A cukorbetegség alig ismert tünete: a lábat kell figyelni
Hazánkban több mint egymillió cukorbeteg él.

vercukor-meres
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegségre gyakran túl későn derül fény, éppen ezért fontos a szűrésen való rendszeres részvétel, és panaszok esetén a mihamarabbi laboratóriumi vizsgálat. A diabétesz egyik lehetséges szövődménye a neuropátia, melynek hatására érzékkiesés jelentkezhet.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja arra a figyelmet, hogy ennek egyik jele lehet a lábfejdeformitás, valamint a kalapácsujj kialakulása. Ezt együttesen diabéteszesláb-szindrómának nevezzük.

A cukorbetegség - idegi funkciók károsodása

A 2-es típusú cukorbetegég lappangva alakul ki, így gyakori, hogy egy rutinvizsgálat során derül fény a problémára. Az esetek többségében már szövődményekkel lehet találkozni, hiszen megfelelő kezelés nélkül a magas vércukorszint könnyen visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat.

A túlzott mennyiségben jelenlévő cukor a finom idegrostokat és azokat az ereket károsítja, melyek az idegeket táplálják. Idővel az idegek elveszíthetik az agyba és az agyból történő normális jeltovábbító képességüket. Ennek következtében alakul ki az érzészavar – a perifériás szenzoros neuropátia. Gyakori tünet főként az alsó végtagokon jelentkező lábzsibbadás, bizsergés, érzéskiesés, mely főként esti éjszakai órákban jelentkezik. Hosszabb fennállás esetén ezekhez fájdalom is társulhat.

Kalapácsujj mint tünet

A kalapácsujj igen gyakorinak számít, főleg az idősebbek körében, melyet a láb statikai zavara okoz. Jellemzően a 2. és 3. lábujjakon jelentkezik, a lábboltozat harántsüllyedése miatt. Ezt kiválthatja rossz cipő rendszeres viselése, genetikai tényezők, lúdtalp és minden más, ami abnormális helyzetben tartja a lábfejet. Érdemes tudni, hogy a problémát akár cukorbetegség is okozhatja, mert károsodott idegi funkciók miatt a járás bizonytalanná válik, a súlypont máshova kerül, a talpboltozat lelapul, a talpi zsírpárna csökken, az ujjakon kalapácsujj alakul ki. A láb mérete is változik. Ez egy idő után a lábfej deformálódáshoz vezet. A kis artériák szűkülete nemcsak az idegeket károsítja, hanem a láb szöveteinek a vérellátását is. Ezekhez a tünetekhez, ha hozzávesszük az esetleges látászavart, érthető, hogy a láb sérülékennyé válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cukorbetegség lábamputációhoz vezethet

- A lábfej-deformálódás, ezen belül a kalapácsujj kialakulása jelzi a diabéteszesláb-szindrómát. Rossz anyagcsere állapot esetén, ha tartósan magas a vércukorszint, a nyomásnak kitett helyeken, főként a talpon, lábujjakon nehezen gyógyuló sebek alakulhatnak ki. A fokozott fertőzéshajlam miatt súlyos, akár a csontokra terjedő gyulladás fejlődhet ki, az érintett láb amputációjához is vezetve - hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Riasztó adat, de a lábamputációk nagy része a cukorbetegség szövődménye, a diabéteszes láb miatt válik szükségessé. Hogy ez elkerülhető legyen, ahhoz az első lépés a vércukorszint normál tartományban tartása, a neuropátiavizsgálatok korai elvégzése és a fokozott odafigyelés - higiéniai szabályok betartása, megfelelő cipő kiválasztása, lábak alapos átvizsgálása, sebek után kutatva.

Mozgás cukorbetegen

A következő mozgásformák végzése ajánlott, ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával küzdesz.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük