Amit nőként nem érthetsz meg: ezért iszonyúan fájdalmas az ágyékon rúgás

Milyen reakciókat indít el az ágyékon rúgás a férfi esetében?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán kislányként te is elgondolkoztál, vajon szabadrúgáskor miért nyugszik minden sorfalat álló focista keze az ágyékán. Ha van fiútestvéred, valószínűleg hamarabb rájöttél ennek okára.

Azt mondják, nő fel sem foghatja, mennyire iszonyú lehet férfiak esetében az ágyéki területet ért rúgás - persze ilyenkor nem illik felhozni a szülési fájdalom témáját. Ha szeretnéd jobban megérteni a dolgot, próbálunk magyarázatot adni rá.

Ezért fáj az ágyékon rúgás

A Nerve.com című ismeretterjesztő oldalon megjelent cikkben egy belgyógyász szakember, dr. Muhammad Mirza magyarázza el, hogy milyen folyamat zajlik le a férfi szervezetében az ágyékon rúgás során.

A herék érzékenységének legfőbb oka, hogy más szervekhez képest védtelenek: nem óvja őket sem csont, sem izomszövet. A rúgást követően az agy a gerincvelőn keresztül riadóztatja az ágyéki és a hasi területet.

Miért fogják a hasukat?

Ha láttál már az ágyékot ért rúgást követően földön összegörnyedt férfit, aki a hasát fogja, nem véletlen. Ennek oka, hogy a herék és a gyomor beidegzése fájdalomérzékelés szempontjából közös agyi területet érint.

7 bevált gyógynövény fejfájás ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szerteágazó tünetek

Az ágyékon rúgást követően a szervezet fájdalomcsillapításba kezd, endorfint termel. Mivel a megemelkedett endorfinmennyiség csökkenti az agyban az oxigénszintet, gyakran alakul ki émelygés, fejfájás vagy szédülés. A trauma következtében a testhőmérséklet megemelkedik, a szívverés fokozódik, valamint beindulhat a verejtéktermelés is. A fájdalom jellemzően 10-15 percen belül enyhül: a belgyógyász javaslata szerint ezt az időt háton fekve lehet a leginkább lerövidíteni - így ugyanis javul a vérkeringés, csökkennek a fent leírt kellemetlen tünetek. Ha azonban ezt követően sem múlik a fájdalom, valószínűleg érdemes orvoshoz fordulni.

Önvédelmi módszer lehet

Nem szép dolog kihasználni az ellenfél gyengeségét, de természetesen minden szabály alól van kivétel. Egy téged ért fizikai támadás esetén például remekül bevethető önvédelmi módszer, ha megcélzod - távolságtól függően - térddel vagy lábszárral a támadó férfit a két lába között. Önvédelemmel foglalkozó oktatók szerint ilyenkor a szeméremcsontot 45 fokos szögben kell eltalálni. Így az érzékeny szervek a szeméremcsonthoz ütődnek, és egy időre leszerelhető a támadó.

Ezt is szeretjük