá a káposztát, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi.


Fűszerezd borssal, babérlevéllel, fokhagymával. A sóval légy óvatos, hisz a füstölt hús és a káposzta is sós lehet. Főzd puhára a húst közepes lángon körülbelül másfél-két óra alatt. Arra ügyelj, hogy ne essen szét. Tejföllel, friss kenyérrel kínáld. 
A paradicsomos káposzta régi kedvenc, ami füstölt oldalassal még finomabb. 

Ezt is szeretjük