- Nehéz olyan épeszű orvost találni, aki otthon vezeti le a szülést
Egyesek szerint biztonságos otthon szülni. A szakember számos érvvel támasztja alá az ellenkezőjét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az otthon szüléssel nincs semmi baj, ha épeszű szülész vezeti megfelelő feltételek között. Ámde bonyolítja a helyzetet, hogy nehéz olyan épeszű szülészt találni, aki erre hajlandó.

Egy szülés során a legalaposabb kockázatelemzés és a legnagyobb óvatosság ellenére is perceken belül életveszélyes állapotba kerülhet az anya.

Az idő kritikus tényező

Például teljesen sima szülés és lepényi szak után a hüvelyből dőlni kezd a vér. Nincs olyan gyakorlott szülész, akivel ilyen még ne fordult volna elő. Mit kell ilyenkor tenni? Vénát biztosítani, infúziót bekötni, feltárni a hüvelyt, hogy kiderüljön, honnan származik az erős vérzés. Ha a hüvelyből jön, öltéseket kell felhelyezni, ha a méhből, kaparást és méhüregi öblítést kell végezni. Mindezt a franciaágyban.

Az előbbi példában az anya került teljesen váratlanul, minden előjel nélkül életveszélybe. Ugyanez előfordulhat a magzattal is. Mondjuk szülés során a CTG magzati vészhelyzetet, azaz oxigénhiányt jelez. A magzat ezt az állapotot, a súlyosságtól függően, rövidebb vagy hosszabb ideig minden károsodás nélkül képes átvészelni. Az idő azonban kritikus tényező.

Lehet, hogy ha a súlyos oxigénhiányra utaló első jel megjelenése után 15 perccel császármetszést végeztek volna, a magzat makkegészséges lesz, 25 perc elteltével viszont súlyosan károsodott. Még a legfejlettebb szervezési és szállítási viszonyok esetén sem valószínű, hogy a császármetszés indikációjának pillanatától a magzat kiemeléséig ugyanannyi idő teljen el, ha az anyát otthonról szállítják a műtőbe, mint ha a szomszédos szülőszobáról. Ezzel az akár csak néhány perces késedelemmel az otthon szülő anya az élet első esélyegyenlőtlenségét méri gyermekére.

Minden ötödik komplikációval jár

Az FMF 2008. évi világkongresszusán egy doktornő egy észak-angliai település hatszáz otthon szüléséről számolt be. Mind a hatszáz nő makkegészségesen, előrelátható komplikáció nélkül kezdett el vajúdni. A hatszázból minden ötödik anyát - azaz 120 nőt - a szülés során vagy után kórházba kellett szállítani. Magzati szövődmény nem volt. A hatszázból egy anya meghalt, elvérzett. A szakértői vélemény szerint, ha a szülés a kórházban zajlik, az anya nagy valószínűséggel életben marad.

Ezért választják az otthon szülést

- Mégis milyen előnye lehet annak, ha nem kórházban szül, illetve születik valaki? Kevesebb az újszülöttkori fertőzés? Nem igaz. Olcsóbb a páciensnek? Nem igaz. Kevesebbe kerül a társadalomnak? Talán, de csak ha kockázatosan végzik - megfelelő személyi és tárgyi feltételek biztosítása esetén azonban már jóval drágább. Kevesebb az aktív beavatkozás? Ez nem a helyszínen, hanem a szülést vezető szakemberen múlik.

Kíváncsi voltam, mi vezérli az anyákat abban, hogy otthon szüljenek. Szerencsés helyzetben voltam, mert az ez idáig egyetlen otthon szülő szolgálat a szövődményes eseteket a mi osztályunkra hozta, így módomban állt rövid - természetesen korántsem teljes körű - felmérést végezni. Ha leszámítjuk a normalitás határát súroló megszállottak álláspontját - mondjuk, hogy a szülés helye a család -, két racionális válasz rajzolódik ki. Az egyik legfontosabb érv a természetesen zajló szülés utáni vágy. Azaz semmi burokrepesztés, semmi infúzió, csakis türelmes várakozás a kitolási szakban. A másik a kórházi környezettől való félelem.

Azt senki sem állította, hogy kifejezetten örülne, ha vérfürdő lesz a családi ágyból, vagy ha a konyhaszekrényből előkeresett ollóval kell átvágni a köldökzsinórt. A döntést tehát elsősorban nem az otthoni miliő hihetetlen szeretete befolyásolta, hanem a kórházi környezet, különösen a magyar kórházi környezet, az agresszív szülész és az erőszakos szülésvezetés elutasítása.

Ez vár rád

Ha te is anyai örömök elé nézel, de félsz attól, ami a szülőszobában vár rád, nézd meg videónkat. Mindent megtudhatsz a szülésről!

Hátrányok

Az otthon szülésnek sok a hátránya, és szinte semmi előnye sincs a kórházi szüléssel szemben. A szülőnő elvárásait a biztonságosság határáig figyelembe vevő, kellő együttérzéssel dolgozó szülésznőt és orvost a magyar kórházakban is lehet találni. Az otthoni környezetet szinte teljesen imitáló szülőszoba azonban sajnos még csak kevés intézményben elérhető.

Véletlenül sem szeretném azt állítani, hogy az otthon szülés Isten ellen való vétek, amit tűzzel-vassal üldözni kell. Az igazán jó és biztonságos megoldást azonban a kórházakon belül kialakított barátságos szülőszobák, a türelmes bábák és szülészek jelentik.

Cikkünk Dr. Csermely Gyula Ha 1 nő gyereket akar című könyvének segítségével készült.

Csermely Gyula egy szülész apa szemszögéből mondja el, hogyan fogant meg, milyen életet élt az anyja méhében, és hogyan jött világra apai/szülészi asszisztenciával kisfia, Móric.

A józanul szakmai, ugyanakkor lágyan lírai történet, mely egyszerre mutatja meg, hogy mit gondol az orvos és mit érez a páciens, pofonegyszerűen magyarázza el az orvostudományban járatlan olvasónak a modern medicina hajmeresztően bonyolult eljárásait, és közben lazán mesél a gyereket váró család zűrös életéről. A könyv megvásárlásával 100 forinttal támogathatod a Magzati Medicina Alapítványt.

Kiadja a Cor Leonis Films Kft.
Ára 1990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük