A máj rendkívül fontos szerepet játszik a zsírbontásban, a méregtelenítésben, az emésztés gördülékeny működésében, így nagyon kell vigyázni az egészségére, melyet nemcsak az alkoholfogyasztás, de a rendszeres gyógyszerszedés, sőt, a zsíros és a készételek fogyasztása is veszélyeztet.
A máj megfelelő működése, védelme, illetve regenerációja tehát létfontosságú, melyben az erős hatású gyógyteakúrák mellett a kímélő, támogató diéta is jelentős eredményeket ér el.
Ételek a májdiétához
A májdiéta lényeges feltételei közé tartozik általánosságban a napi többszöri kis adag étel, a só- és cukorfogyasztás csökkentése, a vitaminpótlás, illetve az antioxidánsokban, rostban, fehérjében gazdag élelmiszerek preferálása, melyek regenerálják a szervet.
A következő ételeket nemcsak betegség esetén, de megelőzésképpen is érdemes fogyasztani. Májkárosodás, illetve panaszok esetén azonban mindig orvossal kell egyeztetni az életmódbeli változtatásokat.

A keresztesvirágúak, így a kelbimbó
izotiocianátot és szulforafánt tartalmaz, melyek serkentik a máj méregtelenítő enzimeinek termelését, védik a károsodástól.
Tepsiben sütve isteni köret vagy egytálétel lehet.
Fotó: peredniankina / Getty Images Hungary

A brokkoli hasznos a májnak, egy
tanulmány szerint szulforafán vegyületei zsírmáj esetén is segítik az enzimtermelést, csökkentik az oxidatív stresszt.
Wokban, csirkével sütve fehérjében is gazdag vacsora.
Fotó: Ken Cave / Getty Images Hungary

Az áfonya és más bogyós gyümölcsök magas polifenoltartalmuknak köszönhetően a nem alkoholos zsírmájtól biztosítanak védelmet, mely elhízással és magas koleszterinszinttel is együtt járhat.
Sokféle finomság készíthető belőlük.
Fotó: BrianAJackson / Getty Images Hungary

A cékla nitrátot és egy
betalain nevű, antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, mely csökkenti a máj gyulladását, a sejtek károsodását, elősegíti az enzimek termelését. Jelentős a béta-karotin-tartalma is.
Sütve, dióval, balzsamecettel is próbáld ki!
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary

A halak gyulladáscsökkentő, szívvédő, koleszterincsökkentő omega-3 zsírsavat tartalmaznak, a máj számára is előnyösek a
kutatások szerint, és az inzulinérzékenységet is növelik. A
házi tonhalkrém pirítós mellé a legjobb.
Fotó: HandmadePictures / Getty Images Hungary

A diófélék omega-3 zsírsavakat és E-vitamint tartalmaznak, a szív és a máj egészségét is védik, javítják a méregtelenítő funkciójú enzimek szintjét, csökkentik a
zsírmáj kockázatát.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary

A zöld leveles zöldségek - így a spenót - a glutation nevű antioxidánst tartalmazzák, mely ugyancsak támogatja a máj működését. A spenót K-vitaminban és káliumban is gazdag. Nemcsak főzeléknek jó, de kitűnő
rizottóba is.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

A fokhagyma kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítik a máj működését, és tehermentesítik a szervet. A nem alkoholos zsírmáj esetén a fokhagyma
kutatások szerint csökkenti a testzsírt és a túlsúlyt.
Ecettel eltéve finom csemege.
Fotó: Getty Images Hungary

Egyes keserű növények tisztítják a májat, és segítik az epetermelést: a gyermekláncfű nemcsak teaként alkalmazható, de bimbózás előtti leveleiből saláta is készülhet. Inulint, tarakszacint, keserűanyag-kaucsukot és cseranyagot, B2- és C-vitamint tartalmaz.
Fotó: lvinst / Getty Images Hungary

A zabpehely fogyasztása egyszerű módja a rostpótlásnak, ami hozzájárul az emésztőszervek és a máj megfelelő működéséhez. Béta-glükánt tartalmaz, mely egy
tanulmány szerint csökkenti a gyulladást és a testzsír szintjét.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció