Alhasi fájdalom, meddőség
A mióma tünetei és kezelése
A méh daganatos megbetegedése az egyik legfenyegetőbb nőket érintő betegség. Mi a megoldás?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mióma a méhizomzat jóindulatú elváltozása. Elvileg tehát nem okoz komoly problémát – vagyis nem fajul el, és nem ad áttéteket. Mérete változó lehet: a borsószem mérettől egész a gyerekfej nagyságúig változhat. A 35 év feletti nők 20-40%-ának vannak mérhető nagyságú miómái.

Milyen tünetekkel jár a mióma?

Mivel jóindulatú daganatról van szó, életveszélyes problémákat nem okoz. Ettől függetlenül azonban lehet néhány komolyabb tünete. Ezek a problémák abból adódnak, hogy a mióma nyomást gyakorol a környező szövetekre. Elhelyezkedésétől, illetve nagyságától függően tehát különböző panaszokat okozhat:

  • rendszertelen vagy elhúzódó vérzés
  • gyakori vizelési inger
  • meddőség
  • fájdalmas nemi élet
  • vetélés
  • alhasi fájdalom.

Mi okozza a miómát?

A mióma kialakulásának hátterében a szervezetben jelenlévő ösztrogén hormon túlsúlya áll. Ilyenkor az ösztrogén-dominanciát mindig a progeszteron hormonhoz kell viszonyítani. Ha a szervezetben a sejtosztódást serkentő tüszőhormonok - ösztrogének - mennyisége jelentősen megnő a sárgatest-hormonhoz - progeszteronhoz - képest, jóindulatú daganat kialakulása esélyes. A mióma megjelenése mögött tehát hormonális problémák húzódnak meg. A hormonális komplikációk létrejöttében egyrészt szerepet játszanak az örökletes tényezők, másrészt viszont környezeti faktorok is okozhatják kialakulását.

Egyes élelmiszerekben, testápolókban, tisztítószerekben található kémiai anyagok képesek utánozni az ösztrogén hormon működését – elősegítve ezzel a miómák kifejlődését a női szervezetben.

Kezelési lehetőségek

Gyógyszeres megoldás

A mióma kezelésében felmerülhet a gyógyszeres kezelés lehetősége. Ennek célja, hogy helyreállítsa a női szervezet hormonális egyensúlyát. A gyógyszeres kezelés történhet a peterési ciklus helyreállításával, progeszteron-túlsúlyos fogamzásgátló tablettákkal, esetleg sárgatest-hormon adagolásával. Azt azonban nem árt tudnod, hogy amint a gyógyszeres kezelés abbamarad, a daganat tovább fejlődik.

Elkerülhető a műtét?

A mióma kezelése során indokolatlanul sokszor végeznek méheltávolító műtétet, más néven hysterectomiát. Számos esetben ugyanis – ha a mióma nem okoz túl zavaró tüneteket – felesleges a méheltávolítás. Amennyiben a mióma nem túl nagy, a méh eltávolítása nélkül is megoldható a beavatkozás, ezt nevezik myomectomiának. Ennek különösen akkor van nagy jelentősége, ha a beteg a továbbiakban még gyermeket tervez. Ilyenkor elegendő lehet pusztán a daganatot kivenni – a fogamzóképesség tehát megmaradhat. Ezen kívül, ha a menopauzáig nincs a miómával igazán komoly gond, a későbbiekben már nem lesz szükség műtétre.

Ilyenkor ugyanis a női nemi hormonok csökkenésével a mióma növekedése megtorpan, vagy akár vissza is fejlődhet. Feltétlenül szükséges azonban a műtét a következő esetekben:

  • rosszindulatú elfajulás gyanúja
  • heves fájdalmak
  • környező szervek működését zavaró mióma.

Ha miómád van, és úgy döntesz, szeretnéd elkerülni a műtétet, minimum félévente egyszer ellenőriztetni kell a jóindulatú daganatot. A rendszeres nőgyógyászati kontroll ugyanis rendkívüli jelentőséggel bír a jóindulatú daganatok esetében.

Ha úgy érzed, a probléma téged is érinthet, vagy bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, Dr. Nagy László, nőgyógyász szakértőnk örömmel válaszol neked minden feltett kérdésedre.
Ezt is szeretjük