4 hasznos táplálkozási tanács rák ellen magyar szakértőktől
Néhány egyszerű táplálkozási szabály betartásával jelentősen csökkentheted a rákkockázatot.
Hazánkban a halálozások háromnegyed részéért életmóddal, illetve táplálkozással összefüggésbe hozható betegségek felelnek: elsősorban szív- és érrendszeri, másodsorban daganatos megbetegedések.
Egészséges táplálkozással és életmóddal a betegségek jelentős része megelőzhető volna. Ismerj meg néhány, magyar szakértők által, a hazai felnőtt lakosság számára kidolgozott rákellenes táplálkozási ajánlást.
Válassz teljes kiőrlésű gabonaféléket!
Az egészséges táplálkozás a gabonafélék rendszeres fogyasztására épül. Egyél naponta többször gabonafélékből készült táplálékot, de a boltokban keresd a teljes kiőrlésű, korpát és magvakat is tartalmazó termékeket.
A fehér lisztet is tanácsos lecserélned teljes kiőrlésűre. Igyekezz megőrizni a gabonafélékből készült ételek értékét, és az elkészítés során ne adj hozzá zsiradékot, sót - vagy csak kis mennyiségben.
Zöldség, gyümölcs naponta ötször
Az egészséges táplálkozás további nélkülözhetetlen elemét képezi a rendszeres zöldség-, főzelék- és gyümölcsfogyasztás. Egyél legalább napi öt alkalommal rostban gazdag - lehetőleg friss - zöldséget, gyümölcsöt. Ezekkel nemcsak vitaminraktáraidat töltheted fel, de segítik az anyagcserédet, csökkentik az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának valószínűségét.
Egyél minél gyakrabban sötétzöld leveles főzelékféléket, citrusféléket, rákellenes likopinban gazdag paradicsomot, illetve hüvelyesekből készült főzelékeket - ezekben bőségesen vannak karotinoidok, C-vitamin és folsav.
Fogyassz savanyított tejterméket!
A tej és tejtermékek csoportja ugyancsak fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyassz belőlük minden nap három-négy alkalommal. Válassz minél gyakrabban savanyított, élőflórás tejtermékeket - kefirt, natúr joghurtot, aludttejet. Egyél rendszeresen sovány sajtot, sovány vagy félzsíros túrót.
A probiotikus tejtermékek nemcsak a kiegyensúlyozott emésztést segítik elő, de hozzájárulnak ahhoz, hogy a bélrendszeren belüli egészséges egyensúly fennmaradjon. Támogatják az itt élő hasznos baktériumok - így például a Lactobacillus- és a Streptococcus-törzsek - tevékenységét, aminek köszönhetően tested védekezőrendszere hibátlanul működhet. Antibiotikum-kúra idején is sokat segíthet az élőflórás joghurtok, kefirek fogyasztása - erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
Méhnyakrákszűrés évente
Amellett, hogy odafigyelsz a táplálkozásra, fontos, hogy ne feledkezz meg a rendszeres szűrővizsgálatokról se. Hallgasd meg nőgyógyász szakértőnket a méhnyakrákszűrésről!
Egyél halat legalább hetente egyszer!
Nem kell kizárnod étrendedből a húsféléket, de ügyelj arra, hogy a zsírosabb helyett sovány szárnyashús kerüljön az asztalra. Az egészséges táplálkozás fontos eleme még a hal is, melyből hazánkban a jóval kevesebb fogy, mint ajánlott lenne.
A táplálkozási szakemberek szerint legalább hetente egyszer kellene halat enni.
Elsősorban a tengeri halak - például tonhal, hering, makréla - bővelkednek omega-3 zsírsavakban. Ezek a vegyületek nem csupán a kognitív képességek fejlődésére vannak pozitív hatással, de gátolják a daganatos sejtek növekedését, valamint gyulladásgátló tulajdonsággal is bírnak.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Cikkünk megírásához dr. Cornides Ágnes: Ami rajtunk múlik - Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát? című könyve nyújtott segítséget.
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- zöldség
A 4 legerősebb rákellenes zöldség, amiről valaha hallottunk
- szilva
- antioxidáns