A koronavírus a cukorbetegekre sokkal veszélyesebb – 500 ezren nem is tudják, hogy betegek
Sokan nem is tudják magukról Magyarországon, hogy cukorbetegek, és hogy így még jobban veszélyeztetettek a koronavírussal szemben.

diabetesz-koronavirus1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eddigi tapasztalok szerint az életkor és a társuló krónikus betegségek is jelentős szerepet játszanak a koronavírus okozta betegség lefolyásában, és a fokozottan veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a cukorbetegek is.

Sokakat érintő kérdés ez, hiszen ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált diabéteszes él, 2027-re pedig becslések szerint akár minden 10. magyar küzdhet ezzel az anyagcsere-betegséggel. Vajon mit lehet tudni eddig a COVID-19 és a diabétesz kapcsolatáról, és hogyan vészelhetik át a járványidőszakot a cukorbetegek?

Sokat segíthet a korai felismerés

Nem is olyan megdöbbentő a fenti előrejelzés azt figyelembe véve, hogy a diagnosztizált cukorbetegek mellett Magyarországon közel 500 ezer ember ma még nem is tud betegségéről, a diabétesz előállapotát is tekintve azonban még többen lehetnek érintettek. Ugyanakkor az időben felismert tünetek, a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés megkezdése hozzásegítheti a diabéteszes betegeket ahhoz, hogy továbbra is teljes életet élhessenek.

diabetesz-koronavirus3
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Kifejezetten fontos tehát a cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés, a hasznos tippek, tapasztalatok megosztása és a betegek közösségbe integrálása. Ezzel a céllal jött létre éppen tíz éve a Tartsd a szintet! mozgalom. Az alábbiakban szakértői segítséggel gyűjtöttük össze, mit lehet tudni eddig a COVID-19 és a diabétesz kapcsolatáról, illetve mire érdemes odafigyelniük a cukorbetegeknek a következő hetekben.

Nagy a kockázat a cukorbetegek számára

- Nagyon nehéz jelen pillanatban tényszerű következtetéseket levonni, hiszen csupán néhány hónapnyi tapasztalatunk van az új koronavírussal kapcsolatban. Az eddigi megbetegedések lefolyásából azt látjuk, hogy kifejezett kockázatot jelent az életkor, a súlyos esetek döntő része a 60-65 év felettieket érinti, de úgy tűnik, ebben a szív- és érrendszer, illetve a légutak krónikus megbetegedései mellett a cukorbetegség is komoly szerepet játszhat. A diabétesszel élők esetében nagyobb a fertőzés kockázata, és az immunválasz esetleges elégtelenségei miatt súlyosabb szövődményekkel járhat a cukorbeteg pácienseknél a koronavírus okozta megbetegedés - mondja dr. Jermendy György professzor, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet diabetológus főorvosa.

diabetesz-koronavirus2
Fotó: Mladen Sladojevic / Getty Images Hungary

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a koronavírus elleni védekezésben legfontosabb szerepet az általános járványügyi szabályok betartása kap: a gyakori kézmosásra és szellőztetésre, valamint a szociális távolságtartásra vonatkozó iránymutatások követése kulcsfontosságú az egészség megóvásában.

A cukorbetegek számára azonban kihívást jelenthet az izolációval járó életmód betartása, mivel állapotuk szinten tartásához nélkülözhetetlen a következetesség és a rendszeresség, a vércukorszint ingadozásának elkerülése pedig különösen fontos a járványhelyzetben.

Mire érdemes figyelni az önkéntes karantén heteiben?

Először is, a lehetőségekhez képest fontos a napi életritmus változatlan megtartása, a kezelőorvos által előírt gyógyszerszedésen, adott esetben inzulinadáson túl a kiegyensúlyozott táplálkozáson át a rendszeres vércukor-önellenőrzésig bezárólag. A diétás étkezés biztosítása nehézségekbe ütközhet a kijárási korlátozások miatt, ezért érdemes előre gondolkodni, adott esetben már hétvégén megtervezni a következő heti menüt.

cukorbeteg5
Fotó: Fertnig / Getty Images Hungary

A napi mozgásigényről sem szabad megfeledkezni, legyen a napirend fix pontja egy-egy harmincperces könnyű torna, otthoni körülmények között. Azokra a tényezőkre kell tehát fokozottan odafigyelni, melyek eddig is hozzájárultak a kiegyensúlyozott kezeléshez, de most még fontosabb a betegség megfelelő karbantartása.

Segít a digitális orvoslás és a rendszeres konzultáció

Az ideális vércukorszint megtartásának egyik legfontosabb alapköve a folyamatos és gondos orvos-beteg kommunikáció és az értékek alakulásának megfelelő reaktív kezelés. Mivel a személyes ambuláns szakellátás a járványidőszakban csak sürgősségi esetekben vehető igénybe, a telemedicinás megoldások biztosíthatják a rendszeres konzultáció lehetőségét. Habár már tíz éve érhető el ingyenesen mind a cukorbetegek, mind az őket kezelő szakemberek számára a Dcont*eNAPLÓ rendszer és a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazás, ez a lehetőség most minden eddiginél fontosabb támogatást nyújt a mindennapokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A betegek online rögzíthetik vércukorszintadataikat, az elfogyasztott szénhidrátmennyiséget, a bevitt inzulin mennyiségét, valamint az általuk végzett fizikai aktivitást is. Az adatokat az eNAPLÓ-ban átlátható táblázatok és könnyen értelmezhető grafikonok formájában is megtekinthetik a betegek, a legfontosabb lépés pedig ezután következik: lehetőségük van az információkat megosztani az interneten keresztül szakorvosukkal, aki így naprakészen és biztonságosan segíthet személyes találkozás nélkül is a megfelelő terápia folytatásában.

diabetesz-koronavirus4
Fotó: Mladen Sladojevic / Getty Images Hungary

- Összességében tehát nagyon fontos, hogy a cukorbetegek betartsák az általános szabályokat, kerüljék a közösséget és a tömeget, maradjanak az otthonuk biztonságában. Emellett továbbra is törekedjenek a kiegyensúlyozott napirend fenntartására, a rendszeres vércukor-önellenőrzésre, illetve folyamatosan tartsák a kapcsolatot kezelőorvosukkal a modern eszközök segítségével. Amennyiben náthás tüneteket, felső légúti hurutot, köhögést, hőemelkedést vagy lázat tapasztalnak, egyeztessenek háziorvosukkal telefonon - hangsúlyozza prof. dr. Jermendy György.

10 gyümölcs, ami nem emeli nagyon a vércukrot: diétázók, cukorbetegek is fogyaszthatják

Az alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket a cukorbetegek is fogyaszthatják.


(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük