Egy anya vallomása a koronavírus idején: gyerekkel otthon lenni nehezebb, mint bejárni dolgozni

Ez kell ahhoz, hogy ne őrülj meg a járvány idején.

Karantén otthon gyerekekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány mindannyiunk számára egy embert próbáló időszak, ami rengeteg önfegyelemmel, lemondással és persze - ha mindennek vége - egy jó nagy adag önismerettel társul. A vírus nemcsak testi egészségünket, a biztos megélhetésünket veszélyezteti, de kedélyállapotunkra is rányomja a bélyeget. A bezártság eleve egy idő után frusztráltabbá teszi az embert, az ingerszegény környezet, az újságokból érkező hírek pedig pszichésen is megterhelik az elmét. De az embernek tartania kell magát a családért és legfőképp a gyerekei biztonságáért.

Otthon lenni egy-két-három gyerekkel, vezetni a háztartást, mindennap - vagy legalább minden másnap - meleg ételt tenni az asztalra, rendet rakni, mosni, teregetni, vasalni, bevásárolni, a gyerekeket ellátni, játszani és tanulni velük nem sétagalopp - mindenki tudja, akinek vannak gyerekei, mégis, az otthon levő anyukák "panaszkodására" a mai napig sokan csak legyintenek: mibe fáradsz bele, ha munkába sem jársz? Pedig bárki bármit állítson, gyerekkel lenni otthon a legkeményebb meló a világon - főként, ha mellette még karanténból dolgozik is az ember. Kolléganőnk mesélte el, hogyan néz ki egy napja a munka és hároméves kisfia mellett.

Attól mert otthonról dolgozok, a gyereknek is szüksége van rám

Minden egyes nap azt mantrázom magamban, szerencsés vagyok, hogy még egészséges a családom és azt, hogy - sokakkal ellentétben - nekem még van munkám. Pedig néha úgy érzem, a fáradtságtól menten kipurcanok. Még csak egy hét telt el önkéntes karanténunk óta, de előre rettegek, mi lesz az elkövetkezendő hetekben. Nem csak a bezártság miatt, hogy hogyan fogom kielégíteni a hároméves, örökmozgó kisfiam állandó mozgásigényét, milyen új kreatív, fejlesztő játékokat találok neki ki a Pinterest segítségével, hogyan kezelem két cikk megírása közben a dührohamait, ami egy dackorszakos gyereknél alap, de amiatt is, hogyan lavírozzak a munkám és a gyereknevelés között. Mert attól, hogy itthonról nyomjuk a munkát, a gyereknek még ugyanolyan szüksége van ránk és arra, hogy foglalkozzunk vele, hiszen ő még nem érti, miért ülök egész nap a gép előtt, és miért nem vele játszom.

GettyImages-513435676

Alapesetben reggel a szülő megy, elviszi a gyerekét a bölcsibe vagy oviba, majd egész nap a munkájára és feladataira tud koncentrálni.  Van egy napi rutinja a munkahelyén is, amit nem nehéz betartani úgy, ha nem üvölt vagy éppen trombitál a fülébe egy bölcsis. 

Amikor még csak reggel 11 van, de a kisfiam szétszórja a szobájában a konyhai fiókban megtalált apró szemű levestésztát, amikor úgy dönt, megsózza a lekváros kenyerét, de olyannyira, hogy legalább fél kilót kiönt rá, amikor vízfestékezés közben összemaszatolja az egész asztalt, amikor véletlenül kiönti az ágyára a pohár vizet, amikor könyörög, hogy márpedig ő most szeretne palacsintát, vagy éppen ő most szeretne Mancs őrjáratot nézni… mert hát ugye, munka mellett sajnos néha igénybe kell venni a digitális bébiszittert is, bármennyire is nehéz szívvel teszem - így tényleg nehéz az embernek haladni a munkájával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Hogyan legyen könnyebb az anyuka élete a karantén alatt?

Ahhoz, hogy az elkövetkezendő hetekben valamelyest gördülékenyen menjen minden, fontos a napi rutin felállítása. Ha kell, 6-kor a gép előtt ülök, hogy nyugodtan tudjak dolgozni addig, amíg a kisfiam fel nem kel. Mivel sajnos nappal már nem alszik, így a befejezetlen munkát akkor tudom elvégezni, ha apa hazaért - mert neki be kell járni -, vagy este, altatás után. Így nappal több időnk jut egymásra, ilyenkor várat építünk, gyurmázunk, olvasunk. Délután zenés délutánt vagy sportórát tartunk, különböző „akadálypályákkal”, labdázással, énekléssel, táncolással vagy zenéléssel - ettől pedig sokkal vidámabb lesz az ember.

Hagyd a főzést!

Én már az elején eldöntöttem, a munka és a gyerek mellett most egy darabig nem fogok főzni, így ez elkövetkezendő hetekben házhoz rendeljük az ebédet, és a lakás alapos kitakarítása is várhat hétvégéig.

GettyImages-803943428

Mindannyiunk, főleg az édesanyák számára nagyon nehéz ez az időszak, amit otthon, munkával és a gyerekkel kell hasznosan eltölteni, de úgy érzem, ez az időszak még közelebb visz majd bennünket egymáshoz. Mert bár hullafáradtan esem be az ágyba este 9-kor, tudom, hogy másnap van miért és kiért felkelnem. 

Miért hisztizett a gyerek?

Ha egy szülő tudja humorral kezelni a hisztit, neki is egyszerűbb lehet. Ebben az összeállításban összegyűjtöttük szülők fotóit: vicces, miért szakadt el a gyerekeknél a cérna.

Ami a gyerekeknél benyomta a hisztigombot: például, mert nem ehette meg a légycsapót

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük