Sajnos méhnyakrák is okozhatja a tünetet: a rendellenes folyás 9 oka
Szakorvos beszél a hüvelyi folyás okairól, tünetekről és a kezelésről.

nagykep?cikkid=170318&kep=huvelyiproblema-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hüvelyi folyás sok nőnek okoz olykor-olykor bosszúságot. Ha a normálistól eltérő az állaga, a mennyisége, illetve a szaga, akkor az nagy valószínűséggel valamilyen fertőzésre utal.

A kínzó tüneteket mihamarabb szükséges kezelni. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa arról beszélt, hogy milyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni.

Normál hüvelyi folyás

A hüvelyből ürülő váladék többkomponensű. Kiürülnek a nemi mirigyek váladékai, a hüvelyi nyálkahártya elhalt sejtjei és a hüvelyben élő Lactobacillusok is. Emellett egyéb hüvelyflórát alkotó kórokozók, de időnként a méhszájban lévő nyákcsap is távozhatnak. Bővebb mennyiségben termelődik nemi izgalom hatására, menstruáció előtt, valamint ovuláció és várandósság idején.

Fő szerepe a fertőzésekkel szembeni védekezés, a benne található tejsavbaktériumoknak köszönhetően. Ezek ugyanis segítik a savas közeg létrejöttét, amely nem kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának. Színét tekintve általában átlátszó vagy fehér, szagtalan és nem darabos.

A rendellenes folyás kilenc fő oka

A nem normális hüvelyi folyásnak oka lehet a megfelelő intim higiénia hiánya, de a hüvely irrigálása is. A különféle gyógyszerek, legfőképpen az antibiotikumok is kiválthatnak ilyen reakciót. A szexuális úton történő fertőzésnek mindig ez a következménye. A hormonproblémák velejárója is lehet. A méhszájseb, endometriózis és méhnyakrák hasonló tünetekkel jár. A pszichés zavarok is okozhatják a rendellenes folyást.

Fertőzést jelezhet, ha megváltozik a hüvelyi váladék

Amennyiben valakinél megváltozik a váladék mennyisége, állaga, színe vagy szaga, akkor valószínű, hogy valamilyen fertőzés áll a hátterében. Ez lehet bakteriális vagy gombás. Ekkor a hüvely savas pH-ja eltolódik, így sokkal könnyebben megtelepednek és szaporodnak el a mikroorganizmusok, gyulladást okozva ezzel. A hüvelyi folyás ekkor sárgás és zöldes színű, állagát tekintve túrós vagy darabos, esetleg habos és bűzös. A probléma kísérő tünetei közt gyakran szerepel az égő vagy viszkető érzés, fájdalmas közösülés és alhasi fájdalom is.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az E.coli baktérium a leggyakoribb ok

Leggyakrabban nagyobb mennyiségű E.coli baktérium az oka a rendellenes folyásnak, mely bár a végbél nyílásánál nagyobb mennyiségben van jelen, ám a hüvelybe kerülve kellemetlen problémákat generál. Ezenkívül a háttérben előfordulhat a candida albicans nevű gombás fertőzés, de olyan szexuális úton terjedő betegség is, mint például a chlamydia vagy a gonorrhea.

Ezek növelik a fertőzés veszélyét

Vannak olyan állapotok, melyek megnövelik a fertőzések kialakulásának kockázatát. Ilyen az antibiotikumos kezelés, ugyanis a terápia hatására elpusztulnak a jó baktériumok is. A hüvely pH-ja megváltozik, a hüvely baktériumflórája felborul, így zöld utat kapnak a káros mikroorganizumusok. Érdemes ilyen esetekben Lactobacillust tartalmazó hüvelykúpot alkalmazni megelőzésképp. Emellett elősegítheti a probléma kialakulását hormonhiány vagy akár cukorbetegség is, így ha valakinél visszatér a panasz, érdemes alaposabb vizsgálatokat is végezni.

Akár meddőséget is okozhat

A rendellenes folyás nemcsak kellemetlen, de igen veszélyes is. A felszálló fertőzés komoly szövődményeket, akár meddőséget is okozhat. A kezelés során fontos a mögöttes okok felkutatása is, hiszen ha az alapprobléma kezeletlenül marad, úgy a fertőzés újra és újra előjöhet, és krónikussá válhat.

Ha pedig súlyos betegség okozza a panaszt, mint cukorbetegség vagy daganat, a mielőbbi terápia akár életmentő lehet. A kezelés a kiváltó okoktól függ. Az orvos gombaellenes és baktériumölő készítményeket, hüvelyflórapótló szereket és egyéb gyógyszeres kezelést, súlyosabb esetben műtétet javasolhat.

Ezt is szeretjük