Alhasi fájdalom, meddőség

A mióma tünetei és kezelése

A méh daganatos megbetegedése az egyik legfenyegetőbb nőket érintő betegség. Mi a megoldás?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mióma a méhizomzat jóindulatú elváltozása. Elvileg tehát nem okoz komoly problémát – vagyis nem fajul el, és nem ad áttéteket. Mérete változó lehet: a borsószem mérettől egész a gyerekfej nagyságúig változhat. A 35 év feletti nők 20-40%-ának vannak mérhető nagyságú miómái.

Milyen tünetekkel jár a mióma?

Mivel jóindulatú daganatról van szó, életveszélyes problémákat nem okoz. Ettől függetlenül azonban lehet néhány komolyabb tünete. Ezek a problémák abból adódnak, hogy a mióma nyomást gyakorol a környező szövetekre. Elhelyezkedésétől, illetve nagyságától függően tehát különböző panaszokat okozhat:

  • rendszertelen vagy elhúzódó vérzés
  • gyakori vizelési inger
  • meddőség
  • fájdalmas nemi élet
  • vetélés
  • alhasi fájdalom.

Mi okozza a miómát?

A mióma kialakulásának hátterében a szervezetben jelenlévő ösztrogén hormon túlsúlya áll. Ilyenkor az ösztrogén-dominanciát mindig a progeszteron hormonhoz kell viszonyítani. Ha a szervezetben a sejtosztódást serkentő tüszőhormonok - ösztrogének - mennyisége jelentősen megnő a sárgatest-hormonhoz - progeszteronhoz - képest, jóindulatú daganat kialakulása esélyes. A mióma megjelenése mögött tehát hormonális problémák húzódnak meg. A hormonális komplikációk létrejöttében egyrészt szerepet játszanak az örökletes tényezők, másrészt viszont környezeti faktorok is okozhatják kialakulását.

Egyes élelmiszerekben, testápolókban, tisztítószerekben található kémiai anyagok képesek utánozni az ösztrogén hormon működését – elősegítve ezzel a miómák kifejlődését a női szervezetben.

Kezelési lehetőségek

Gyógyszeres megoldás

A mióma kezelésében felmerülhet a gyógyszeres kezelés lehetősége. Ennek célja, hogy helyreállítsa a női szervezet hormonális egyensúlyát. A gyógyszeres kezelés történhet a peterési ciklus helyreállításával, progeszteron-túlsúlyos fogamzásgátló tablettákkal, esetleg sárgatest-hormon adagolásával. Azt azonban nem árt tudnod, hogy amint a gyógyszeres kezelés abbamarad, a daganat tovább fejlődik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Elkerülhető a műtét?

A mióma kezelése során indokolatlanul sokszor végeznek méheltávolító műtétet, más néven hysterectomiát. Számos esetben ugyanis – ha a mióma nem okoz túl zavaró tüneteket – felesleges a méheltávolítás. Amennyiben a mióma nem túl nagy, a méh eltávolítása nélkül is megoldható a beavatkozás, ezt nevezik myomectomiának. Ennek különösen akkor van nagy jelentősége, ha a beteg a továbbiakban még gyermeket tervez. Ilyenkor elegendő lehet pusztán a daganatot kivenni – a fogamzóképesség tehát megmaradhat. Ezen kívül, ha a menopauzáig nincs a miómával igazán komoly gond, a későbbiekben már nem lesz szükség műtétre.

Ilyenkor ugyanis a női nemi hormonok csökkenésével a mióma növekedése megtorpan, vagy akár vissza is fejlődhet. Feltétlenül szükséges azonban a műtét a következő esetekben:

  • rosszindulatú elfajulás gyanúja
  • heves fájdalmak
  • környező szervek működését zavaró mióma.

Ha miómád van, és úgy döntesz, szeretnéd elkerülni a műtétet, minimum félévente egyszer ellenőriztetni kell a jóindulatú daganatot. A rendszeres nőgyógyászati kontroll ugyanis rendkívüli jelentőséggel bír a jóindulatú daganatok esetében.

Ha úgy érzed, a probléma téged is érinthet, vagy bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, Dr. Nagy László, nőgyógyász szakértőnk örömmel válaszol neked minden feltett kérdésedre.
Ezt is szeretjük