Kínában gyöngyport esznek, hogy szép bőrrel szülessen a gyerek: furcsa elképzelések a világ kismamáitól

Meghökkentő szokás: a kínai kismamák gyöngyport fogyasztanak, hogy gyermekeik szép bőrrel szülessenek.

kinai-kismama

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen egészséges - bizonyára minden kismama ezt felelné, ha megkérdeznék, milyen gyermekre vágynak. A kínai kismamák ugyanakkor nemcsak egészséges, hanem szép babákra is vágynak, és ezért tesznek is.

Kínában, ahol a szépségideál a hófehér, ragyogó arcbőr, generációk óta bevett szokás gyöngyport fogyasztani a terhesség alatt. Úgy gondolják, ettől a születendő picinek szép bőre lesz.

Kedvelt, de drága táplálékkiegészítő

Elsőre meghökkentőnek hangzik, hogy terhes nők gyöngyport egyenek. Felmerül a kérdés, hogy árthat-e, hiszen ez egy érzékeny időszak, amikor minden, amit a kismama eszik vagy bevesz, hatással lehet a növekvő magzat épségére, de mivel természetes eredetű, és tápanyagokban gazdag, a gyöngyport mégis félelem nélkül fogyasztják. Nemcsak a szép bőrt, de a baba csontozatának optimális fejlődését és minél jobb értelmi képességeit is remélik tőle.

Gyöngypor üveges kiszerelésben.
Gyöngypor üveges kiszerelésben.

A gyöngypor jórészt, 90%-ban kalcium-karbonátból áll, emellett fehérjéket, 17-féle aminosavat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz.

A gyöngyport édes- vagy sósvízi gyöngy különféle finomságú porításával nyerik alapos tisztítás után. Azok a gyöngyszemek jutnak erre a sorsra, amelyek formájuk miatt nem alkalmasak ékszernek. A port üvegekben árulják. Ára elég borsos, ezért rendszerint a tehetősebb nők engedik meg maguknak. Egy uncia, azaz körülbelül 28 gramm 800 dollárba, mintegy 240 ezer forintba kerül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyöngypor egyébként egy ismert és alkalmazott táplálékkiegészítő, szépségipari alapanyag, illetve homeopátiás szer a világ számos országában. Bőrtisztító és bőrmegújító, eltünteti, halványítja a májfoltokat, energizál, jó a májnak, stresszcsökkentő, gyógyítja a gyulladt torkot, kedvező az idegrendszer számára, az anyagcserének és a látásnak, és segíthet alvászavar esetén is - legalábbis a kínaiak szerint.

Bár sokan hisznek a gyöngyporban, a legjobb mégis az lehet, ha a kismama csakis azt fogyasztja, amiről az orvosa is tud, és csakis megbízható, kismamáknak szánt táplálékkiegészítőt szed.

További kismama-hiedelmek a világban

A kínai kismamák gyöngyport fogyasztanak a baba ragyogó bőréért, de sok más elgondolás is létezik a világban, melyektől a kismamák szép gyereket remélnek. Egyik-másik egészen elrugaszkodott, ám tagadhatatlanul érdekes.

A Fülöp-szigeteki nők nem fogyasztanak fehérrépát a kilenc hónap alatt, mert úgy tartják, attól sötét lesz a születendő kicsi bőre. Indiában azt tanácsolják a nőknek, terhességük alatt maradjanak otthon, különösen holdfogyatkozáskor, különben a baba nyúlszájjal születhet. Brazíliában a régi hagyomány szerint mindent meg kell enni, amit csak a kismama megkíván, különben a gyerek arra az ételre fog hasonlítani, amit a kismama megtagadott magától. Mexikóban és Latin-Amerikában hasonló hiedelem él: úgy hiszik, hogy ha a kismama nem eheti azt, amit megkíván, akkor olyan formájú születésjegy lesz a gyerek bőrén, mint az étel, amit el akart kerülni.

Hasonló hiedelem a magyar hagyományban is van. Itt azt tanácsolták a régiek, hogy ha a kismama megkíván valamit, ne érjen az arcához, mert akkor azon a ponton anyajegy lesz a baba arcán is. Szintén hazai régi hiedelem, hogy a kismama ne üljön terítetlen asztalhoz, mert akkor a baba kopaszon születik. Csorbult szélű pohárból inni ugyancsak rossz ötlet, mert ferde szájjal jöhet a világra a gyerek. Végül egy nehezen betartható hiedelem: a kismamáknak eszerint nem jó előnytelen külsejű emberekre nézni, mert a baba rájuk fog hasonlítani.

Vacsoraötletek kismamáknak

A helyes táplálkozás, a megfelelő tápanyagbevitel fontos a terhesség alatt, és az emésztés segítése sem utolsó szempont: székrekedés elleni vacsoraötleteket adunk kismamáknak.

Ezt is szeretjük