A gyakori vizeletürítés mögött 2-es típusú cukorbetegség is állhat: így ismerd fel a tüneteket

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran tünetszegényen zajlik, ezért sokan nem is tudnak a kialakulásáról.

GettyImages-171113740
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegség bizonyos szempontból enyhébb, mint az 1-es, ugyanakkor két okból kifolyólag is nagyon komolyan kell venni. 

Az egyik, hogy ha kezeletlenül marad, súlyos szövődményeket okozhat, a másik pedig, hogy nehéz felismerni. A tünetek ugyanis ártalmatlannak tűnhetnek, és sokáig elhúzódhatnak, holott vannak jelzések, amik időben felhívhatnák rá a figyelmet.

Egyre több embert érint

A 2-es típusú cukorbetegség esetében hiába termel a szervezet valamennyi inzulint, az nem tudja a megfelelő mértékben csökkenteni a vércukorszintet - ezért is hívják nem inzulinfüggő diabétesznek. Jellemzően a harmincadik életév után jelentkezik azoknál, akik genetikailag hajlamosak rá, vagy nem megfelelő életmódot folytatnak. Ez utóbbi főleg az elhízásra vonatkozik, de a nagymértékű stressz és a magas vérnyomás is komoly rizikófaktorok.

Az elhízott gyerekeket is érintheti

Olyan egyéb betegségek is hajlamosíthatnak rá, mint a hasnyálmiriggyel vagy hormonháztartással kapcsolatos problémák. A 2-es típusú cukorbetegség sajnos ma már nem csak az idősebb korosztályt érinti, egyre gyakoribb a túlsúllyal küzdő gyerekek körében is.

Enyhének látszó tünetek

A tünetek nagy része megegyezik az 1-es típusú cukorbetegség tüneteivel, ám a 2-es esetében a tünetek akár évekig is fennállhatnak anélkül, hogy a betegséget beazonosítanák. Jellemző az állandó szomjúságérzet és a gyakori vizeletürítés, melyek összefüggnek: mivel a fölösleges cukor egy része a vizelettel távozik, így vizet visz el magával, és azt akarja pótolni a szervezet. A diabétesz szó is azt jelenti görögül: bőséges vizelés.

Árulkodó lehet a gyakori szomjúságérzet is

Az állandó fáradékonyságérzet és a jellegzetesen acetonszagú lehelet is a cukorbetegség tünete lehet. Ha valaki túlsúllyal küzd, ám hiába fogyókúrázik állandóan, mégsem történik súlyveszteség, az is gyanakvásra adhat okot. A probléma fordítottja pedig inkább az 1-es típusra jellemző: amikor valaki szinte állandóan éhségérzetet tapasztal, de hízás helyett csak fogy.

A 2-es típusú cukorbetegség tipikus velejárója a lassú sebgyógyulás és a baktériumok által okozott, gyakran megjelenő bőrfertőzések is. Sok esetben a hónalj vagy a lábujjak gyakori gombásodásával jár, de nőknél a visszatérő és sokáig elhúzódó hüvelyi gombásodás mögött is állhat a betegség.

Látásvesztés és veseelégtelenség is lehet következmény

A 2-es típusú cukorbetegség lappangó tünetei miatt sokan csak 10-20 év elteltével kapják meg a diagnózist, amikor már kialakultak bizonyos szövődmények. A legsúlyosabbak közé tartozik a látásromlás vagy látásvesztés, a végtagi érelmeszesedés, a krónikus veseelégtelenség, az idegrendszer károsodása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha időben sikerül diagnosztizálni a betegséget, elég lehet egy orvos által meghatározott diéta, azonban sokszor gyógyszeres kezelésre van szükség. A kezdő lépés az inzulinrezisztencia felismerése, ami a kezdeti szakaszra jellemző, ezért a cukorbetegség előszobájának is szokták nevezni: ezt egy vérvizsgálattal ki lehet mutatni.

Gyógyteák, amik stabilizálják a vércukorszintet

Ezeket a gyógynövényeket nyugodtan fogyaszthatják a cukorbetegek is. Megelőzésképpen is hatékonyak, mivel csökkentik a szövődmények kockázatát.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük