Körömgomba, hűvös végtag is jelzi az alsó végtagi érszűkületet: hogyan előzhető meg a baj?
A diabétesz és érbetegségek miatt végzett amputáció elkerülhető lenne.

no-lab-zsibbadas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lábamputációk száma országonként nagy különbséget mutat, hazánkban azonban az Európai Unióban is az egyik legmagasabb a beavatkozás aránya. A lábamputációra gyakoriság szerint sor kerülhet érbetegség és cukorbetegség, trauma, tumor, gyulladás, végtagfejlődési rendellenességek és egyéb okok miatt.

Az érbetegségek a lábamputációk több mint 80%-áért felelősek. Dr. Kósa Éva, a Trombózis- és Hematológiai Központ angiológusa beszélt az érbetegségek kezeléséről és a lábamputáció megelőzéséről.

A lábamputációk aránya Magyarországon

Magyarországon évente 100 ezer emberből 42 esetben végeznek lábamputációt. Összehasonlítva, Svédországban ez a szám évente 20-35 közötti 100 ezer lakosra nézve. Időseknél, férfiaknál, cukorbeteg, dohányos, érszűkületes betegeknél az arány még sokkal magasabb. Ismert, hogy cukorbetegek esetében a lábamputáció akár 15-ször gyakoribb is lehet.

Cukorbetegségben a helyzetet az is bonyolítja, hogy perifériás verőérbetegség jelenléte nélkül, az úgynevezett diabéteszes láb szindróma talaján is történhet végtagvesztés. A diabéteszes láb szindrómát keringési zavar, csont- és ízületi eltérések és idegkárosodás - neuropathia - alkothatja, és következtében akár egy banális sebből kialakuló fertőzés is rövid időn belül a lábujj vagy a végtag elvesztéséhez vezethet. Egyetértés van abban, hogy a diabétesz miatti felesleges lábamputációk szűrővizsgálattal, a betegek felvilágosításával, a betegség megfelelő kezelésével és a betegek kellő odafigyelésével nagymértékben csökkenthetők.

Érszűkület szűrése - mikor indokolt?

Az érszűkület előfordulása bizonyos állapotok, betegségek során gyakoribb, így ezek fennállásakor rendszeres szűrés javasolt, akár tünetmentesen is. Ilyen állapot például az idős kor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a magas koleszterinszint, valamilyen szív- és érrendszeri betegség - főleg stroke, szívinfarktus -, valamint az is, ha a családban előfordult már érszűkület. Különösen nagy kockázatot jelent, ha a felsoroltak közül egyszerre több is fennáll. Az érszűkület típusos tünetei esetén minden esetben fontos, hogy az illető orvoshoz forduljon.

Alsó végtagi érszűkület tünetei, jelei:

  • hűvös, sápadt végtag vagy bőrpirosság,
  • töredezett körmök, körömgomba, hiányzó szőrzet,
  • súlyos tünetek - seb, fekély, elfeketedés a lábujjakon, sarkon,
  • járáskor a lábszár, comb vagy farpofa területén jelentkező fájdalom vagy zsibbadás, mely megálláskor múlik.

A perifériás verőérbetegséget a boka-kar index meghatározásával igazolják. A vizsgálat a karokon és a lábakon elvégzett vérnyomásmérésekből áll. Az index és a klinikai tünetek alapján megállapítható a betegség súlyossága. Amputáció veszélye a súlyos, már nyugalomban is fájdalmat okozó sebek, fekélyek, szövetelhalás esetén áll fenn. E tünetek jelenlétekor a végtag keringése kritikusan alacsony. Ezen tünetek esetén a szakorvosi vizsgálat nem tűr halasztást. Sajnos nagyon sokszor a betegek a háziorvosuk felé sem jelzik ezeket a panaszokat, és otthon, különböző krémekkel kezelve a már liluló, feketedő lábujjaikat, várják a gyógyulást. A késlekedés helyrehozhatatlan károkat okozhat, és a végtag elvesztéséhez is vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kezdetben semmilyen tünetet nem okoz 

Dr. Kósa Éva, a Trombózis- és Hematológiai Központ angiológusának elmondása szerint az amputációk számának csökkentéséhez több úton is el kell indulni. Kiemelt jelentőségű az ismert kockázati tényezők korai felismerése, kezelése - ez hosszú távú megelőzést jelent. Az érszűkület szűrésével és megfelelő kezelésével középtávon csökkenthető az amputációk száma. Súlyos érszűkületes tünetek és cukorbeteg fekélyes láb esetén fontos a korai orvoshoz fordulás és a szakszerű orvosi kezelés - ekkor az épp fennálló amputáció veszélye hárítható el. Az amputációk elkerülése nemcsak egyéni, családi, de össztársadalmi szinten is kiemelkedő jelentőségű és fontosságú.

A legjobb mozgásformák cukorbetegeknek

A következő képeken megmutatjuk, hogy inzulinproblémák - cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia - esetén mely mozgásformák ajánlottak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük