Ettől olyan karcsúak a koreai nők: 8 finom, rostban gazdag étel, ami sokat segít a fogyásban

A koreai nők életmódjuknak, azon belül is egészséges táplálkozási szokásaiknak köszönhetik karcsú alakjukat.

Hagyományos koreai ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koreai gasztronómia fő alapanyagait a zöldségek, a tenger gyümölcsei, a halak és a rizs adják. 

Ettől függetlenül természetesen nem minden hagyományos ételük egyértelműen egészséges is, viszont a Healthline oldalán szakértők összegyűjtötték azokat, amik ténylegesen áldásos hatással bírnak a szervezetre. 

Hagyományos koreai ételek

Koreában az étkezés nem csupán a falásról szól, hanem a tápanyagok forrásaként tekintetnek rá, szinte mintegy gyógyírként. Éppen ezért általánosságban véve elmondható, hogy a koreai konyha alapvetően egészséges, bővelkedik rostokban, fehérjékben és esszenciális zsírokban. A statisztikák szerint a koreai férfiaknak közel a fele túlsúlyos, de ez nem igaz a nőkre, akiknek csak a negyede tartozik ebbe a kategóriába, hiszen ők inkább szénhidrátszegény fogásokat választanak. Előszeretettel fogyasztanak fermentált ételeket is, az olajon sütés helyett pedig általában grilleznek, párolnak vagy főznek - az alább látható fogások minden olyan makrotápanyagot tartalmaznak, amire szüksége van a testnek. 

A kimchi tradicionális koreai étel, melynek alapja az erjesztett kínai kel. Ezt fűszerezik legtöbbször különböző, egyébként áldásos hatású növényekkel, mint a fokhagyma, a gyömbér vagy a chilipehely. Igazi C-vitamin-forrás, ami miatt serkenti a zsíroxidációt, és tele van probiotikummal is, ami pedig a bélflórát állítja helyre.
Fotó: NatashaBreen / Getty Images Hungary
A miyeokgukot vagy algalevest a hagyomány szerint szülinapok alkalmából fogyasztják Koreában, ezzel tisztelegve az édesanyjuk előtt. A tápanyagban gazdag egytálételt ugyanis szülés után 1-2 hónapig is ehetik napi szinten, hogy hamar erőre kapjanak. Tengeri algából, fokhagymából, szezámolajból, valamilyen húsból áll, ezt ízesítik szójaszósszal, sóval és borssal. Az alga nagyon egészséges, ismert rákellenes és szívvédő hatása is, emellett segíti a fogyást.
A kongguksu, avagy a hideg szójatejes tésztaleves az egyik legjobb nyári étel. Szójababból, szezámmagból, tésztából áll az alapja, ebbe tesznek uborkát, paradicsomot és tojást - hogy hamar lehűljön, még 10-12 jégkockát is hozzátehetnek a már összefőtt leveshez. Tele van fehérjével, rostokkal, sokáig eltelít anélkül, hogy megterhelné a gyomrot.
A tofuval, shiitake gombával, zöldségekkel készült tofupörkölt, a soondubu jjigae nagyon tápláló étel, ami hosszan eltelít, és helyre teszi a bélflóra egyensúlyát is. Feltétként tojás, tengergyümölcsei kerülnek bele.
A koreai tojástekercs, a gyeran-mari sokáig laktat, segíti az emésztést, és telis-tele van az izmokat tápláló fehérjékkel is, általában reggeli gyanánt szokás fogyasztani. Tojásból, tejből és különböző zöldségekből áll, az elkészítési módja miatt néz ki ilyen mutatósan.
Fotó: Park Hyocheol / Getty Images Hungary
Az algás rizstekercs vagy kimbap olyan, mint a sushi, és ezerféleképpen elkészíthető, akár zöldségekkel, hússal, tojással vagy hallal is meg lehet tölteni. Uzsonnára vagy tízórai gyanánt is remek választás, általában hidegen szokás fogyasztani. Vitaminokkal, emésztést segítő rostokkal, fehérjékkel is ellát.
Fotó: Quanthem / Getty Images Hungary
A koreai kevert rizs, a bibimbap szintén kihagyhatatlan a sorból, az összes fontos makrotápanyagot tartalmazza, amire csak szüksége van a szervezetnek. Rizzsel, zöldségekkel, hússal és tojással készül, de a húsféléket tofuval is lehet helyettesíteni. A színek, az ízek és a tápanyagok harmóniája miatt úgy tartják, hogy egy kanál belőle elűzi a bánatot.
Fotó: Anna Janecka / Getty Images Hungary
Az egyik legnépszerűbb koreai étel a bulgogi vagy pulgogi, mely vékonyra vágott marhahúsból áll, de készülhet sertésből is. Kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, de a hús fajtájától függően a zsírtartalma is magas lehet. Hogy teljes legyen az étel, grillzöldségekkel és rizzsel szokás tálalni. Külön érdekesség, hogy körte is kerül bele, ez adja a szósz alapját, ahogy a gyomorgyógyító gyömbér és a fokhagyma szintén kihagyhatatlan elemei.
Fotó: Yulia Gusterina / Getty Images Hungary

Olvass tovább: mitől olyan karcsúak a svéd nők?

A svéd nők karcsú, fiatalos megjelenésüket az életmódjuknak köszönhetik.

Mitől olyan karcsúak a svéd nők? 3 zsírégető táplálék, amit rendszeresen fogyasztanak

A svéd nők karcsú, fiatalos megjelenésüket az életmódjuknak köszönhetik.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük