Mennyibe kerül ma terhesnek lenni Magyarországon? A gyerekvállalás költségei 2020-ban

Vizsgálatok, amelyeket nem szabad kihagyni ma Magyarországon a terhesség során.

GettyImages-603294482
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kisbaba gondozása, felnevelése, taníttatása felnőtt korára egy ház árát viszi el, de már a babavárás is kisebb vagyonba kerülhet.

Bár a várandósságnak nem a pénzről kellene szólnia, a terhesség 40 hete, a kötelező és ajánlott vizsgálatok, az extrák, mint például a babamozi és az 5D ultrahang, és persze maga a szülés is súlyos százezrekkel terheli meg a családi kasszát, így a baba tervezésénél fontos ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

Mennyi UH és labor kell a terhesség során, és mindez mennyibe kerül?

A terhesgondozás célja a kismama és a fejlődő magzat egészségi állapotának monitorozása és ellenőrzése, a magzati halálozások csökkentése, valamint az, hogy a kismamákat felkészítsék az anyaságra, és hasznos tanácsokkal lássák el. A terhesgondozást ma Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos - alacsony rizikójú várandósság esetén a szülész-nőgyógyász által javasolt szülésznő -, illetve a védőnő és háziorvos együtt végzi. 

GettyImages-629726342

Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok az orvosi vizsgálatok, amelyeket jelenleg hazánkban nem hagyhat ki a várandós kismama, illetve ez mennyibe kerül, ha mindezt nem állami ellátásban szeretné igénybe venni.

4-6. hét: koraterhességi ultrahangvizsgálat

Azt követően, hogy pozitív lett a terhességi tesz, sokan azonnal felkeresnek egy szülész-nőgyógyászt, hogy ultrahanggal is megerősítsék a terhesség tényét. Viszont ha nagyon korán mész, lehet, még csak a petezsákot fogja látni az orvos, ilyenkor érdemes a műveletet két héttel később is megcsinálni, hogy lássátok, valóban növekszik egy kis magzat benned. A 4-6 hét között végzett szakorvosi vizsgálatot nevezik koraterhességi ultrahangvizsgálatnak, ilyenkor az embrió méretéből és az utolsó menstruációs nap végéből kiindulva állapítják meg a terhesség korát. A magzat első szívhangja a hatodik hét körül észlelhető, ekkor alakul ki ugyanis a szívcső, ami aztán a baba egész életét végigkíséri, ekkor állapítható meg a méhen kívüli terhesség, illetve az ikerterhesség is.

Mennyibe kerül?

Ha a pozitív terhességi teszt után magánorvoshoz megy valaki, aki második vizsgálatot is javasol pár hét múlva, akkor nagyjából 20- 25 ezret kérnek el vizitenként, így a terhesség elején 50 ezret már ott is hagytál. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kötelező vizsgálatok az első trimeszterben

A 12. terhességi hét, vagyis az első trimeszter vége előtt kell elvégeztetni az első laborvizsgálatot, ami magában foglalja a teljes vérképet, vizeletvizsgálatot, máj- és vesefunkciót, vércsoport-meghatározást, ezekre pedig nagyjából a 9-10. héten kerül sor. A laboron kívül fel kell keresni a háziorvost vagy belgyógyászt, aki EKG-t készít és vérnyomást mér, és fogászati szűrésre is el kell látogatnod. Ha elmúltál 37 éves, genetikai tanácsadáson is részt kell venned. 

A 12. heti, első kötelező genetikai ultrahangvizsgálat a magzati kromoszómarendellenességek - például Down-szindróma - kiszűrését és felismerését segíti elő. Megnézik a hasi szervek fejlődését, a tarkóredő vastagságát, valamint a magzat orrcsontját - utóbbi kettő egy esetleges Down-szindrómáról ad tájékoztatást. Ennek kiszűrésére az ultrahang kiegészíthető még egy vérvétellel - ezt nevezik kombinált tesztnek -, amivel nagyobb eséllyel szűrhető ki ez a születési rendellenesség - ez azonban már nem kötelező.

Mennyibe kerül?

A laborvizsgálatokat, az EKG-t és a fogászati szűrést érdemes az állami egészségügyben elvégeztetni ingyen, így nem kell ezekért is súlyos tízezreket fizetned. A 12. heti kötelező ultrahangvizsgálat, valamit a kombinált teszt együttesen nagyjából 45 ezer forint, a genetikai tanácsadás pedig 20 ezer körül van.

Vizsgálatok a második trimeszterben

Érdemes ezt az időszakot kihasználni, ugyanis a rosszullétek és az állandó fáradtság ilyenkor elmúlik, de még nem nagy a pocak, így általában a kismama a második trimeszterben a legfittebb. A következő genetikai ultrahangvizsgálatra a terhesség 18-22. hete között kerül sor, ahol ugyancsak alaposan megvizsgálják a magzatot, a köldökzsinór és a méhlepény állapotát.

A 24-28. hét között terheléses vércukorvizsgálatra is el kell menni. Az éhgyomri vércukorvizsgálatot követően kell meginnod 75 gramm cukros vizet, majd újra megmérik a vércukorszintet. Ez a terhességi cukorbetegség kizárása miatt fontos. Ilyenkor lehet elvégeztetni a 24-28. heti laborvizsgálatot, a teljes vérkép- és vizeletvizsgálatot is.

GettyImages-996271208

Már nem kötelező, de a kismamák megnyugtatása érdekében ajánlani szokták a 16. heti AFP-vizsgálatot, ami a magzati fehérjét méri az édesanya vérében - ez az úgynevezett nyitott gerinc szűrésére szolgál. A 16. héten hepatitisz B vizsgálatot is végeznek.

Mennyibe kerül? 

A második kötelező ultrahangvizsgálattal, az AFP- és hepatitisz B vizsgálattal számolva nagyjából 35 ezer forint.

Vizsgálatok a harmadik trimeszterben

A terhesség harmadik trimeszterében - hasonlóan az előzőekhez - vérkép és vizeletvizsgálat ajánlott, a harmadik genetikai ultrahang pedig a várandósság 30-32. hete között történik. A 36. héten Streptococcus baktériumra is szűrik a kismamákat. 

A 36. héttől hetente CTG-re, azaz magzati szívhang-monitorozásra kell járni, ahol a méh aktivitását is nézik. A 40. hét után, ha még nem indult meg a szülés, az általános kórházi gyakorlat szerint naponta kell elvégezni a kardiotokográfos szűrővizsgálatot. Ezt a vizsgálatot a vajúdás során is megismétlik. 

Mennyibe kerül? 

A harmadik trimeszteri ultrahang nagyjából 25 ezer, a Streptococcus-szűrés 8 ezer, ha pedig magánkórházban végezteted a CTG-t orvosi vizsgálattal együtt, az nagyjából 25 ezer forintba kerül, amiből ha négy alkalmat számolunk, 100 ezer, így összesen nagyjából 133 ezret fizetsz. 

GettyImages-1187517706

Mennyi az annyi?

Összegzésül: mindegyik trimeszterben egy ultrahangvizsgálaton és laborvizsgálaton kell részt venni, ezenkívül EKG-n, terheléses vércukormérésen, fogászati kezelésen és CTG-n kell részt venned. Ha olyan extrákat szeretnél, mint a 4D-s vagy 5D-s babamozi, a magzatról készült fotók és videók is nagyjából 50 ezret kóstálnak. Ezek nem csak sokba kerülnek, de borzasztóan megterhelik a babát, jobb lemondani róluk. A terhesvitaminok 35 ezerbe kerülnek. Ehhez hozzájönnek a szülés utáni egészségügyi kiadások, illetve a hathetes kontroll.

A fentiekből kiindulva megállapítható, hogy nagyjából félmillió forintba kerül terhesnek lenni és szülni Magyarországon. És akkor még nem vettük sorra a babakelengye-listát, esetleges magánkórházat, választott szülésznőt, de ez már egy másik történet. 

A terhesség sötét oldala

A hormonális változás és a növekvő pocakméret a legtöbb kismamát hétről hétre olyan szituációkba sodorja, melyekre nem igazán volt felkészülve. A következő rajzok segítenek abban, hogy nevethess kicsit magadon, és könnyebben vedd az akadályokat.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük