A sok gyümölcs nagyon káros hatással bír az egyik legfontosabb szervre: ennyit szabadna enni
A gyümölcsfogyasztás alapvetően egészséges, de túlzó mértékben az egyik legfontosabb szervet károsíthatja.
Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen részeit képezik a gyümölcsök, melyek vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmukkal táplálják a szervezetet.
Azonban kiderült, hogy túlzó bevitelükkel az egyik legfontosabb szerv működésére hatnak negatívan, ez pedig nem más, mint a máj.
A gyümölcs hatása a májra
A máj kiválasztja a méreganyagokat a véráramból, lebontja vagy átalakítja a zsírokat és a fehérjéket, segíti a vitaminok, ásványi anyagok beépülését - ebből is látszik, hogy ez az egyik legfontosabb szerv.
Azonban bizonyos élelmiszerek károsan hatnak a működésére, aminek következtében veszélyes betegségek alakulhatnak ki, mint a nem alkoholos zsírmáj. Úgy tűnik, a túl sok gyümölcsfogyasztás is ehhez vezethet a fruktóztartalom miatt.
A 2022 júniusában végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy a gyümölcsfogyasztás hogyan hat a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegeknél a májenzimre, az inzulinrezisztenciára és a lipidprofilra. Összesen 80 személy vett részt a kísérletben, ahol randomizált csoportokra osztották fel őket. Az egyikük maximum 2 adag gyümölcsöt, a másikuk pedig legalább 4 adag gyümölcsöt fogyasztott naponta. A vizsgálat elején és a végén is megmérték a máj zsírosodásának a mértékét és különböző enzimeket, az összkoleszterinszintet és a triglicerideket, valamit a vércukrot.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A hat hónapos vizsgálat során kiderült, hogy annál a csoportnál, melynél több gyümölcsöt fogyasztottak, jelentősen magasabb volt a BMI, a máj zsírosodása és a vércukorszint is úgy, hogy mindkét csoport a gyümölcsöket leszámítva ugyanolyan étrendet követett.
A kutatás vezetői szerint az eredmények azt mutatják, hogy napi négy adagnál több gyümölcs elfogyasztása súlyosbíthatja a nem alkoholos zsírmáj állapotát, kórosan emelheti a vérzsírszintet és a vércukorszintet is.
Egy adag gyümölcs a következőt jelenti
Egy ökölméretű gyümölcs, mint alma, barack, körte, egy fél avokádó, egy kisebb banán, fél grapefruit, 16 szem szőlő, egy közepes kivi, 4 nagyobb szem eper, negyed ananász, fél doboz konzervgyümölcs vagy 40 gramm aszalt gyümölcs, illetve 60 milliliter 100%-os gyümölcslé.
Az ajánlások szerint naponta 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az egészségmegőrzés érdekében, amit 3:2 arányban javasolt beiktatni - tehát a lényeg, hogy a zöldségek legyenek túlnyomórészt a rostforrások.
Olvass tovább: 7 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek
A lédús gyümölcsök nyáron különösen jólesnek, azonban nem szabad megfeledkezni a vércukorszintre gyakorolt hatásukról!
Durván emelik a vércukorszintet: 7 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek
A lédús gyümölcsök nyáron különösen jólesnek, azonban nem szabad megfeledkezni a vércukorszintre gyakorolt hatásukról!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- cukorbetegség
8 gyümölcs, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak: nem emelik nagyon a vércukrot
- cukorbetegség
- koleszterin