Kínában gyöngyport esznek, hogy szép bőrrel szülessen a gyerek: furcsa elképzelések a világ kismamáitól
Meghökkentő szokás: a kínai kismamák gyöngyport fogyasztanak, hogy gyermekeik szép bőrrel szülessenek.

kinai-kismama
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen egészséges - bizonyára minden kismama ezt felelné, ha megkérdeznék, milyen gyermekre vágynak. A kínai kismamák ugyanakkor nemcsak egészséges, hanem szép babákra is vágynak, és ezért tesznek is.

Kínában, ahol a szépségideál a hófehér, ragyogó arcbőr, generációk óta bevett szokás gyöngyport fogyasztani a terhesség alatt. Úgy gondolják, ettől a születendő picinek szép bőre lesz.

Kedvelt, de drága táplálékkiegészítő

Elsőre meghökkentőnek hangzik, hogy terhes nők gyöngyport egyenek. Felmerül a kérdés, hogy árthat-e, hiszen ez egy érzékeny időszak, amikor minden, amit a kismama eszik vagy bevesz, hatással lehet a növekvő magzat épségére, de mivel természetes eredetű, és tápanyagokban gazdag, a gyöngyport mégis félelem nélkül fogyasztják. Nemcsak a szép bőrt, de a baba csontozatának optimális fejlődését és minél jobb értelmi képességeit is remélik tőle.

Gyöngypor üveges kiszerelésben.
Gyöngypor üveges kiszerelésben.

A gyöngypor jórészt, 90%-ban kalcium-karbonátból áll, emellett fehérjéket, 17-féle aminosavat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz.

A gyöngyport édes- vagy sósvízi gyöngy különféle finomságú porításával nyerik alapos tisztítás után. Azok a gyöngyszemek jutnak erre a sorsra, amelyek formájuk miatt nem alkalmasak ékszernek. A port üvegekben árulják. Ára elég borsos, ezért rendszerint a tehetősebb nők engedik meg maguknak. Egy uncia, azaz körülbelül 28 gramm 800 dollárba, mintegy 240 ezer forintba kerül.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyöngypor egyébként egy ismert és alkalmazott táplálékkiegészítő, szépségipari alapanyag, illetve homeopátiás szer a világ számos országában. Bőrtisztító és bőrmegújító, eltünteti, halványítja a májfoltokat, energizál, jó a májnak, stresszcsökkentő, gyógyítja a gyulladt torkot, kedvező az idegrendszer számára, az anyagcserének és a látásnak, és segíthet alvászavar esetén is - legalábbis a kínaiak szerint.

Bár sokan hisznek a gyöngyporban, a legjobb mégis az lehet, ha a kismama csakis azt fogyasztja, amiről az orvosa is tud, és csakis megbízható, kismamáknak szánt táplálékkiegészítőt szed.

További kismama-hiedelmek a világban

A kínai kismamák gyöngyport fogyasztanak a baba ragyogó bőréért, de sok más elgondolás is létezik a világban, melyektől a kismamák szép gyereket remélnek. Egyik-másik egészen elrugaszkodott, ám tagadhatatlanul érdekes.

A Fülöp-szigeteki nők nem fogyasztanak fehérrépát a kilenc hónap alatt, mert úgy tartják, attól sötét lesz a születendő kicsi bőre. Indiában azt tanácsolják a nőknek, terhességük alatt maradjanak otthon, különösen holdfogyatkozáskor, különben a baba nyúlszájjal születhet. Brazíliában a régi hagyomány szerint mindent meg kell enni, amit csak a kismama megkíván, különben a gyerek arra az ételre fog hasonlítani, amit a kismama megtagadott magától. Mexikóban és Latin-Amerikában hasonló hiedelem él: úgy hiszik, hogy ha a kismama nem eheti azt, amit megkíván, akkor olyan formájú születésjegy lesz a gyerek bőrén, mint az étel, amit el akart kerülni.

Hasonló hiedelem a magyar hagyományban is van. Itt azt tanácsolták a régiek, hogy ha a kismama megkíván valamit, ne érjen az arcához, mert akkor azon a ponton anyajegy lesz a baba arcán is. Szintén hazai régi hiedelem, hogy a kismama ne üljön terítetlen asztalhoz, mert akkor a baba kopaszon születik. Csorbult szélű pohárból inni ugyancsak rossz ötlet, mert ferde szájjal jöhet a világra a gyerek. Végül egy nehezen betartható hiedelem: a kismamáknak eszerint nem jó előnytelen külsejű emberekre nézni, mert a baba rájuk fog hasonlítani.

Vacsoraötletek kismamáknak

A helyes táplálkozás, a megfelelő tápanyagbevitel fontos a terhesség alatt, és az emésztés segítése sem utolsó szempont: székrekedés elleni vacsoraötleteket adunk kismamáknak.

Ezt is szeretjük