Így működnek az online rendelők a koronavírus idején - Ezekben az esetekben jó a távkonzultáció
Nemcsak az irodában dolgozók kényszerülnek távmunkára a koronavírus miatt, hanem sok egészségügyi szakember is.

virtuális rendelő nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan ember jelenleg a világon, akit ne érintene valamilyen módon az egyre jobban terjedő koronavírus-járvány. A veszélyhelyzetre való tekintettel számos korlátozást vezettek be, ami az egészségügyet érinti az egyik legnagyobb mértékben.

Az egészségügyben működő távkonzultáció a válsághelyzet előtt leginkább a kényelmet, a gyorsaságot szolgálta, a koronavírus-járvány idején azonban a biztonság egyik legfontosabb eszköze lehet.

Orvosi távkonzultáció

Az orvosi távkonzultáció működésének alapelve, hogy jó néhány esetben elegendő a szakorvos tanácsa vagy segítségnyújtása egy már megkezdett terápia vagy kezelés lefolytatásához, továbbá egy korábbi vizsgálat értékeléséhez. A mai helyzetben nyilvánvalóan a páciensek és az orvosok, az egészségügyi személyzet biztonsága az első, ezért is fontos, hogy a távkonzultáció lehetősége a szakmai irányelveknek megfelelő működés mellett vehető igénybe.

orvosi távkonz

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondta, milyen kardiológiai vizsgálatok során kérhető távkonzultáció a magánorvoslásban:

  • Korábbi személyes konzultációt követő kontrollvizsgálat esetén.
  • Holter EKG-vizsgálatot követően szakorvosi elemzés, kiértékelés esetén.
  • ABPM-vizsgálatot követő szakorvosi kiértékelés megoldására.
  • Minden olyan szakorvosi konzultációnál, amely nem igényel eszközös vizsgálatot.

Az allergiaszezon sem marad el

A pollenallergiások sajnos a járvány idején sem kapnak felmentést a tüneteik alól. A következő napokban megérkezik a tavasz, a kőris, a nyír és a platán is szórja a polleneket, de még előttünk a leggyakoribb allergén, a parlagfű nyári virágzása is - figyelmeztet Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Figyeld az aktuális pollenjelentést, ne hagyatkozz a pollennaptárra, mert az időjárás függvényében az egyes növények pollenszórása eltolódhat. Ha az allergén pollen megjelenik a levegőben, meg kell kezdeni a tüneti kezelést. Az igazán hatásos, személyre szabott, akár több készítmény egyidejű kombinációját tartalmazó kezelést allergológus távkonzultáció által is össze tudja állítani. A kezeletlen allergia szövődményeként akár krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy asztma is kialakulhat, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek.

A gyermekorvosok is összefogtak

A gyermekorvosok gyors összefogásának eredményeként a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet is elindította virtuális rendelőiket. Az online vizit/távkonzultáción elsősorban kezelés alatt álló, tehát krónikus asztmás, allergiás gyermekeknek, pontosabban a szülőknek, illetve allergia esetén a felnőtteknek tudnak közvetlen online kapcsolat segítségével tanácsot adni és/vagy a gyógyszerhasználaton változtatni a beteg állapotától függően.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A terv szerint hamarosan a gyermekkardiológusok is elérhetőek lesznek a szülők számára, hogy a kezelőorvos szükség esetén tanáccsal segíthessen az intézetünkben gondozott szív- és érrendszeri problémákkal kezelt gyermekek állapotának fenntartásában a következő időszakban. Reményeik szerint arra is lehetőséget tudnak majd biztosítani, hogy meglévő leletek birtokában véleményt, másodvéleményt is lehessen kérni szakorvosaiktól a hozzájuk fordulóknak. 

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet magánellátásban gondozott kis páciensei, illetve szülei számára is lehetőség van online vizit/konzultációra ugyancsak gyermekpulmonológia, allergológia szakterületen, illetve az Intézet profiljának megfelelően már elérhető az általános gyermekgyógyászat online rendelése, és hamarosan a bőrgyógyászat, gasztroenterológia, kardiológia, endokrinológia, fejlődésneurológia, pszichiátria, immunológia, valamint a dietetika is azzá válik.

Természetesen a távkonzultáció lehetőségét, annak módját, díját és időpontját előre szükséges egyeztetni a szakorvossal. Maga a konzultáció megoldható Skype-on, telefonon vagy e-mailben, a technológiai háttér pedig ennek megfelelően vezetékes vagy mobiltelefon, hordozható vagy asztali számítógép vagy okostelefon.

virtuális rendelő gyerek tüsszent

Távkonzultáció lépésről lépésre

Ha bejelentkeztünk távkonzultációra és a skype-on vagy telefonon történő egyeztetést választottuk, akkor megkapjuk a pontos időpontot, amikor az orvossal beszélhetünk. Az időpont előtt készüljünk fel a beszélgetésre:

  • Írjuk össze az összes kérdésünket, ami felmerül bennünk a tüneteinkkel/kezeléssel kapcsolatban. 
  • Ha a korábbiakhoz képest új tünet jelentkezett, azt is jegyezzük fel! 
  • Hasznos lehet a beszélgetés előtt tüneti napló vezetése, így a kezelőorvos képet kaphat arról, hogy panaszok milyen gyakorisággal, esetleg mihez köthetően jelentkeznek.
  • A rendszeresen szedett gyógyszerek és táplálékkiegészítők, vitaminok legyenek a közelben, illetve érdemes listát is készíteni róluk. A készleten lévő gyógyszerek mennyiségét érdemes ellenőrizni, ne felejts el receptet kérni, ha valamelyikből már csak kevés van.
  • Lehetséges, hogy a tünetek alapján szükség lesz bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére. Ezt csak személyesen a rendelőben lehetséges, természetesen az előírások szerinti óvintézkedések betartása mellett. A lelet kiértékelése és a kezelés további beállítása azonban már az online térben folytatódhat.
  • Beszéld meg a kontroll időpontját is, amennyiben szükséges.

Ebben az időszakban segítség, hogy a személyes találkozó mellett távkonzultációt is igénybe lehet venni, így az otthonunkat sem kell elhagyni, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk. 

Védőruhás emberek bukkantak fel Budapesten: így fertőtlenítették a forgalmas pontokat

Fertőtlenítő tisztítást végzett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Budapest egyes közterületein. A permetezéses eljárás segíthet lelassítani a koronavírus terjedését.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük