Natúr joghurt hüvelygomba ellen? A nőgyógyászt kérdeztük a használatról

Mennyire elvetemült ötlet a joghurtos tampon?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is hallottál már az élőflórás natúr joghurt egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról. Fogyasztása alapvetően szájon át ajánlott, ám van, aki visszatérő hüvelygomba helyi kezelésére is alkalmazza.

Az elsőre bizarrnak tűnő, joghurtba mártott tamponról megkérdeztük a dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvost.

A hüvely baktériumflórája

- Az egészséges hüvelyben körülbelül 50 különböző baktériumfaj tenyészthető ki. Ezek közül a domináns fajok a különböző Lactobacillus fajok, a legfontosabbak a Lactobacillus (L.) iners, az L. crispatus, az L. gasseri és az L. jenesii - sorolja dr. Oláh Orsolya.

A boltokban kapható joghurtokat ezzel szemben leggyakrabban a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus bulgaricus baktériumokból készítik.

- Utóbbi Lactobacillus faj hasonló a hüvelyben található domináns fajokhoz, és ugyanúgy tejsavtermelő, mégsem ugyanolyan - bár kisebb számban előfordul a hüvelyflórában.

Natúr joghurt hüvelygomba ellen?

Ha a fent említett élőflórás joghurtok által tartalmazott L. bulgaricus ugyanúgy tejsavtermelő baktérium, és a hüvelyben is előfordul, nem véletlen, hogy sokakban felmerül a kérdés, a natúr joghurtba mártott tampon hüvelybe történő felhelyezése nem tudja-e helyreállítani a hüvelyflórát bakteriális vaginosis, illetve vulvovaginalis candidiasis esetén.

- A válasz az eddigi vizsgálatok alapján nem teljesen egyértelmű, egyes kutatások nem ezt igazolták, de más tudományos igényű kutatások úgy találták, hogy ez a módszer működhet, a hüvelybe helyezett, joghurtba mártott tampon javít a páciensek panaszain, bár az alacsony esetszám miatt az eredmény nem szignifikáns.

Mi ennek a pozitív hatásnak az alapja? Bár a L. bulgaricus nem domináns faj a hüvelyben, megtelepedésével és a hüvelyi pH csökkentésével kiszoríthatja a kórokozó baktériumokat, és fokozatosan segíthet helyreállítani az eredeti hüvelyflórát.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Végszükség esetén megpróbálhatod

- Mint szakember, a fentiek helyett inkább a Lactobacillus-tartalmú hüvelykapszulát javasolnám a lényegesen magasabb csíraszám és az egyszerűbb használat - nem folyik ki, napközben is használható - miatt, valamint azért egyes kutatások ezeknél a készítményeknél jobb eredményeket mutattak ki. Viszont - bármilyen eretnekségnek is hangzik ez egy nőgyógyász szájából - végszükség esetén a tamponos megoldást is ki lehet próbálni. Ehhez nem kell órákig fent hagyni a tampont, a lényeg, hogy a Lactobacillust tartalmazó joghurt a hüvelybe kerüljön, és pár órára ott is maradjon, például este, lefekvés előtt - összegzi dr. Oláh Orsolya.

Ezt is szeretjük