Mennyi szénhidrát van pontosan a nyári gyümölcsökben? Cukorbetegeknek különösen fontos odafigyelni erre
A szezon legfinomabb zöldségeit és gyümölcseit kis odafigyeléssel a cukorbetegek is élvezhetik.

- Halványítja a mimikai ráncokat, feszesebbé teszi a bőrt: kíméletes lézeres bőrmegújító kezelés, ami nyáron is elvégezhető »
- Folyton ingadozik a testsúlya, és észbontóan nőies: a modell stílusát és őszinte fotóit imádják az Instán »
- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
- Deutsch Anita párducmintás bikiniben: 48 évesen tökéletes az alakja a kommentelők szerint
A nyári szezon egyik legnagyobb pozitívuma, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokkal nagyobb választékban, ráadásul frissen állnak rendelkezésre. A nagy kánikulában az ember ki is van éhezve a lédús ételekre, így nem is csoda, hogy a melegebb hónapokban nagy mennyiségben fogyasztjuk őket.
Azonban ha valaki cukorbetegséggel küzd, mindenképpen be kell tartania néhány fontos szabályt, ha gond nélkül szeretné élvezni a nyár ízeit. A témában Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa segít.
Nem mindegy, mikor és mennyi finomság kerül az asztalra
Azok, akik kénytelenek együtt élni a cukorbetegség valamelyik típusával, pontosan tudják azt, hogy nem mindegy, mikor mennyi szénhidrátot juttatnak be a szervezetükbe. A szénhidrát szervezetünk egyik legfontosabb energiaszolgáltatója, ám mivel az emésztés során minden szénhidrát egyszerű cukorrá bomlik le, egyáltalán nem mindegy, mennyit is fogyaszt belőlük a cukorbeteg.

Fontos tudni, hogy a gyümölcsök, de bizonyos szénhidráttartalom felett zöldségek esetén is számolni kell szénhidráttartalommal, ráadásul előbbiek a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjához tartoznak. Ez azt jelenti, hogy bár nagy a csábítás, mégsem lehet ezeket a nyári, lédús finomságokat egyszerre nagy mennyiségben fogyasztani, sőt arra is figyelni kell, mikor falatozik belőlük, akinek diabétesze van.
A cukorbetegek számára is mérvadó az Egészségügyi Világszervezet már közel három évtizede közzétett ajánlása, amely napi ötadagnyi, összesen mintegy 40 dekagrammnyi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ilyen mennyiségű zöldség és gyümölcs elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, az elhízás kockázata. A tudományos társaságok ajánlásai azóta is ezt, vagy ennél egy kissé nagyobb napi mennyiséget javasolnak fogyasztani. Cukorbetegeknek azonban ezt a mennyiséget úgy el kell osztani, hogy arányaiban több legyen a zöldség, mint a gyümölcs, illetve ne egyszerre fogyasszák el az ajánlott mennyiséget, hanem széthúzva azt az étkezések között, és a reggeli, kora délelőtti órákban és késő este lehetőleg kerüljék a gyümölcsöket.
Ennyi szénhidrát van a gyümölcsökben
Fontos azt is tisztázni, hogy a gyümölcsök összetételük alapján rendszertanilag a friss, lédús gyümölcsök, például alma, cseresznye, málna, és a száraz termésű, héjas gyümölcsök, például mandula, dió csoportjába sorolhatók. Ennek megfelelően kémiai összetételük, tápanyagtartalmuk is különböző: előbbi csoport szénhidráttartalma 2-25% között mozog, míg a száraz termésű gyümölcsök cukortartalma ennél jóval alacsonyabb, 10% körüli.

Lehetőleg friss, szezonális kerti vetemények fogyasztása javasolt, illetve mindig érdemes szem előtt tartani a szénhidráttartalmukat:
- Gyümölcsök, melyek 10 dekagrammjában 7 gramm vagy annál kevesebb a szénhidrát: alma, citrom, grépfrút, málna, földieper, szeder, görögdinnye, ribizli.
- Gyümölcsök, melyek 10 dekagrammjában 8-10 gramm a szénhidrát: egres, birsalma, őszibarack, sárgabarack, nektarin, sárgadinnye, narancs.
- Gyümölcsök, melyek 10 dekagrammjában 11-15 gramm a szénhidrát: cseresznye, meggy, kivi, körte, mandarin, szilva, áfonya.
- Gyümölcsök, melyek 10 dekagrammjában 15 gramm vagy annál magasabb a szénhidrát: szőlő, banán, datolyaszilva, gránátalma, mangó.
Az adatok tisztított mennyiségre vonatkoznak, vagyis például a barack magja nélkül, a dinnye héja nélkül értendő.
Néhány apróság, hogy a cukorbetegek is élvezni tudják a friss gyümölcsöket
A gyümölcsöket lehet egy-egy étkezés befejező fogásaként, desszertként enni, de fogyaszthatók önállóan, délutáni kisétkezésre is. Érdemes egészben, darabolás, pépesítés, turmixolás nélkül elmajszolni őket. Ezek az eljárások mind-mind emelik a glikémiás indexet, azaz gyorsítják a szénhidrátok felszívódását. Egy-egy étkezés alkalmával maximum kétadagnyi gyümölcs elfogyasztása javasolt. Egy adag egymaréknyi málnának, meggynek vagy egy darab almának, narancsnak felel meg. Ettől függetlenül érdemes minden gyümölcsöt legalább egyszer lemérni, és kiszámolni, pontosan mekkora adag fogyasztható egy-egy étkezés alkalmával - tanácsolja Szarka Dorottya. Ajánlott kerülni a cukrozott befőtteket, lekvárokat, aszalt gyümölcsöket, gyümölcspépeket, gyümölcsleveket.

Mindenképpen számolni kell azzal a ténnyel is, hogy minden ember más, így az ajánlott mennyiségek is eltérhetnek. Fontos a dietetikus szakember segítsége, aki személyre szabott tanácsadás során az egyéni paraméterekhez, adottságokhoz, szükségletekhez mérten alakítja ki a diétát.
Gyógynövények a vércukorszint normalizálásáért
Néhány szuper gyógytea rendbe teszi, és stabilan tartja a vércukorszintet, így cukorbetegeknek is ajánlott.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- egészség
- cukorbetegség
A cukorbetegség komoly rizikófaktora lehet: a stressz súlyos tünetekhez vezethet

- egészség
- cukorbetegség
Befolyásolja az immunrendszert a vércukor-ingadozás: tanácsok cukorbetegeknek szakértőktől

- egészség
- táplálkozás