Befolyásolja az immunrendszert a vércukor-ingadozás: tanácsok cukorbetegeknek szakértőktől
A koronavírus súlyos formája főleg a krónikus betegségben szenvedőknél alakulhat ki, mutatjuk a dietetikus szakértők tanácsait.

ételek nyitó -
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelenleg nincs olyan csodanyersanyag vagy étel, ami megvéd a COVID-19-től, de az egészséges táplálkozás, az immunrendszer támogatása, a higiénés szabályok betartása segít a megelőzésben - áll az MDOSZ tájékoztatójában.

A betegség súlyos formája leginkább a hatvan évnél idősebbeket és a krónikus alapbetegségben szenvedőket érinti, ilyen a magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, krónikus légúti betegség, vagy a malignus elváltozások.

Krónikus betegek helyzete a járvány alatt

A cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek esetén a terápia fontos részét képezi a diéta. A magasabb életkor mellett a cukorbetegeknél, a szív-érrendszeri betegségben, a magas vérnyomásban, a rákban szenvedőknél a COVID-19 vírusfertőzés következményeként kialakuló szövődményeknek vagy az emiatt bekövetkező elhalálozásnak nagyobb a kockázata.

Minden krónikus betegség esetén nagyon fontos a koronavírus megelőzésével kapcsolatos intézkedések betartása, a megfelelő távolságtartás, a higiénés szabályok követése.

Cukorbetegek diétája

Minden diétát igénylő betegségben a korlátozott mozgás és vásárlás mellett is lényeges az étrendi javaslatok megfogadása. Cukorbetegeknél az előírt, dietetikussal egyeztetett és átbeszélt diéta megvalósítása segíti a vércukorértékek előírt tartományban tartását. Minél gyakrabban van a glükózszint a referenciatartományon kívül, annál inkább gyengül az immunrendszer védekezőképessége. Most pedig a cél az immunrendszer erősítése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A rendszeresség nemcsak a hétköznapi tevékenységekben, hanem az étkezések mennyiségének és időpontjának megvalósításában is segít. Figyeljünk oda a gyors és lassú szénhidrátok fogyasztásával kapcsolatos ajánlások betartására, például meghatározott időpontokban építsünk be tízóraira vagy uzsonnára élőflórás joghurtot, gyümölcsöket. A zöldségek és teljes kiőrlésű készítmények nemcsak a vércukorszint megfelelő szinten tartásában segítenek, hanem prebiotikummal is ellátják a szervezetet. Amennyiben egy cukorbeteg koronavírus-fertőzött lett, számára a Magyar Diabetes Társaság iránymutatása cukorbetegek részére kiadvány nyújthat célzott segítséget.

Online tanácsadás

Minden krónikus betegségnél lényeges a diéta tartása és az immunrendszer támogatása. Amennyiben bárkinek diétájával kapcsolatban tanácsadásra van szüksége, érdemes továbbra is azt telefonon kérni. 

Ezért az online formák preferálása ajánlott, intézményen kívüli tanácsadásnál is a „face to face” mód kerülésére, csökkentésére kérik az érintetteket.

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

A gyógynövények erejét érdemes az egészségügyi problémáknál minél szélesebb körben felhasználni, természetesen minden esetben a kezelőorvossal egyeztetve.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük