Férfi vagy női nőgyógyászt válassz?

3 szempont, ami alapján könnyebben dönthetsz

Alapvetően a szakértelem számít, de mást is figyelembe vehetsz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg korábban a nőgyógyász szakma egyértelműen férfiak által uralt terep volt, napjainkban - főleg a nagyobb városokban - egyre több női orvos dolgozik ezen a területen is.

Míg sokan ragaszkodnak a férfi nőgyógyászhoz, addig mások könnyebben nyílnak meg egy doktornő előtt. Ha még nincs állandó orvosod, segítünk, hogy könnyebben menjen a választás a férfi és a női nőgyógyászok között.

Kinek beszélsz könnyebben a problémáról?

Talán a legfontosabb szempont az orvosválasztás kapcsán, hogy kinek beszélsz könnyebben a nőgyógyászati problémáidról. Van, aki könnyebben osztja meg panaszait egy másik nővel, míg természetellenesnek, kínosnak érzi, ha egy férfival kell beszélnie a menstruációval kapcsolatos problémákról vagy a hüvelyfolyásról.

Amennyiben te is így vagy ezzel, érdemes női orvost választanod. Ha azonban úgy érzed, ebből a szempontból tökéletesen mindegy számodra a szakember neme - az empátia és a szakértelem pedig végképp nem ezen múlik -, további szempontokat is mérlegelhetsz.

Ki előtt zavar kevésbé a meztelenség?

Ha tisztáztad magadban, hogy az orvosnál tett látogatás verbális része női vagy férfi orvossal megy-e könnyebben, érdemes elgondolkodnod magán a vizsgálaton is. Van olyan nő, akit kifejezetten zavar, ha vizsgálat közben a férfi orvos mellett jelen van az asszisztensnő is, hiszen ennyire kitárulkozott helyzetben ritkán lát nő egy másik nőt. Esetükben egyértelműen férfi orvos jöhet számításba.

Ha azonban számodra kellemetlen, hogy egy olyan férfi előtt, akivel nem vagy intim kapcsolatban, ennyire meztelen legyél, egyértelműen a női orvos lehet a jobb választás. Maga a vizsgálat menete nagyjából független a nemektől. Hogy mennyire óvatos az orvos, nehezen jósolható meg pusztán az alapján, hogy férfiról vagy nőről van szó.

Tanulni vagy átélni?

Az utolsó szempont, amit számításba vehetsz az orvosválasztás kapcsán, hogy mennyire fontos számodra, hogy az ember, akit beavatsz intim problémáidba, esetleg személyesen is átélte-e ezeket a panaszokat.

Míg egy női orvos maga is ismerheti azokat a problémákat, melyekkel hozzá fordultál, addig egy férfi nőgyógyász csak tanulhatott róla - illetve kellő gyakorlatot szerezhetett a témában. Amennyiben úgy érzed, ez lényeges tényező számodra, úgy női orvost válassz, ám ha nem tartod igazán fontosnak, úgy hagyd, hogy az orvos szakértelme legyen a döntő.

Ezt is szeretjük