Rákmegelőzés: 4 szakértők által ajánlott módszer
Te hányat fogadsz meg?
Február 4. a rákellenes világnap. Te mit teszel a betegség ellen?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon a keringési rendszert érintő megbetegedések után a rák a legtöbb halálos áldozatot szedő kór. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 32-33 ezer haláleset írható a daganatos betegségek számlájára hazánkban.

Február 4. a rákellenes világnap, melynek alkalmából összegyűjtöttünk néhány olyan, szakértők által javasolt módszert, ami segít a megelőzésben.

Tedd le a cigit!

A legtöbb dohányos úgy gondolja, hogy tüdőrák, illetve a többi - legalább 13 féle - cigarettához kapcsolódó rákfajta csak másokra jelent veszélyt. Pedig ha dohányzol, érdemes kicsit komolyabban venned azokat a számadatokat, amelyek a káros szenvedély egészségkárosító hatásairól mesélnek.

A rosszindulatú daganatos megbetegedések mintegy harmadáért tehető felelőssé a dohányzás. A dohányzás okozza a tüdőrák miatti halálesetek 90%-át - ami voltaképpen nem meglepő, ha belegondolsz, hogy a dohányfüst több ezer kémiai anyagot tartalmaz, melyek közül több mint 60-ról bebizonyosodott, hogy karcinogén.

Szakértők szerint a rendszeresen dohányzók fele káros szenvedélyének következtében fog meghalni élete derekán. Számold ki, hány plusz évet nyerhetsz, ha most leteszed a cigit!

Mozogj rendszeresen!

A fizikai aktivitás a szervezet energia-egyensúlyának egyik fontos eleme. A mindennapi élethez kapcsolódó tevékenységek az elmúlt évtizedekben jelentősen kényelmesebbé váltak - köszönhetően az automata gépek használatának és a mind jobban elterjedő irodai munkának.

Mindennek legszembetűnőbb eredménye a testtömeg növekedésében mutatkozik meg. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a mindennapi tevékenységből kikopott fizikai aktivitást szabadidős tevékenységgel, mozgással kell pótolni. A rendszeres - heti körülbelül négy alkalommal végzett 40-60 perces - mozgással felére csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának kockázata, illetve körülbelül negyedére az emlőrák rizikója. Hány év pluszt jelent a rendszeres mozgás? Korábbi cikkünkből kiderül!

Táplálkozz helyesen!

A dohányzáshoz hasonlóan a helytelen táplálkozás is a daganatos betegségek nagyjából harmadáért felel. Sajnos az egyéni felelősségen túl fontos megemlíteni az élelmiszeripar szerepét is: a mesterséges adalékanyagokban, cukorban gazdag, illetve túlságosan feldolgozott táplálékok fogyasztása jelentősen növeli a rák kialakulásának esélyét.

Érdemes az étrendedet úgy alakítani, hogy abban elsősorban alacsony zsírtartalmú, rostban, gyümölcsben, zöldségben és teljes értékű gabonafélékben gazdag táplálékok kapjanak helyet. Korábbi cikkünkben részletesebb táplálkozási tanácsokat is olvashatsz.

Amit felejts el!

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, milyen rákkeltő táplálékok elhagyását javasolja a szakértő!

Törődj a lelkeddel is!

A stressz egyfelől az élet normális velejárója: segít abban, hogy a környezet jelzéseit érzékeld, megfelelően értékeld, helyes választ adj az esetleges veszélyhelyzetekre. Másfelől a folyamatos - munkahelyi, párkapcsolati vagy családi feszültségekből adódó - stressz állandó készenléti állapotban tartja a szervezetet, lemeríti az energiaraktárakat, komoly változásokat idéz elő a hormonrendszerben.

A hormonrendszer működései pedig hatással vannak az immunrendszerre, amely többek között a daganatok elleni védelemben játszik szerepet. Ennek elkerülés érdekében érdemes tehát néhány relaxációs technikát magadévá tenned.

Ha a fokozott stressz ráadásul elfojtással is párosul - vagyis képtelen vagy kiadni magadból a felgyülemlett feszültséget - úgy jelentősen megnöveled a rák kialakulásának esélyét. Erről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

Cikkünk megírásában dr. Cornides Ágnes: Ami rajtunk múlik - Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát? című könyve segített.

Ezt is szeretjük