Kódold tartós fogyásra a tested!
Ha figyelembe veszed, mit igényelnek génjeid, könnyebben elérheted a kívánt eredményt.
A kutatások során 100 fogyókúrázó nő szájából vettek DNS-mintát, majd megvizsgálták, milyen kapcsolat van a fogyókúra típusa és a szervezet zsír- és szénhidrát-felhasználása között.
Az eredmény bizonyosan meghatározó a jövő új diétatípusaira nézve is: akik a genetikai beállítódásuknak megfelelő diétát követtek, kétszer annyit fogytak, mint társaik, és derékbőségükből is kétszer annyit veszítettek.
A gének a felelősek
A három alapvető genetikai csoport
A szénhidrát-raktározók
A megvizsgált személyek körülbelül 40%-a tartozott abba a csoportba, akiknek a szénhidráttal gyűlt meg a bajuk. Ha ez rád is érvényes, akkor a bélcsatornád a tápanyagok közül egy génvariáció miatt a kenyérfélék, cukrok és egyéb szénhidráttartalmú ételek nagyobb részét felszívja, és a szükségesnél többet raktároz el belőlük. Ha viszonylag nagymértékben fogyasztasz szénhidrátban gazdag ételeket, viszont úgy általában nem eszel kimondottan sokat, és mégis van rajtad pár plusz kiló, akkor könnyen lehet, hogy a probléma valóban a génállományodba van kódolva.
Ebben az esetben egyértelműen a szénhidrátszegény étrend a megoldás, azonban nem kell megijedned, sok mindent így is bátran fogyaszthatsz. Ha a péksüteményről nem szeretnél lemondani, mindenképp teljes kiőrlésűt válassz, mert abból a sok rost miatt kevesebb szénhidrátot vesz fel a szervezeted.
A barnarizs is megfelelő választás lehet, főként szárnyasokkal, hüvelyes zöldségekkel kiegészítve. A nassolásra is van megoldás, a finom, olajos magvak és a friss, lédús gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is.
A zsírraktározók
A másik nagyobb csoportba azok a nők tartoztak, akiknek a bélrendszerében a zsír szívódott fel leginkább. Ha ebbe a csoportba tartozol, és jó formában szeretnél lenni, távolról el kell kerülnöd a sült krumplit és a más zsíros falatokkal csábító gyorséttermeket.
Ha szereted a kenyérféléket, akkor szerencsés vagy, mert az előző csoportnál jóval többet fogyaszthatsz belőlük, mivel kevés zsír található bennük. A húsok közül a pulyka- és csirkemellfilé, valamint a sovány halak, például a tonhal fogyasztása ajánlott, melyek zöldségköretekkel, esetleg tésztával igazán csábítóak. Ha szereted a tejtermékeket, azokról sem kell feltétlenül lemondanod, a lényeg, hogy mindenképpen az alacsony zsírtartalmúakat válaszd. A gyümölcsöket pedig te is korlátlan mennyiségben fogyaszthatod.
Akiknél mindkét génvariáció megtalálható
A megvizsgáltak szerencsétlen 16%-a mindkét génvariánst magában hordozta, ami azt jelenti, hogy ők mind a szénhidrátot, mind a zsírt elraktározzák nagyobb mennyiségben a szervezetükben.
Ha te is ide tartozol, sokkal jobban kell figyelned arra, hogy mit eszel, és minden, ami az előző két csoportra igaz volt, esetedben is probléma. Ez persze nem jelenti azt, hogy aszkéta életmódot kell folytatnod ahhoz, hogy jó formában légy, az egészséges étrendre azonban ügyelned kell.
Ne fogyassz szénhidrátdús élelmiszereket és olajos magvakat, a zsírok és szénhidrátok fedezésére válaszd a teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket, a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a telítetlen zsírsavakat tartalmazó, hidegen sajtolt növényi olajokat.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Étrend az egészséges génekért
- Első nap: tarts egynapos léböjtöt a diéta megkezdése előtt. A zellerleves javasolt erőteljes tisztító hatása miatt, ha lehet, ezt válaszd.
- 2-21. nap: ebben az időszakban legfeljebb napi 1600 kalóriát vigyél be szervezetedbe, és étrendedet változatosan állítsd össze, zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonából, sovány húsokból, növényi olajokból. A zöldségek és gyümölcsök legyenek minél színesebbek, így biztosíthatod az értékes antioxidánsokat.
- 22-35. nap: ebben az időszakban növelheted a bevitt mennyiséget, itt már napi 1800 kalória is megengedett. Ekkor készül fel szervezeted a normál mennyiségű étel befogadására.
- 36. naptól: innentől kezdve visszaállhatsz a körülbelül 2000 kalóriás étrendre, azonban oda kell figyelned az egészséges táplálkozásra génjeid miatt. Ha szükségesnek látod, később visszatérhetsz az előbbi fázisokhoz. Ebben a szakaszban már napi egy pohár bor és egy kocka csokoládé napi elfogyasztása is javasolt.
OLVASD EL EZT IS!
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Emésztésjavító, zsírapasztó diéta
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!
- diéta a tartós fogyásért
- mintaétrend a tartós fogyásért