Támogatja a diétát, csökkenti a vércukrot: padlizsános ételek, amik elképesztően finomak

A padlizsán nemcsak egészséges, de jó barátja a diétának is.

Padlizsándiéta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A padlizsán nemcsak nagyon finom, de olyan diétás tulajdonságokkal is bír, amelyek miatt jó kiegészítője lehet a fogyókúrának.

A padlizsánban, ebben a Délkelet-Ázsiából származó növényben rengeteg a vitamin és az ásványi anyag, és különösen magas az antioxidáns-tartalma. Kifejezetten sok benne például az antocianinok közé tartozó nasunin, amely élénk lila színét adja, és bizonyítottan hatásos a káros szabad gyökök ellen, így segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának kockázatát.

Padlizsán a diétában

A padlizsán nem csak az egészségmegőrzés szempontjából fontos. Kifejezetten jó fogyókúrás étel is, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően hosszan eltelít, alacsony kalóriatartalma miatt pedig könnyen beilleszthető a diétába. A vércukorszint kordában tartásában is jó társ lehet,  megakadályozza, hogy a vércukor hirtelen megugrása, majd lezuhanása falási rohamokat indítson. Ezenkívül kísérletek igazolják, hogy a padlizsán csökkenti a cukor felszívódásárt felelős egyik enzim szintjét is. 

A padlizsán kellemes, semleges, enyhén kesernyés, a tököt idéző ízének köszönhetően számtalan étel alapanyaga lehet, de falhasználása még annál is sokoldalúbb, mint amire az ember eleinte gondol. Mutatjuk a legfinomabb, legízletesebb diétás padlizsános ételeket.

A padlizsános lasagne lényege, hogy a tésztalapok helyét padlizsáncsíkok veszik át. Ha diétához készíted, ügyelj, hogy kevés, és lehetőleg olívaolajat használj, valamint zsírszegény sajtot reszelj az étel tetejére. Még fogyókúrásabb lesz a hatás, ha teljesen elhagyod a sajtot.
Fotó: sebasnoo / Getty Images Hungary
A töltött padlizsán is jó választás lehet, ha ízletes módon szeretnéd beemelni az étrendedbe ezt a gyümölcsöt. Igyekezz kevés és zsírszegény sajtot választani, a darált húshoz pedig válassz csirkét.
Fotó: Zufar Kamilov / Getty Images Hungary
Más ételekben is jól helyettesítheti a padlizsán a tésztát. Készíthetsz belőle például hamis pizzát. Kend meg egy kis paradicsomkrémmel, tegyél rá sonkát, gombát, paradicsomot, hintsd meg oregánóval, és az egészre egy kevés zsírszegény sajttal tedd fel a koronát. Ez utóbbi lépés természetesen el is hagyható.
A franciák lecsója, a ratatouille is padlizsánnal készül. Ez a zöldséges étel akár köretként is remekül megállja a helyét húsok mellé.
Fotó: GreenArtPhotography / Getty Images Hungary
Igazi olaszos hangulatot teremt ez a szicíliai csemege a pasta alla Norma, csak arra ügyelj, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát válassz hozzá.
Egy kis fetasajttal készíthetsz padlizsános tekercset is. Az étel kalóriatartalma ugyan nem magas, a sajttal - és a tejtermékekkel úgy általában - mégis érdemes vigyázni, mert magas a zsírtartalmuk, így amennyiben teheted, ezekből mindig zsírszegény változatot válassz.
Jó nassolnivaló lehet a parmezán sajttal gyéren megszórt, sütőben sült padlizsánszelet is. Ha elég vékonyra szeled, az eredmény ropogós, kalóriaszegény sós rágcsa lesz.
Fotó: alpaksoy / Getty Images Hungary
A padlizsánkrém ugyanolyan finom szendvicseken, mint amilyen jó mártogatósnak zöldségrudak mellé. Reggelire kifejezetten ajánlott teljes kiőrlésű kenyérhez.

A képek forrása: Getty Images

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük