Karcsúak, és sokáig élnek: 3 étkezési szokás, amitől a svájci nők vékonyak maradnak
A svájci nők karcsú alakjának és hosszú életének titka a diétájukban és az életmódjukban rejlik.

A svájci nők Európa tekintetében kiemelkedő statisztikai mutatókkal büszkélkedhetnek, ők szenvednek legkevésbé az elhízástól, és igen magas a várható élettartalmuk is.
Mi lehet a titka a magas hegyeiről híres Svájc lakóinak, amitől karcsúak maradnak, és sokáig élnek? A kulcs a diétájukban és az életmódjukban rejlik.
A svájci nők fogyása
Meglepő, de a svájci emberek átlagosan évente több mint 20 kiló sajtot, és 10 kiló csokit fogyasztanak, mégis meg tudják őrizni formás alakjukat. A titok nyitja az, bármennyire közhelyesen is hangzik, hogy imádnak nagyokat túrázni, kirándulni menni a hegyekbe amellett, hogy jókat esznek.

Átlagosan 9650 lépést tesznek meg egy nap, és előszeretettel használják a svájci labdaként is ismert fitballt otthoni edzéseknél. Reggelire legtöbbször müzlit fogyasztanak, néha még ebédre is, ez a fogás vízben áztatott zabból, citromléből, friss almadarabokból és magvakból áll.
Étkezések tekintetében nagyon fontos számukra az időbeosztás, és annak a pontos követése. Ötször esznek egy nap, reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és vacsorát. A zmorge náluk a reggeli, általában 6:30-7:30 között tálalják hétköznapokban, hétvégén pedig 9 körül. Ilyenkor a szokásos müzli helyett brancsokat tartanak, és gyakran esznek zopfot, ami olyan mint egy kalács, de tojást, bacont, rösztit, lekvárt, mézet, vajat, sajtokat és gyümölcsleveket is fogyasztanak.
A znüni a tízórai náluk, amire 9 körül kerül sor, ez gyümölcsökből, pékárukból, forró kávéból, teából áll. A zmittag az ebéd, amit 12-13 között szokás enni, ilyenkor pihennek, relaxálnak is, ebben a nyugodt időszakban nem illik hangoskodni sem. A zvieri az uzsonna, amit 3 és 5 között fogyasztanak el, általában 4-kor, ez lehet egy kis szendvics, gyümölcs vagy apró nassolnivaló, de előfordul, hogy csak egy meleg tea vagy kávé kerül elfogyasztásra.

A vacsora pedig a znacht, amit este 6-7 óra tájt esznek, általában hideg élelmiszerekből áll, mint a svájci kenyér, sajtok, vaj, lekvárok, méz, ami mellé valamilyen meleg ital, például tea, időnként egy-két pohár minőségi helyi bort is elfogyasztanak.
Zöldségek tekintetében a babfélék, répák, karfiol, krumpli és spenót jelenik meg, gyakran fogyasztanak tejtermékeket, tejet, joghurtot, vajat, sajtot és gabonaféléket is. A svájci diétát tartják az egyik legegészségesebbnek, ami a régió adottságainak is köszönhető. Egy 2004-es vizsgálatban az alpesi tejekben igen magas omega-3 zsírsavszintet mértek, ami jót tesz a szív egészségének, és kiemelkedő linolsavtartalmuk a rák megelőzésében segíthet. A tejtermékek magas tápanyagtartalma a jószágok által elfogyasztott változatos alpesi növényeknek köszönhető, rendszeresen sétáltatják is őket a hegyi levegőn.
Svájcban inkább a helyi termelők portékája részesül előnyben. Az organikus gyümölcsökben és zöldségekben több az antioxidáns, a vitamin és a fitokemikália is, az állatok húsában kevesebb a zsír, és nem gyógyszerezik őket antibiotikumokkal sem, amitől szintén táplálóbbak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Átlagosan több mint 84 évig élnek a svájci nők, ami miatt dobogós helyen szerepelnek a világranglistán élettartam szempontjából. A kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozás, a sok kirándulás és a napi relaxációk mind-mind segítenek abban nekik, hogy megőrizzék egészségüket és karcsú alakjukat is. Gasztronómiájukat a környező országok is befolyásolják, nem véletlen, hogy hivatalos nyelveik között is szerepel a francia, a német és az olasz is. Ez a diverzitás megjelenik tradicionális ételeik között is, melyek némelyike ismerős is lehet.
Birchermüesli - Müzli
A hagyományosan főleg reggeli gyanánt felszolgált Birchermüesli Svájcból ered, Maximilian Oskar Bircher-Benner svájci orvos találta fel. A müzli elkészítéséhez a zabpelyhet egész éjszakára vízben kell áztatni, ezután tejjel, esetleg tejszínnel összekeverni, hozzáadni egy teáskanálnyi citromlevet és egy almát belereszelni. Még egészséges, olajos magvakkal is megszórhatod, mint a mandula. Ez a táplálék bővelkedik rostokban, lassú felszívódású szénhidrátokban, amik nem dobják meg a vércukorszintet, emellett fehérjéket is biztosít, amik elnyújtják a jóllakottság érzetét.

Polenta
A Dél-Svájcban népszerű polenta ismerős lehet sokaknak, tekintve, hogy a magyar gasztronómiában is megjelenik. A tejből, kukoricalisztből, tejszínből, svájci sajtból álló fogást édeshagymával és gombával is ízesítik, tele van fehérjékkel, és hosszan laktat, de akár az olasz rozmaringos polentát is érdemes kipróbálni ebéd gyanánt.
Zürcher Geschnetzeltes - Zürichi ragu
A zürichi ragu egy sertés- vagy borjúpörkölt, amit fehér borral és gombával készítenek, petrezselyemmel és citromhéjjal ízesítik. Általában rösztivel tálalják a fehérjében gazdag fogást, ami kiadós ebédként szolgálhat.
Svájcban odafigyelnek az étkezés idejére, módjára és arra, hogy főleg helyi termelőktől vásároljanak nagyrészt organikus termékeket, mindemellett rendszeresen mozognak a friss levegőn, amik mind-mind hozzájárulhatnak egészségükhöz és ahhoz, hogy elkerülje őket a túlsúly.
Ezért olyan karcsúak a francia nők
A francia nők diétája nem alapszik a kalóriaszámoláson, csak megválogatják, hogy miket esznek.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)