Körömgomba, hűvös végtag is jelzi az alsó végtagi érszűkületet: hogyan előzhető meg a baj?

A diabétesz és érbetegségek miatt végzett amputáció elkerülhető lenne.

no-lab-zsibbadas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lábamputációk száma országonként nagy különbséget mutat, hazánkban azonban az Európai Unióban is az egyik legmagasabb a beavatkozás aránya. A lábamputációra gyakoriság szerint sor kerülhet érbetegség és cukorbetegség, trauma, tumor, gyulladás, végtagfejlődési rendellenességek és egyéb okok miatt.

Az érbetegségek a lábamputációk több mint 80%-áért felelősek. Dr. Kósa Éva, a Trombózis- és Hematológiai Központ angiológusa beszélt az érbetegségek kezeléséről és a lábamputáció megelőzéséről.

A lábamputációk aránya Magyarországon

Magyarországon évente 100 ezer emberből 42 esetben végeznek lábamputációt. Összehasonlítva, Svédországban ez a szám évente 20-35 közötti 100 ezer lakosra nézve. Időseknél, férfiaknál, cukorbeteg, dohányos, érszűkületes betegeknél az arány még sokkal magasabb. Ismert, hogy cukorbetegek esetében a lábamputáció akár 15-ször gyakoribb is lehet.

Cukorbetegségben a helyzetet az is bonyolítja, hogy perifériás verőérbetegség jelenléte nélkül, az úgynevezett diabéteszes láb szindróma talaján is történhet végtagvesztés. A diabéteszes láb szindrómát keringési zavar, csont- és ízületi eltérések és idegkárosodás - neuropathia - alkothatja, és következtében akár egy banális sebből kialakuló fertőzés is rövid időn belül a lábujj vagy a végtag elvesztéséhez vezethet. Egyetértés van abban, hogy a diabétesz miatti felesleges lábamputációk szűrővizsgálattal, a betegek felvilágosításával, a betegség megfelelő kezelésével és a betegek kellő odafigyelésével nagymértékben csökkenthetők.

Érszűkület szűrése - mikor indokolt?

Az érszűkület előfordulása bizonyos állapotok, betegségek során gyakoribb, így ezek fennállásakor rendszeres szűrés javasolt, akár tünetmentesen is. Ilyen állapot például az idős kor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a magas koleszterinszint, valamilyen szív- és érrendszeri betegség - főleg stroke, szívinfarktus -, valamint az is, ha a családban előfordult már érszűkület. Különösen nagy kockázatot jelent, ha a felsoroltak közül egyszerre több is fennáll. Az érszűkület típusos tünetei esetén minden esetben fontos, hogy az illető orvoshoz forduljon.

Alsó végtagi érszűkület tünetei, jelei:

  • hűvös, sápadt végtag vagy bőrpirosság,
  • töredezett körmök, körömgomba, hiányzó szőrzet,
  • súlyos tünetek - seb, fekély, elfeketedés a lábujjakon, sarkon,
  • járáskor a lábszár, comb vagy farpofa területén jelentkező fájdalom vagy zsibbadás, mely megálláskor múlik.

A perifériás verőérbetegséget a boka-kar index meghatározásával igazolják. A vizsgálat a karokon és a lábakon elvégzett vérnyomásmérésekből áll. Az index és a klinikai tünetek alapján megállapítható a betegség súlyossága. Amputáció veszélye a súlyos, már nyugalomban is fájdalmat okozó sebek, fekélyek, szövetelhalás esetén áll fenn. E tünetek jelenlétekor a végtag keringése kritikusan alacsony. Ezen tünetek esetén a szakorvosi vizsgálat nem tűr halasztást. Sajnos nagyon sokszor a betegek a háziorvosuk felé sem jelzik ezeket a panaszokat, és otthon, különböző krémekkel kezelve a már liluló, feketedő lábujjaikat, várják a gyógyulást. A késlekedés helyrehozhatatlan károkat okozhat, és a végtag elvesztéséhez is vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezdetben semmilyen tünetet nem okoz 

Dr. Kósa Éva, a Trombózis- és Hematológiai Központ angiológusának elmondása szerint az amputációk számának csökkentéséhez több úton is el kell indulni. Kiemelt jelentőségű az ismert kockázati tényezők korai felismerése, kezelése - ez hosszú távú megelőzést jelent. Az érszűkület szűrésével és megfelelő kezelésével középtávon csökkenthető az amputációk száma. Súlyos érszűkületes tünetek és cukorbeteg fekélyes láb esetén fontos a korai orvoshoz fordulás és a szakszerű orvosi kezelés - ekkor az épp fennálló amputáció veszélye hárítható el. Az amputációk elkerülése nemcsak egyéni, családi, de össztársadalmi szinten is kiemelkedő jelentőségű és fontosságú.

A legjobb mozgásformák cukorbetegeknek

A következő képeken megmutatjuk, hogy inzulinproblémák - cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia - esetén mely mozgásformák ajánlottak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük