Mitől olyan karcsúak az izraeli nők? 3 zsírégető táplálék, amit rendszeresen fogyasztanak

Az izraeli nők karcsúságának kulcsa egészséges, kiegyensúlyozott étrendjükben és rendszeres testmozgásukban rejlik.

Izraeli nők fogyása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A különböző nemzetek étrendjeiről már korábbi cikkeinkben is volt szó, most Izrael tradicionális ételei kerülnek górcső alá, és az, hogy milyen életmódot követnek az ott élő nők - mi lehet a karcsú alakjuk titka?

A színes kultúrájú, fiatal ország gasztronómia tekintetében nagyon változatos ételeket sorakoztat fel, melyek legtöbbje főleg zöldségekben bővelkedik, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendjük. 

Az izraeli nők fogyása

Egy átfogó kutatás szerint, amiben 187 ország népességének étkezési szokásait figyelték meg, kiderült, hogy az izraeli étrend az egyik legegészségesebb a világon. Nem csoda, hiszen a mediterrán övezetben fekszik az ország, földrajzi adottságainak hála halakban, zöldségekben és esszenciális zsírokban is bővelkedik napi menüjük.

GettyImages-918790022

Gyümölcsfogyasztás szempontjából is példaértékűek, 41%-uk fogyaszt napi szinten különböző citrusféléket, 35%-uk pedig dinnyét. Zöldségek közül a paradicsom a legnépszerűbb, főleg salátákba szelve, vagy a Közel-Kelet lecsójaként elhíresült shakshuka alapanyagaként. Ezután a sorban a káposzta, majd az uborka következik, de a zöld leveles zöldségek is gyakran feltűnnek a tányérjaikon. 

A megkérdezettek több mint fele a saláták elkészítéséhez legalább négyféle zöldséget használ fel, ami mutatja, hogy változatosan étkeznek - ezekben olívaolaj és citromlé is helyet kap. Összességében a kutatásból az derült ki, hogy bizony Izrael lakóinak nagy része tényleg követi a mediterrán diétaként ismert életmódot. Ez teljes kiőrlés gabonákban, hüvelyesekben, mint a csicseriborsó, babfélékben, tejtermékekben, mint a fetasajt, zöldségekben, halakban és gyümölcsökben is dúskál. 

Az esszenciális zsírok is fontos részét képezik táplálkozásuknak, az állati eredetű zsírok helyett főleg növényit fogyasztanak, de mérsékelten olajos halakból is bejuttatják szervezetükbe a létfontosságú zsírsavakat. Táplálkozás terén még az adagokra is odafigyelnek, sok vizet isznak, kerülik a feldolgozott élelmiszereket, és vaj helyett olívaolajjal készítik az ételeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A testmozgás is fontos része a mindennapjaiknak, a zsidó nőknek köszönhetően terjedtek el a társas edzések, az aerobik, a közös jógázás, a kocogás és az egyéb csoportos fitnesztevékenységek is. A rendszeres testmozgás nem csak fitten tartja a testet, a mentális egészségnek is jót tesz, és az egészségmegőrzést is segíti. Lássuk, milyen egészséges ételeket szoktak fogyasztni!

Falafel

A rostokban gazdag falafel tradicionális izraeli étel. Bárki otthon is el tudja készíteni ezt az isteni finom vegetáriánus fasírtgolyót, melynek alapját a fehérjékben bővelkedő csicseriborsó adja, de vöröshagyma is belekerül. Ezenkívül olyan fűszereket használnak hozzá, mint a természetes antibiotikumként is ismert fokhagyma, a római kömény, a C-vitaminban gazdag petrezselyem és koriander - csak hogy párat felsoroljunk belőle. Laktat, táplálja az izmokat és a bélflóra jótékony baktériumait, kapros-joghurtos mártogatóssal remek vacsora válhat belőle. 

GettyImages-1258183666

Izraeli saláta 

A méltán híres izraeli saláta hasonlít a görög salátához, csak nem raknak bele fetasajtot. Főleg paradicsomból áll, újhagyma is kerül bele, ezenkívül még uborka, retek és petrezselyem. Az ízesítése natúr, általában olívaolajjal, kis citromlével, sóval és borssal készül. Emésztést segítő rostokban, esszenciális zsírokban és zsíroxidációt segítő C-vitaminban is bővelkedik a fogás, melyek mind elősegítik azt, hogy sokáig laktasson. 

Shakshuka

A shaksuka a már korábban említett "Közel-Kelet lecsója", eredetileg Afrikából származik. A húsmentes fogást reggeliként szokás fogyasztani, a benne lévő tojás miatt magas fehérjetartalommal bír, ennek köszönhetően nagyon kiadós napindítónak számít, mégsem terheli meg a gyomrot. Ezenkívül tele van rostokban gazdag zöldségekkel is, mint a hagyma, paprika, paradicsom. Készítsd el te is otthon!

Olvass tovább: 3 zsírégető táplálék, amitől az ausztrál nők vékonyak maradnak

Az Ausztráliában élő nők hosszú életének és karcsú alakjának a titka az életmódjukban rejlik.

Karcsúak, egészségesek, és sokáig élnek: 3 zsírégető táplálék, amitől az ausztrál nők vékonyak maradnak

Az Ausztráliában élő nők hosszú életének és karcsú alakjának a titka az életmódjukban rejlik.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük