Már ennyi séta csökkenti a vérnyomást és a szívbetegség kockázatát: a kutatók szerint csodát tesz a testtel

A séta az egyik legkönnyebb mozgásforma, ráadásul már meglepően kevés jó hatással van az egészségre.

Napi séta hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Igaz a mondás, hogy bármilyen mozgás több a semminél - ez érvényes a sétára is. Kezdőként tökéletes lehet, mert kíméletes, mégis átmozgat.

Egy ausztrál fizikai aktivitási irányelv szerint egy egészséges felnőttnek minimum 75-150 percet kellene hetente mozgással töltenie. Legyen szó rendszeres futásról, otthoni edzésekről, sőt, akár sétáról.

Napi séta hatása

Egy kutatás szerint naponta legalább 22 perc sétára van szükség ahhoz, hogy pozitív hatása megmutatkozzon a szervezetben - ez megfelel a 150 perces heti mozgási irányelvnek is. A 13 évig tartó vizsgálatban több mint 62 ezer férfi és 77 ezer nő egészségügyi állapotát követték nyomon.

Azoknak, akik hetente legalább 150 percet sétáltak, 20%-al csökkent az esélyük valamilyen krónikus betegség kialakulására. A rendszeres gyaloglás jó hatással van a koleszterinszintre, és magas vérnyomás esetén is hasznos, valamint segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulását.

A sétát a tanulmány konklúziójában tökéletes edzésnek minősítették, mivel nemcsak egyszerű, hanem ingyenes, korosztálytól függetlenül bárki el tudja végezni, és nincs szükség hozzá semmilyen sporteszközre sem. Ráadásul közel olyan hatékony, mint a futás, azzal a különbséggel, hogy több időt vesz igénybe. Persze csak akkor, ha megfelelő tempóban végzik.

Így érdemes sétálni

Több módja is van annak, hogy a séta mint könnyed mozgás, szokássá váljon - érdemes az étkezés utáni tompa időszakra ütemezni, ezzel megkönnyítve a bélrendszer munkáját. Ha lehet, parkos, fás részen gyalogolj, de hétvégén akirándulás is belefér. A természetben töltött idő bizonyítottan támogatja a mentális egészséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A sétánál és gyaloglásnál is figyelni kell a technikára, a megfelelő testhelyzet könnyíti a légzést, több oxigén jut el az izmokhoz, és tovább tölt el jóleső érzéssel a séta. A hát maradjon egyenes, a has behúzva, a tekintet ne a járdára, hanem előre nézzen, a távolságérzet is segít továbbhaladni! A vállak párhuzamosan álljanak a talajjal, de ne feszüljenek!

Séta közben érdemes a karokkal is lendületet adni, segítik a séta dinamikáját. Ehhez a könyököket enyhén hajlítsd be, miközben a test mellett tartod őket, a karok ne legyenek a mellkas fölött! Séta közben hagyd hogy a vállak mozgása, a test természetes rugalmassága adja meg a karoknak az ütemet!

A gyaloglásnál is érdemes figyelni az egyenletes légzésre is. Az orron át beszívni, és a szájon át kell kifújni a levegőt, ez is segít a vér oxigénellátásában, ezzel a módszerrel később fullad ki az ember. A gyaloglás már csak a tempót tekintve sem számít veszélyes sportnak, de legyen tempós, picit megerőltető, ne csak andalgás. 

Az elbutulástól és a szívbetegségtől véd a mozgás

A mozgás csökkenti a szívbetegségek és a keringési rendellenességek kialakulásának kockázatát, valamint a demencia megelőzésében is hasznos segítséget jelent.

Az elbutulástól és a szívbetegségtől védenek: 11 mozgásforma, ami 60 év fölött is ideális

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük