Tényleg kettő helyett kell ennie a kismamáknak? Ezekre kell figyelni az étrendben a terhesség alatt
A terhesség kapcsán több tévhit is él: a kettő helyett evés mellett a kávéfogyasztással kapcsolatban is.

terhes-eszik
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kettő helyett kell enned! - mondják sokszor, és szednek még egy jókora merőkanállal a kismama tányérjába az ételből. Valójában azonban a kismamának nem kell két emberének megfelelő ételmennyiséget ennie. 

A kismamák táplálkozási aranyszabálya a bevitt étel jellegére és tartalmára vonatkozik, nem pedig dupla mennyiség fogyasztására int. Ami a mennyiséget illeti, alig valamivel nő meg a szükséglet. Nem kettő helyett, sokkal inkább kettőre figyelve kell táplálkozni, önmagára és a növekvő picire tekintettel, hogy minden szükséges tápanyag megfelelő mennyiségben jusson a babát gyarapító szervezetbe, kerülve azt, ami viszont káros.

Mennyivel kell többet enni terhesen?

A szervezet mindig jelez, ha enni kell, de napi 5-6 étkezés - reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, pótvacsora - elegendő lehet a terhesség alatt. A kismamáknak körülbelül 300 kalória pluszra van szüksége a terhesség alatt. Ez 3 átlagos szelet kenyér vagy 2 nagy méretű banán vagy 4 főtt tojás kalóriatartalma, tehát messze nem egy plusz fő napi ételmennyiségével egyenlő.

A feleslegesen bevitt kalóriák túlsúlyhoz, a meggondolatlan mennyiségű étel bevitele rossz közérzethet, emésztési panaszokhoz vezethet. Érdemes az étkezések során mindig kevesebbet enni, kerülni a nagyon nehéz ételeket, és nem teletömni a gyomrot, hiszen a kilenc hónap alatt az emésztés lassul, így a nagy mennyiségű étel megterhelő lehet.

Ásványi anyagok terhesen

A terhesség alatt a test alap-tápanyagigénye megnő, hiszen egy új életet, egy másik kis szervezetet nevelget magában. Az ilyenkor legfontosabb tápanyagokból a növekvő baba érdekében is több kell - ezért is találták fel a magzatvédő vitaminkészítményeket, illetve emiatt fontos már a babavárásra készülve is egészségesen táplálkozni -, de jó tudni, hogy a terhesség alatt a test a babát helyezi előtérbe. Az anya szervezetének tehát ugyancsak nagy szüksége van rá, hogy minden tápanyagot a saját egészsége érdekében is visszapótoljon, hogy ő maga ne gyengüljön le.

Az ásványi anyagok megfelelő bevitele a terhesség alatt kiemelkedően fontos. A zöld leveles zöldségekben, tejtermékekben, halban bevihető kalcium a baba csontozatának és majdani fogazatának, a magnézium a fejlődő idegrendszeri sejtjeinek szükséglete, valamint segíthet megelőzni a spontán vetélést vagy koraszülést.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csonthéjasokban, hajdinában és kelkáposztában is bevihető réz kulcsfontosságú a baba idegrendszerének kifejlődésében és az érrendszere számára is, de a vörösvérsejtképzésben is részt vesz.

A céklából, marhahúsból, spenótból és tojásból is bőségesen bevihető vas szintén a vérképzésben elengedhetetlen, illetve hiányában az alacsony születési súly, valamint a perinatális halál - születés előtti halál - kockázata is emelkedik.

A cink, mely például a búzacsírában, hüvelyesekben és tojásban is van, a sejtosztódást támogatja, hiányában fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő.

Vitaminok babaváráskor

Egyes vitaminokra különösen nagy szükség van a kilenc hónap alatt. A D-vitamin a fejlődő baba csontjai és majdani fogai számára, illetve a terhességi cukorbetegség kivédése és a koraszülés megelőzése miatt ugyancsak fontos. D-vitamint a tojás, a gomba és a tengeri hal is gazdagon tartalmaz.

A megfelelő folsavbevitel az idegcsőzáródási rendellenességek megelőzése - nyitott gerinc - miatt elengedhetetlen, de szerepet játszik a vörösvérsejtképzésben és az aminosav-anyagcserében is. Folsavat tartalmaznak a zöld leveles zöldségek és a cékla is, de a legjobb forrása a máj. A folsav felszívódásához elengedhetetlen a B12-vitamin.

Az E-vitamin a sejtpusztulást akadályozza, segíthet megakadályozni a terhességi magas vérnyomást, de védhet a magzat méhen belüli elhalása ellen is. E-vitamin például az olajos magvakból nyerhető bőségesen.

A C-vitaminra az újonnan képződő szöveteknek van szüksége, illetve a vasfelszívódást is segíti. Főleg a paprika, a kivi és a citrusfélék dúskálnak C-vitaminban. A B-vitaminok, melyek közé a folsav is tartozik, a sejtosztódásban nagyon fontosak, így főleg az első trimeszterben, de mindvégig, míg a baba egészen ki nem fejlődik. B-vitaminokat tartalmaznak a húsfélék, a tojás és a teljes kiőrlésű gabona is.

A magzatvédő vagy kismamáknak szánt vitaminkészítmények segíthetnek a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelben, de mindenképpen konzultálni érdemes róluk a nőgyógyásszal.

Ami az emésztést illeti

Érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt, rostban gazdag ételeket enni, illetve kerülni az emésztéslassító finomlisztes pékárukat, feldolgozott élelmiszereket, puffasztó ételeket. 

A jó emésztés, a székrekedés megelőzése miatt is fontos, de a kezdeti időkben a rosszullétekből eredő folyadékveszteség miatt is megnő a kismamák folyadékigénye. A terhesség alatt a normál 2 liter mennyiség mellé plusz 3 decilitert ajánlott fogyasztani, lehetőleg vízből, illetve ásványvízből, kerülve a cukros üdítőket.

Képek: Getty Images.

Kismamareggelik

Kiváló napindítók a várandósság idejére: tápláló kismamareggeliket ajánlunk.

Ezt is szeretjük