Erre is jó napi 1 gramm az isteni fűszerből: csodás hatással van a vércukorszintre

A kutatások tanúsága szerint a fahéj csökkenti a vércukorszintet, ezért érdemes fogyasztani már kialakult cukorbetegség esetén is.

Fahéj hatása cukorbetegeknél
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az életmódbeli változtatások, illetve a megfelelő étrend kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Noha egy-egy élelmiszer önmagában csodát nem okoz a szervezetben, úgy tűnik, a megfelelő étrendben akár a fűszerek is fontos szerepet kaphatnak.

A kutatók rámutattak, hogy a fahéj számos egészségügyi előnnyel bír, hatóanyagai többek között hozzájárulnak az alacsonyabb, stabil vércukorszint fenntartásához is.

Fahéj hatása a diabéteszre

A Diabetes, Obesity and Metabolism tudományos szaklapban megjelent tanulmány alátámasztja a vélekedést, mely szerint a fahéj hatóanyagai segítenek növelni a glükóztoleranciát, csökkentik a vércukorszintet és a hemoglobin A1c szintjét, melynek feladata a glükóz megkötése és az éhomi vércukorszint stabilizálása.

A témában végzett kutatások szerint a fahéj már rövid távon, két hét alatt mérhető változást eredményezett az alanyok véreredményeiben, így a belőle készült étrend-kiegészítők kiegészítő kezelésként is működhetnének már kialakult betegség esetén. A kutatások többsége napi 1-6 gramm fahéjadaggal számolt, mellyel már számottevő változást mutattak ki, az ajánlások pedig kezdő dózisnak nagyjából naponta 1 grammot javasolnak.

A koleszterinszint is csökkent

Egy korábbi kutatásban 543, 2-es típusú cukorbetegségben érintett személyt vizsgáltak meg, és a The Annals of Family Medicine lapban publikált eredmények szerint a vércukorszint tekintetében átlagosan 24 mg/dl (1,33 mmol/l) csökkenés volt mérhető. Az előnyök kiterjedtek az éhgyomri plazma glükózszint mellett az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjére, melyek csökkentek, míg a HDL-koleszterin szintje növekedett. Az előnyös dózisra és a kezelés időtartamára vonatkozóan azonban nem született egyezmény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fahéj vércukorszint-csökkentő hatását ráadásul nemcsak diabétesz esetén találták hasznosnak. Az étkezés után hirtelen megugró vércukorszint, illetve az ingadozások ugyanis hozzájárulhatnak a gyulladás növekedéséhez, az oxidatív stresszhez, így a krónikus betegségek kockázatát is megnövelik.

Csökkentheti a szövődmények kockázatát

A kedvelt fűszer azonban segít a vércukorszint stabilan tartásában, mivel lassítja az élelmiszer kiürülését a gyomorból, ezzel kisebb kiingást tesz lehetővé. Más tanulmányok szerint a hatás oka, hogy lassítja a szénhidrátokat lebontó emésztőenzimeket a vékonybélben. Stabilizáló hatása révén a cukorbetegség komplikációinak, szövődményeinek - így a szívbetegségek, magas vérnyomás, Alzheimer-kór - kockázatát is csökkentheti, ám ennek bizonyítására további, laboratóriumon kívül végzett vizsgálatok is szükségesek.

Fontos tudni továbbá azt is, hogy nem mindenkinek ajánlott a fahéj hosszabb távú és nagyobb mennyiségű fogyasztása. Mivel megterhelheti a májat, májbetegek számára nem javasolt, továbbá véralvadási zavarokkal is jobb lemondani róla, mivel a vérzéshajlamot is fokozhatja.

10 reggeli, ami nem emeli hirtelen a vércukrot: cukorbetegek is fogyaszthatják

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük