Rákot okoz, rombolja a szívet, és nem menekülhetsz előle
Mivel jár a légszennyezés?
Évente kétmillióan halnak bele a légszennyezésbe világszerte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nap mint nap belélegzett levegő minősége az egész szervezetedre kihat. A becslések szerint a világban évente kétmillióan halnak meg olyan betegségben, amit a szennyezett levegő okozott. Az Egészségügyi Világszervezet munkájának köszönhetően megtudhatod, hogy a Föld melyik részén a legrosszabb a levegő minősége, és hazánk hol szerepel a rangsorban.

Légszennyezés a világban

Az Egészségügyi Világszervezet 91 ország 1100 városának adatait vette alapul, hogy elkészítse azt az átfogó adatbázist, ami a Föld különböző pontjain található levegő minőségéről ad számot. A szakértők mértékegységként a finom por koncentrációját használták, aminek rövidítése PM10. Az apró szemcsék segítségével könnyebben jutnak a szervezetbe a káros anyagok.

A legszennyezettebb: Mongólia

Magyarország éves átlaga 27 mikrogramm/köbméter, így ezzel az eredménnyel a 31. helyen végeztünk. Az első tíz helyezettnél ez az érték 10 és 20 között van. Itt szerepel Mauritius, Kanada, Ausztria és Amerika. Az utolsó a világranglistán, így a legszennyezettebb Mongólia, ahol 279 mikrogramm/köbméter a por koncentrációja, de ijesztően magas a szennyezettség mértéke Botswanában és Pakisztánban is.

Veszélyes anyagok

A következő káros anyagok a levegőben találhatóak, és észrevétlenül súlyos betegségeket okoznak. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján te is tájékozódhatsz a lakóhelyedhez legközelebb eső mérési pont adatai alapján a levegő szennyezettségéről.

A szmog oka: szén-monoxid

Legnagyobb arányban a gépjárművek kipufogójából, illetve kályhákból jut a levegőbe a szén-monoxid. Ez a színtelen, szagtalan gáz felelős a szmog kialakulásáért. Rövid távú hatása fejfájás és csökkent szellemi éberség. Hosszú távon viszont olyan komoly betegségek okozója, mint a szív- és érrendszeri problémák, a szívinfarktus és a csökkent magzati fejlődés.

Savas esőhöz vezet: kén-dioxid

A kén-dioxid a széntüzelésű erőművek és a kőolaj-finomítók működése során kerül a légtérbe. Emellett a kémiai ipar legnagyobb mennyiségben előállított anyaga, a kénsav létrehozásakor, kéntartalmú ércek beolvasztásakor termelődik. Ez a gáz szemirritációt, légszomjat, nehézlégzést és a tüdő károsodását okozhatja. Az egész világot szennyezi, a növényvilágot és a vizet károsítja, mert savas eső kialakulásához vezet.

Légúti betegségekért felel: nitrogén-dioxid

Az üzemanyag elégetése során jön létre a nitrogén-dioxid, amit az ipar és a lakosság is nagy mennyiségben termel. A gépkocsikból származik a városokban található nitrogén-dioxid 80%-a. A légúti betegségek széles skáláját okozza ez a szúrós szagú, barnás gáz. Közrejátszik a szmog és a savas eső kialakulásában is.

Tüdőkárosodáshoz vezet: ózon

A természetes módon képződött ózon a légkörben a Föld védelméért felelős, azonban a földfelszínhez közel káros az egészségre. A károsanyag-kibocsátás és különböző égési folyamatok során képződik, veszélyes közelségbe kerülve az emberhez. A szemet és a torkot is irritálja, hosszú távon tüdőkárosodáshoz, asztma kialakulásához vezet.

Szálló por - a 10 mikronnál kisebb részecskék veszélyesek

A szálló por is a veszélyes anyagnak számít a levegőben. A természetes keletkezésen kívül az emberiség termeli - tüzelés során, anyagok kitermelésekor, erőművek működésekor. Az egészségre a 10 mikronnál kisebb részecskék jelentenek veszélyt. Ezeket már nem képes megszűrni a légút, így lejutnak a tüdőbe, bekerülnek a szervezetbe.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Komoly betegségek okozója

Tüdőrákot okoz

A Nemzetközi Rákkutató Intézet munkatársainak tájékoztatása szerint a mind nagyobb számú rákos megbetegedés oka a rossz minőségű levegő. Az ipar által termelt káros anyagok levegőbe jutása és a kipufogó gázok együttesen a felelősek a tüdőrákok nagy százalékáért.

Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségekhez is vezet a rossz minőségű levegő tartós belélegzése. A káros anyagok szervezetbe kerülésükkor védekező reakciót váltanak ki. Azért, hogy minél hamarabb kiürüljenek a testedből, az nagyobb fordulatra kapcsol. A Michigani Egyetem tudósa, dr. Robert Brook által végzett kísérleteknél a szennyezett levegőt belélegzőknél megnőtt a pulzusszám. Ez a fokozott működés vezet hosszú távon a szívbetegségekhez.

Te mit teszel a légszennyezés ellen?

Ezt is szeretjük