A cukorbetegség komoly rizikófaktora lehet: a stressz súlyos tünetekhez vezethet
A cukorbetegség nem csak kismamáknál vagy elhízás esetén jelent veszélyt.

stressz-cukorbeteg
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak. Gyanú esetén pedig érdemes felkeresni egy szakorvost - akár távkonzultáció során is.

A legfontosabb rizikótényezők

A stressz és az elhízás is a cukorbetegség rizikófaktora. A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikótényezője az elhízás, különösen a hasra történő, úgynevezett alma-típusú, illetve az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód és az emelkedett vérzsírszint.

diabétesz2
Fotó: Fertnig / Getty Images Hungary

A terhesség során azoknak a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölött járnak, és túlsúlyosak. Ha a baba 4 kilogramm vagy afeletti, okot adhat a következő terhesség erőteljesebb nyomon követésére.

Bizonyos gyógyszerek hosszú ideig tartó szedése is eredményezheti ezt a betegséget, így például a szteroidoké, a fogamzásgátlóké vagy a vizelethajtóké.

Egyes betegségek fokozottan hajlamosítanak cukorbetegségre, ilyen például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák, például Cushing-szindróma, a pajzsmirigy rendellenes működése, valamint genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma.

A stressz mint önálló rizikófaktor

Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam, és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak a mindennapokban, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

stressz-cukorbeteg2
Fotó: kupicoo / Getty Images Hungary

Ez olyannyira igaz, hogy egy vizsgálat szerint már az élet első két évében megjelenő stresszfaktorok növelik az esélyét egy későbbi cukorbetegségnek. A tartós és fokozott stresszes állapot ugyanis inzulinrezisztencia megjelenését és csökkent glükóztoleranciát eredményezhet, amelyek pedig a diabétesz előszobái. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség, és ha ez fokozódik, az inzulintermelődés végképp elégtelenné válik a szükségletekhez képest.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A csökkent glükóztoleranciára terheléses vércukorvizsgálattal derülhet fény. A glükóz-, vagyis a vércukorszint normál esetben nem emelkedik 7,8 mmol/l fölé, az efeletti, kisebb emelkedés - 7,8-11 mmol/l - takarja az említett állapotot. Fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel ez a helyzet az esetek egy részében még visszafordítható.

A stressz tovább ronthat az állapoton

A stressz a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, egyrészt mivel a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a kedvezőtlen körülmények hatására a cukorbeteg hajlamos elhanyagolni magát, a táplálkozását, a rendszeres méréseket, esetleg még alkoholt is fogyaszt.

Ezekre a tünetekre fontos figyelni

A diabetológussal távkonzultációban is lehet értekezni. - Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Mindenféleképpen gyanakodni kell, és el kell végeztetni egy vércukorszintmérést, ha állandó szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, állandó éhségérzetet érzünk, amely mellett viszont súlyvesztés tapasztalható. A viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás és a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is figyelmeztető jel lehet. Ugyanakkor gyanúra adhat okot, ha acetonszagú a lehelet - melyet gyakran összetévesztenek az alkoholfogyasztással -, ha ínybetegségek és bőrfertőzések alakulnak ki, ha lassú a sebgyógyulás, és a nőknél elhúzódó hüvelyi gombásodás nehezíti a helyzetet - ismerteti dr. Porochnavecz Marietta.

diabétesz1
Fotó: Drazen_ / Getty Images Hungary

Ha valaki gyanús tüneteket érzékel magán, ne késlekedjen orvoshoz fordulni, akár távkonzultáció keretein belül is, a tünetek alapján sok minden kiderülhet, és szükség esetén a kezelés is megkezdődhet.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre: cukorbetegek is fogyaszthatják

Néhány szuper gyógytea rendbe teszi, és stabilan tartja a vércukorszintet, így cukorbetegeknek is ajánlott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük