A cukorbetegség egyik legjobb ellenszere: az új kutatások szerint harmadával csökkenti a kockázatot

A helyes táplálkozáson kívül más is segíthet.

vercukormero
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakértők régóta tisztában vannak azzal, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a cukorbetegség kockázatát, de vajon melyik lehet ebből a szempontból a leghatékonyabb mozgásforma?

Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa az új kutatási eredményekről beszélt.

Izomerő-fejlesztéssel a cukorbetegség ellen

Közepesen intenzív izomerő-fejlesztő edzéssel jelentősen csökkenthető az egyre több embert érintő 2-es típusú cukorbetegség kockázata - áll amerikai és ausztrál kutatók tanulmányában, mely a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban jelent meg.

A szakértők szerint ennek a mozgásformának a hatása tulajdonképpen önmagában is meghozza ezt az eredményt, csupán az a kérdés, mennyi ráfordított idő és milyen intenzitás a leghatékonyabb. Az emberek természetesen azt szeretnék tudni, milyen gyakran kellene súlyt emelniük, fekvenyomniuk, vagy fekvőtámaszozniuk a kívánt hatáshoz, de ennek meghatározása korántsem ilyen egyszerű.

Mindentől független a pozitív hatás

A kutatók 4681 felnőttet vizsgáltak meg, akik közt nem volt cukorbeteg. Valamennyien beleegyeztek, hogy mellről nyomással és gépen történő lábnyomással felmérjék az izomerejüket. A felmérésnél a szakemberek tekintetbe vették az életkort, a nemet, a testsúlyt, és mind a kiindulópontnál, mind a nyomon követési szakaszban folyamatosan monitorozták a résztvevőket. Megállapításaikban arra jutottak, hogy azoknál, akiknél közepesen erős izomerőt mértek, 32%-kal csökkent a cukorbetegség kockázata - függetlenül olyan rizikófaktoroktól, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. A szakértők hangsúlyozták, hogy az izomerő-fejlesztő edzések akkor is kifejtik pozitív hatásukat, ha nem változik meg látványosan a testösszetétel, ha nem történik fogyás. Ugyanakkor arra a kérdésre ezzel a kutatással még nem sikerült választ adni, pontosan heti hány és milyen intenzitású edzés a leghatékonyabb ebből a szempontból, bár úgy látták, még a rövid ideig végzett, egyszerű edzés - például guggolás, planking, kitörés, saját súllyal vagy szabad súllyal végzett gyakorlatok - is jó hatású. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az életmódorvoslás a gyakorlatban bizonyít

- Az életmódorvoslás gyakorlatában mindig a rugalmasságra, a folyamatos fejlődésre és természetesen a személyre szabott megoldásokra építünk. Eddig úgy élt a köztudatban, hogy csakis a kardió edzésnek van kiemelkedő szerepe a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Az ilyen típusú mozgástól azonban sokan tartanak, főként azok, akik túlsúllyal, magas vérnyomással vagy mozgásszervi betegséggel küzdenek. Éppen ezért jó tudni, hogy lehetséges más alternatíva is. Mint a fenti tanulmányból is kiderült, a rendszeresen végzett rezisztenciaedzés - izomfejlesztő edzés súlyokkal vagy ellenállással - szintén rizikócsökkentő hatású - hangsúlyozza dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa.

- A megfelelően kialakított életmód, melynek a fizikai aktivitáson túl része természetesen a táplálkozási rendszer és szükség esetén a stresszkezelés is, a már kialakult cukorbetegség súlyosságát is enyhítheti. Szerencsére egyre több cukorbeteg és inzulinrezisztenciával diagnosztizált páciens ismeri fel a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Számukra különösen fontos a mozgás, nemcsak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. A fizikai aktivitás hatására ugyanis kevesebb inzulin felhasználásával kerül a glükóz a sejtekbe, továbbá a szakszerűen felépített edzés vagy akár a kifejezetten inzulinérzékenységet növelő csoportos órák hosszútávon növelik a szervezet inzulin iránti érzékenységét, javítják az anyagcsere-egyensúlyt, és csökkentik a testzsír-százalékot.

A legjobb mozgásformák

A következő képeken olyan sportokat mutatunk, melyek inzulinproblémák esetén különösen ajánlottak. Válassz közülük!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük