Hátfájósoknak hogyan szabad kerékpározni? Gerincterapeuta mondta el, mire kell figyelni közben

A kerékpározás szuper mozgásforma, de a hátfájással néhány dologra figyelni kell.

Biciklizés hátfájással
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kerékpározás nemcsak kiváló mozgásforma, de a kellemes időben remek szórakozás is, ám gerincbántalmakkal körültekintőnek kell lenni. Bár alapvetően jót tesz a hátnak, helytelen testtartásban, odafigyelés nélkül végezve akár súlyosbíthatja is a fájdalmat.

Kerékpárra ülni mindig jó döntés, hiszen rendszeresen végezve csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is, erősíti az izmokat, egy tanulmány szerint még a gyaloglásnál is hatékonyabban előzi meg a betegségeket.

Kerékpározás gerincbántalmakkal

Hátfájás esetén mégis felmerül a kérdés: szabad-e gerincproblémával kerékpárra ülni, árthat-e a gerincnek ez a testmozgás? Almásy Csilla gerincterapeuta elmondta, térd- vagy csípőkopással és -fájdalommal küzdők számára kifejezetten ajánlott a kerékpározás, kialakult gerincbetegség esetén azonban nem árt az óvatosság.

- Amennyiben a kerékpár nyerge olyan alacsonyan, illetve a kormánya olyan magasan van, hogy szinte tökéletesen függőleges törzzsel tud ülni rajta az ember, és a pedálozáshoz sem kell belegörnyednie, akkor nagy segítség lehet derékfájás esetén.

- A semleges gerinchelyzet fenntartása mellett egészséges gerinc esetén egyáltalán nem jelent gondot a kerékpározás. Akut porckorongsérvnél viszont semmiképpen nem ajánlanám. Még ha helyesen is tudunk ülni rajta, a fel- és leszállás, hirtelen mozdulatok veszélyesek lehetnek - tette hozzá.

Hasznos tanácsok a kerékpározáshoz

Kialakult gerincsérv nélkül azonban nagyon jó szolgálatot tehet a rendszeres kerékpározás, a semleges gerinchelyzet fenntartásában pedig sok múlik a kormány és ülés magasságának helyes beállításán. 

A gerincterapeuta azt javasolta, tekerés közben lehetőleg ne dőlj előre, főképpen domború háttal tilos tekerni. A táska, csomagok szállítása sem mindegy: jobb, ha az ember felszerel a biciklire egy kosarat vagy csomagtartót, ha ez nem lehetséges, esetleg egy hátizsák lehet a jobb választás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A felkészülés szempontjából az is lényeges szempont, hogy milyen hosszú útra tervez az ember. Egészen más előkészületeket igényel, ha a rendszeres munkába járás vagy egy nagyobb kihagyás után egy hosszabb kerékpártúra vagy verseny a cél, utóbbiaknál különösen fontos a fokozatosság. 

- Azt gondolom, hogy akármilyen mozgásformáról is van szó, egy nagyobb terheléssel járó mozgást, túrát, versenyt mindig meg kellene, hogy előzzön egy alapos fizikai felkészülés. Főleg az ilyen monoton terheléssel járó mozgásnál, mint a kerékpározás, ahol ráadásul extrém terhelést kapnak bizonyos izomcsoportok. A hosszú túrák nem mellesleg megfelelő állóképességet is kívánnak az izomerő mellett, ez ennek megfelelő edzésmódszert igényel - mondta Almásy Csilla.

-  A távok fokozatos növelése mindenképpen jó ötlet. Ez elkezdi a szükséges területek fejlesztését, de az olyan edzések is kellenek, amelyek az izomzatot fejlesztik egyéb gyakorlatokkal, lazítják a feszült szöveteket. Bármilyen mozgásszervi probléma esetén érdemes gyógytornászhoz fordulni, aki különféle tesztekkel, vizsgálatokkal igyekszik feltárni, hogy például hol alakult ki valamilyen elakadás, vagy hol igényel fejlesztést az izomzat - tette hozzá.

A bemelegítés és a nyújtás is fontos

Noha más sportoknál, így a futásnál is magától értetődően bemelegít az ember, és a nyújtás sem marad el a mozgás végén, a kerékpározásnál ezt már kevesebben tartják fontosnak. Pedig a gerincterapeuta szerint az erős, viszonylag egyoldalú terheléssel járó sporttevékenység esetében éppúgy szükséges felkészíteni a testet a mozgásra.

- Persze, reggel a munkába menet nem kell 15 perces bemelegítést végezni, mielőtt nyeregbe pattan valaki, de ha sportcéllal teker, ráadásul hosszabb távokat, akkor mindenképpen érdemes egy átmozgatás előtte és egy nagyon alapos nyújtás, lazítás, hengerezés utána. 

A statikus testhelyzet és a repetitív, rengetegszer ismétlődő azonos mozdulat a szöveteket nagyon egyoldalúan terheli, ami letapadáshoz, rövidüléshez, túlterheléshez vezethet. Ezt mindenképpen érdemes kompenzálni, és lazító, felszabadító gyakorlatokkal rendezni az esetleges egyensúlyfelbomlást - magyarázta meg tanácsát Almásy Csilla.

A legjobb sportok 60 felett

Idősebb korban is rendkívül fontos a testmozgás. A kímélő gyakorlatok rendszeres végzésével jelentősen csökkenthető a szívbetegségek és a demencia kialakulásának kockázata is.

Az elbutulástól és a szívbetegségtől védenek: 11 mozgásforma, ami 60 év fölött is ideális

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük