A legfontosabb tudnivalók a koronavírusról, ha kisbabát vársz: tényleg könnyebben kapják el a várandósok?
Hogyan óvhatják meg saját és születendő gyermekük egészségét a várandós nők?

GettyImages-1058624788
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy várandós kismamára mindig különös gondot és figyelmet fordít a környezete, hiszen alapjáraton is nagy hatásoknak van kitéve a kilenc hónap alatt: hormonális és fizikai változások sora megy végbe a terhesség alatt, ami a szervezet védekezőképességét is megváltoztatja. A körülmények fogékonyabbakká teheti őket a fertőzésekre.

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet az állapotos kismamák számára fokozottan nehéz. Nem elég, hogy sokakban felmerül a kérdés, elkaphatja-e a magzat a vírust, vagy mi történik, ha a kismama fertőződik meg, de aggodalomra adhat okot a nem létfontosságú vizsgálatok elhalasztása, a személyes konzultációk kihagyása is, és persze az, hogy jelen esetben az édesapa vagy egy választott személy ott lehet-e a szülésnél. A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében mindenképp fontos az óvintézkedések betartása.

Fontos tudnivalók a vírusról, ha kisbabát vársz

Az alábbiakban a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat vesszük sorra, amelyek egy állapotos kismama fejében megfordulnak.

GettyImages-964843240

Nagyobb a koronavírus kockázata a terhes nőkre és magzataikra nézve?

- Jelenleg nagyon kevés az információ a COVID-19-ről, különösképpen a terhes nőkre és a csecsemőkre nézve. Általánosságban elmondható, hogy a kismamák eleve fokozottabb veszélynek vannak kitéve, hiszen bármilyen vírusos légúti fertőzést, influenzát könnyebben elkaphatnak az immunredszerük legyengülése miatt - figyelmeztet Roger Shapiro, a Harvard Medical School egyetemi docense a BuzzFeed Newsnak adott interjúban.

A Sky News cikke szerint a terhes nők nem fogékonyabbak a koronavírusra, mint nem terhes társaik, és arra sincs bizonyíték, hogy a magzatot megfertőzheti-e. Dr. Edward Morris, az angliai Szülészeti és Nőgyógyászati Királyi Főiskola igazgatója elmondta, bár jelenleg még kevés információ áll rendelkezésre ezen a téren, és vannak nők, akiknek vírustesztje pozitív lett, nincs bizonyíték arra, hogy a megfertőzött kismama valóban megbetegítheti-e a magzatot - mondta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a kismama megfertőződött, a csecsemő is elkaphatja?

A  Frontiers in Pediatrics gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmányban kínai orvosok adtak hírt a Vuhan városában koronavírusos kismamáktól született csecsemők állapotáról. Négy olyan kisbaba született a járvány ideje alatt, akiknél nem mutatták ki a fertőzést. Ezek alapján a vírus sem a magzatra, sem a szülés során nem jut át a gyermekbe.  

Milyen tünetei vannak, ha a terhes nő megfertőződik?

A WHO többször számolt be arról, hogy milyen tüneteket tapasztaltak a vírussal megfertőződött kínai kismamák. Hétnek láza volt, négy kismama köhögött, kettőnek fájt a torka, három izomfájdalomra panaszkodott, kettő pedig általánosságban gyengének érezte magát. Egyik kismamánál sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás, és egy kismama sem halt meg. A csecsemők mind egészségesen születtek - írja a BuzzFeed News. 

GettyImages-922691860

Bent lehet-e az apa a szülőszobán?

Sok szülés előtt álló nő komoly lelki támogatást kap a párjától, a világjárvány idején azonban sokaknál felmerülhet a kérdés az apás szüléssel kapcsolatban. Müller Cecília az operatív törzs március 17-i sajtótájékoztatóján megnyugtató választ adott ezzel kapcsolatban. 

- Ha az apának nincs tünete, akkor megfelelő védőfelszerelés mellett nincsen semmi akadálya az apás szülésnek - mondta.

Ez természetesen bármikor változhat, így érdemes erre is felkészülni lelkileg.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a kismama megbetegedjen?

Amit mindenképp fontos megemlíteni, hogy a terhes nőknél is a mások számára irányt adó intézkedések betartása fontos, azaz a gyakori, legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás, alkoholos alapú fertőtlenítőszerek használata a lakásban és szájmaszk viselése. A vírusok elkerülése érdekében a kiegyensúlyozott táplálkozásra, otthoni testmozgásra és megfelelő mennyiségű alvásra, pihenésre van szüksége.

Reggelik kismamáknak

Tápláló és finom falatok reggelire, melyek a baba és az anya egészségét is szolgálják.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük