Hihetetlen, mennyi jót tesz a szervezettel a kerékpározás: a cukorbetegségre és a vérnyomásra is jótékonyan hat

A kerékpározás sokféle előnyös hatással bír az egészségre nézve.

kerékpár bicikli nő sport
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amellett, hogy a környezetnek kedvező közlekedési forma, a napi rendszerességgel folytatott kerékpározással akár a cukorbetegség kialakulásának kockázata is csökkenthető, sőt a mozgásforma a vérnyomás szabályozásában is segít - derül ki a kutatásokból.

A kellemes nyári időben egyre többen ragadnak kerékpárt akár a munkába járáshoz, akár a napi teendők lebonyolításához, mások a kirándulásaikhoz választják a kedvelt közlekedési eszközt. 

Remek alternatíva ez, hiszen a kerékpározással nemcsak a szénlábnyom csökkenthető, de rengeteg a jótékony egészségügyi hatása is, ráadásul a sport csoportban és magányosan, bármilyen intenzitásban, gyengébb erőnlét esetén akár rövidebb távokon is végezhető.

Cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen

A rendszeres kerékpározás súlyos egészségügyi problémák megelőzésében is segít, így csökkenti a stroke, a szívroham, a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében és már meglevő betegség esetén a szövődmények elkerülésében is hasznosnak bizonyult a kutatások során.

A jelentős túlsúly is növeli a diabétesz és a szívet érintő problémák kockázatát, szerencsére azonban a biciklizés az elhízással is felveszi a harcot. A kiváló és élvezetes mozgásforma gyorsítja az anyagcserét, hozzájárul a sikeres kalóriaégetéshez, és az izomzatot is építi. Hozzájárul az egészséges testtömeg eléréséhez, a testzsírszint csökkentéséhez.

A reggeli sport serkenti a vérkeringést, egy 2019-es tanulmány szerint azok az emberek, akik a kutatás hat hete során reggelijük előtt végezték a kerékpározást, jelentősen javították inzulinválaszukat, és kétszer több zsírt égettek el, mint a reggeli után gyakorlók. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiegészítő kezelés rákbetegeknek

Egy 2019. évi kutatás arra az eredményre jutott, hogy a kerékpározás a daganattal diagnosztizált, kezelés alatt álló emlőrákosok állapotát és életminőségét is javította, csökkentette a mellékhatásokat, a fáradtságérzetet. A rendszeresen végzett biciklizés ráadásul egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Védi a mentális egészséget

A kerékpározás hatékonyan védi a mentális egészséget: egy korábbi kutatásban összehasonlították más sportokat végzők és a mozgásszegény életmódot folytatók állapotával, és a csapatsportokat megközelítő eredményt kaptak. A rossz mentális állapot aránya utóbbiaknál 22,3%-kal, míg a kerékpárosoknál 21,6%-kal kevesebb volt a keveset mozgókhoz képest.

Hatásos a stressz és a szorongás csökkentésében, mivel más mozgásformákhoz hasonlóan endorfint szabadít fel a szervezetben, de elősegíti a koncentrációt is, így a reggeli mozgás a munka során az összpontosításban is segít.

Javítja a testtartást

A kerékpározás javítja az egyensúlyérzéket, valamint a testtartást is. Mivel a mozgás közben az egyenes pozíció fenntartásához az izomrendszer állandó működésben van, általa megerősödnek a gerincoszlopot támogató has- és hátizmok is. 

Kerékpározás hátfájással

Akut sérv esetén nem javasolt a kerékpározás, egyéb eredetű hátfájás esetén azonban még segíthet is, feltéve, ha a kormányt és az ülést jól állítja be az ember, és odafigyel néhány további szabályra.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük