Terhesség alatti vérzés: ezek lehetnek az ijesztő jelenség okai
A várandós nők legnagyobb félelme a vetélés, így nem csoda, hogy óriási pánik fogja el őket, ha hüvelyi vérzést tapasztalnak.

terhesseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kismamák részéről természetes az aggodalom, ami sajnos olykor nem is ok nélkül merül fel, hanem valamilyen konkrét fizikai tünet miatt.

Várandósság során az egyik legijesztőbb az, amikor a kismama kisebb-nagyobb vérzést tapasztal. Ilyenkor mindenkinél először a rettegett vetélés képe jelenik meg, ugyanis az egyik fő tünete a vérzés. Hogy még mi minden okozhatja a panaszt, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Pánik a köbön: vérzés terhesség alatt

A várandós nők egyik legnagyobb félelme a vetélés, így nem csoda, hogy óriási pánik fogja el őket, ha hüvelyi vérzést tapasztalnak. A kora terhességben jelentkező pecsételés a vetélés jele is lehet, éppen ezért fontos, ha a kismama ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!

orvosnal-kismama

Azonban érdemes tudni, hogy vérzést több minden más is okozhat a várandósság során. Lássuk a leggyakoribbakat.

Beágyazódás

A beágyazódás az, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe. Ez olykor kisebb pecsételéssel járhat, és általában akkor jelentkezik, amikor a soron következő menstruáció kezdődne. Viszont lényeges különbség, hogy ekkor igen csekély mennyiségű vérzés tapasztalható. Ilyenkor a nő még nem tudja, hogy terhes.

Házasélet

Gyakori az együttlétet követően jellegzetesen kis mennyiségű, de egyértelmű vérzés. Ilyenkor a legrosszabbra gondolva keresik fel a párok az ügyeletet. Szerencsére hátterében a vizenyős, sérülékeny méhszáj húzódik, és legtöbbször a terhesség, az embrió nem érintett.

Kevés progeszteron

Kisebb vérzést, barnás folyást eredményezhet a kevés progeszteron - terhességi hormon - is. Erre nagyon fontos odafigyelni, ugyanis a vetélések igen nagy százalékának hátterében ez áll. Hogy elkerülhető legyen a baj, az orvos progeszteronpótlást javasol - akár szájon át szedhető gyógyszer, akár kúp formájában -, általában kora terhességben rutinszerűen adjuk. Ezáltal a vérzés folyamatosan megszűnik.

Hematóma

Viszonylag gyakori, hogy a placenta tapadása kisebb-nagyobb területen megszűnik, a lepényi erekből kiindulva hematóma alakul ki, különösen a terhesség elején. Ennek fő tünete az élénkpiros vérzés - de lehet sötét, alvadékos is -, melyet a hematóma ürülése okoz, különösen, ha az nagy méretű. Bár sokszor magától felszívódik, veszélye, hogy az ürülés során vetélést okozhat, mert elválaszthatja a teljes méhlepényt a méh falától. Éppen ezért fontos a felszívódásig a kímélő életmód, az ágynyugalom, a házasélet hanyagolása, a hospitalizáció. Amennyiben előrehaladottabb terhesség esetén lép fel, úgy jelentősen megnő a koraszülés esélye, a lepény leválásának kockázata.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Vetélés

Mint már említettük, a vetélés egyik tünete lehet a hüvelyi vérzés. Ez általában élénkpiros és nagyobb mennyiségű, valamint erősödő alhasi görcsökkel társul. Ilyenkor az orvos ultrahangos vizsgálat során ellenőrzi a magzatot és a méhszájat, ugyanis megindult vetélésnél a méhszáj elkezd nyílni - amennyiben csupán vérzés van, ám a méhszáj nem nyílik, úgy fenyegető vetélésről beszélünk. Amennyiben nem történik meg a tragédia, úgy a kismama ilyenkor progeszteronkészítményt, magnéziuminfúziót kap, valamint szigorú ágynyugalomra intik.

Fertőzés

Várandósság során gyakoribbak a folyásos panaszok, mert megváltozik a hüvelyflóra. Megeshet, hogy a kismamánál hüvelyi fertőzés alakul ki, gyulladás lép fel, ami vérzéssel járhat. Nagyon fontos, hogy a problémát mihamarabb kezeljék, ugyanis a felszálló fertőzés a méhszáj kinyílását, vetélést, koraszülést okozhat - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Méhnyaknál tapadt placenta

A placenta bárhol megtapadhat a méhben, ám előfordulhat, hogy teljesen vagy részlegesen fedi a méhszájat - placenta previa. Ekkor sokaknál vérzés lép fel, ám azt, hogy valóban erről van szó, az orvos csakis hüvelyi ultrahangos vizsgálattal tudja megállapítani. Jó hír, hogy a terhesség előrehaladtával, a méh növekedésével a lepény helyzete változhat, elvándorol, ha nem, akkor a hüvelyi szülés kockázatos, ezért császármetszés indokolt.

Forrás: Nőgyógyászati Központ.

Ételek émelygés ellen

A terhességi rosszullét sok kismamának okoz kellemetlenségeket. Ezek a finomságok segíthetnek elűzni a hányingert.

Ezt is szeretjük