Terhesség alatti vérzés: ezek lehetnek az ijesztő jelenség okai

A várandós nők legnagyobb félelme a vetélés, így nem csoda, hogy óriási pánik fogja el őket, ha hüvelyi vérzést tapasztalnak.

terhesseg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kismamák részéről természetes az aggodalom, ami sajnos olykor nem is ok nélkül merül fel, hanem valamilyen konkrét fizikai tünet miatt.

Várandósság során az egyik legijesztőbb az, amikor a kismama kisebb-nagyobb vérzést tapasztal. Ilyenkor mindenkinél először a rettegett vetélés képe jelenik meg, ugyanis az egyik fő tünete a vérzés. Hogy még mi minden okozhatja a panaszt, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Pánik a köbön: vérzés terhesség alatt

A várandós nők egyik legnagyobb félelme a vetélés, így nem csoda, hogy óriási pánik fogja el őket, ha hüvelyi vérzést tapasztalnak. A kora terhességben jelentkező pecsételés a vetélés jele is lehet, éppen ezért fontos, ha a kismama ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!

orvosnal-kismama

Azonban érdemes tudni, hogy vérzést több minden más is okozhat a várandósság során. Lássuk a leggyakoribbakat.

Beágyazódás

A beágyazódás az, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe. Ez olykor kisebb pecsételéssel járhat, és általában akkor jelentkezik, amikor a soron következő menstruáció kezdődne. Viszont lényeges különbség, hogy ekkor igen csekély mennyiségű vérzés tapasztalható. Ilyenkor a nő még nem tudja, hogy terhes.

Házasélet

Gyakori az együttlétet követően jellegzetesen kis mennyiségű, de egyértelmű vérzés. Ilyenkor a legrosszabbra gondolva keresik fel a párok az ügyeletet. Szerencsére hátterében a vizenyős, sérülékeny méhszáj húzódik, és legtöbbször a terhesség, az embrió nem érintett.

Kevés progeszteron

Kisebb vérzést, barnás folyást eredményezhet a kevés progeszteron - terhességi hormon - is. Erre nagyon fontos odafigyelni, ugyanis a vetélések igen nagy százalékának hátterében ez áll. Hogy elkerülhető legyen a baj, az orvos progeszteronpótlást javasol - akár szájon át szedhető gyógyszer, akár kúp formájában -, általában kora terhességben rutinszerűen adjuk. Ezáltal a vérzés folyamatosan megszűnik.

Hematóma

Viszonylag gyakori, hogy a placenta tapadása kisebb-nagyobb területen megszűnik, a lepényi erekből kiindulva hematóma alakul ki, különösen a terhesség elején. Ennek fő tünete az élénkpiros vérzés - de lehet sötét, alvadékos is -, melyet a hematóma ürülése okoz, különösen, ha az nagy méretű. Bár sokszor magától felszívódik, veszélye, hogy az ürülés során vetélést okozhat, mert elválaszthatja a teljes méhlepényt a méh falától. Éppen ezért fontos a felszívódásig a kímélő életmód, az ágynyugalom, a házasélet hanyagolása, a hospitalizáció. Amennyiben előrehaladottabb terhesség esetén lép fel, úgy jelentősen megnő a koraszülés esélye, a lepény leválásának kockázata.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vetélés

Mint már említettük, a vetélés egyik tünete lehet a hüvelyi vérzés. Ez általában élénkpiros és nagyobb mennyiségű, valamint erősödő alhasi görcsökkel társul. Ilyenkor az orvos ultrahangos vizsgálat során ellenőrzi a magzatot és a méhszájat, ugyanis megindult vetélésnél a méhszáj elkezd nyílni - amennyiben csupán vérzés van, ám a méhszáj nem nyílik, úgy fenyegető vetélésről beszélünk. Amennyiben nem történik meg a tragédia, úgy a kismama ilyenkor progeszteronkészítményt, magnéziuminfúziót kap, valamint szigorú ágynyugalomra intik.

Fertőzés

Várandósság során gyakoribbak a folyásos panaszok, mert megváltozik a hüvelyflóra. Megeshet, hogy a kismamánál hüvelyi fertőzés alakul ki, gyulladás lép fel, ami vérzéssel járhat. Nagyon fontos, hogy a problémát mihamarabb kezeljék, ugyanis a felszálló fertőzés a méhszáj kinyílását, vetélést, koraszülést okozhat - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Méhnyaknál tapadt placenta

A placenta bárhol megtapadhat a méhben, ám előfordulhat, hogy teljesen vagy részlegesen fedi a méhszájat - placenta previa. Ekkor sokaknál vérzés lép fel, ám azt, hogy valóban erről van szó, az orvos csakis hüvelyi ultrahangos vizsgálattal tudja megállapítani. Jó hír, hogy a terhesség előrehaladtával, a méh növekedésével a lepény helyzete változhat, elvándorol, ha nem, akkor a hüvelyi szülés kockázatos, ezért császármetszés indokolt.

Forrás: Nőgyógyászati Központ.

Ételek émelygés ellen

A terhességi rosszullét sok kismamának okoz kellemetlenségeket. Ezek a finomságok segíthetnek elűzni a hányingert.

Elűzik a terhességi rosszullétet, és még finomak is: 8 segítség émelygésre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük