A legjobb rákmegelőző, emésztésserkentő rostforrások: ezekből a prebiotikus ételekből egyél gyakrabban
A prebiotikus rostforrások rendbe teszik a bélrendszert, és segítenek a krónikus betegségek megelőzésében is.
A probiotikumok köztudottan elősegítik az emésztési folyamatokat, védik a bélflóra egészségét, és támogatják a szervezet megfelelő védekezőképességét. Hatásuk prebiotikus rostokkal társítva lesz teljes.
A prebiotikumok olyan élelmiszer-összetevők, melyek emészthetetlenek, és a vastagbélbe jutva a probiotikus baktériumtörzsek számára szolgálnak táplálékul, továbbá segítik egyes ásványi anyagok felszívódását is. Hozzájárulnak a káros mikroorganizmusok visszaszorításához és a vastagbél egészségéhez. A vízoldékony rostok, a poliszacharidok, oligoszacharidok, az oldható rostok és a rezisztens keményítők egyaránt ide tartoznak.
Prebiotikus ételek
Bár étrend-kiegészítőként is szedhetők a pre- és probiotikumok, illetve ezek kombinációi, tudatos, változatos étrenddel egyaránt pótolhatók. A probiotikus források közismertek: ilyenek a fermentációs eljárással készült ételek, mint a kefir, a savanyú káposzta, a joghurt vagy a kombucha. Prebiotikumokat számos zöldség, gyümölcs, gabonaféle tartalmaz.
Az elsősorban a vastagbélben levő mikroorganizusok az egész test egészségére hatással vannak, az elégtelen bélflóra növeli a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegségek, valamint a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
A prebiotikumok bevitele egyes tanulmányok szerint a bélrendszeri betegségekben érintettek mellett a szívbetegséggel és magas vércukorszinttel élők számára is előnyös lehet. Egy 2020-as áttekintő tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy az inulin prebiotikum pótlása előnyös lehet az irritábilisbél-szindróma miatti székrekedésben szenvedők számára. Egyes későbbi kutatások azonban nem találtak elégséges bizonyítékot erre vonatkozóan.
A prebiotikumok fogyasztása az anyagcsere egészségét is elősegíti, a vércukor-, a koleszterin- és a trigliceridszintet is stabilizálja.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A legjobb prebiotikus források közé tartozik a cikória, mely inulinban gazdag, elmulasztja a székrekedést, és a vércukorszint szabályozásában is segít. A csicsóka is javasolt, mivel ugyancsak inulinban gazdag élelmi rostot tartalmaz, mely csökkenti a koleszterinszintet is, gazdag továbbá B1-vitaminban is. A spárga szintén hasznos prebiotikus ételek alapja lehet.
Remek ötlet a fokhagyma fogyasztása is, mely elősegíti a Bifidobaktériumok szaporodását a bélben, és segít a káros mikroorganizmusok számának csökkentésében. Antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír, a krónikus betegségek kockázata is alacsonyabb lesz általa. A hagymafélék szintén gazdagok inulinban és fructo-oligoszacharidokban, támogatják a bélflórát, antioxidáns hatású anyagokban gazdagok, mely által rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkeznek.
Az alma pektint tartalmaz, ennek révén segíti elő a bélflóra egészségét, gátolja a súlygyarapodást és a gyulladásokat, támogatja a szív munkáját. A csonthéjas magvak, így a dió is hatékonyan segíti a lactobacillusok növekedését, támogatja az erek egészségét.
Egyes gabonafélék béta-glükánban gazdagok, mely szintén prebiotikumként működik a belekben. Csökkentik az LDL- és az összkoleszterinszintet, a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, a vércukorszintet. Az árpa és a zab egyaránt jó forrásnak számít, így mindegyiknek helye van az étrendben.
Probiotikus élelmiszerek
Egyes probiotikus ételek érezhetően javítják a bélműködést, és erősítik az immunrendszert is.
(Képek: Getty Images.)
- prebiotikum
- probiotikum
- bélflóra
- bélrendszer
- emésztésserkentő
- emésztés
- emésztőrendszeri betegség
- emésztésjavító diéta
- egészségügyi diéta
- rákellenes táplálék
- rost
- rostban gazdag diéta
- rostdús ételek
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!